Tomek, nie sprawdzałem czy PMZ ma filtry czy nie. Nigdy nie sięgał on wyższych pólek. Jednak wybacz, przy tym poziomie zakłóceń, nawet Tektronix ma problemy.
Więc ciąg dalszy.
Doszedłem do wniosku, że w tej sytuacji nie ma sensu poświęcać czasu i robić dokładne wykresy w Excelu. Pozostaje więc pomiar PC-tem.
Wyniki uzyskane z pomiarów programem, te dotyczące pasma, są bardziej optymistyczne niż wykonane woltomierzem. Dolna granica to ok. 25Hz.
Sądzę, że różnica ta, wynika z prostego faktu, iż mamy tu ( przy dolnej częstotliwości)
do czynienia z sygnałami odkształconymi. Zwykły miernik, nie jest w stanie tego dokładnie pomierzyć. Potrzebny był by TRUE RMS, niestety, nie posiadam.
Trudno też, nie znając algorytmu, dociekać jakie z kolei błędy popełnia program. Sądzę, że w tym przypadku mniejsze od miernika, a prawda pewnie leży gdzieś pośrodku
Na wszystkich wykresach widać b. wysoki poziom „trawy”, co ściśle związane jest z poziomem zakłóceń.
Z prawej strony wykresów, małym drukiem, podane są zniekształcenia h (%)
Przy mocy P=0,47W h=12%
Teraz chyba już wiecie dlaczego nie chciałem pisać

Bardzo nie lubię negatywnie recenzować wyników cudzej pracy. Wiem z własnego doświadczenia jak to boli.
Ale cóż, Tomek nalegał, więc zrobiłem.
Pozostaje czas na wnioski, lecz to już nie dziś, chwilowo mam dosyć pisania

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.