Punkt pracy ECL82

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Brencik

Punkt pracy ECL82

Post autor: Brencik »

Witam!
Mam zamiar zbudować wzmacniacz na lampie ECL82 i wykorzystać transformator TG2-31-666 ale pracujący na głośnik 8om. Wynika z tego że trzeba zmienić jej punkt pracy aby uzyskać dopasowanie do około 10kom (n=38, dla 8om będzie to właśnie około 10kom). Napięcie zasilacza anodowego szacuję że będzie około 240V. Wynika z szacunkowych ocen że prąd anodowy powinien mieć około 20mA. Czy ktoś próbował tą lampę w takim punkcie pracy? Jak w praktyce będzie się taki układ zachowywał i czy jest sens tak kombinować. Dodam że jest to dla mnie ważne gdyż mam trafo TS30/1/666 a chcę zbudować układ stereo więc moc pobierana z niego nie może przekroczyć 30W, a jest to możliwe tylko przy stosunkowo małym poborze prądu z zasilacza anodowego (około 50-60mA prądu stałego).
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Punkt pracy ECL82

Post autor: AZ12 »

Punkt pracy lampy ECL82 dla rezystancji obciążenia 9kom:

Ua 250V
Ub/g2 250V Rg2 2,2kom
Ia 28mA
Ig2 5,5mA
Ug-1 22,5V
Ug~ 9,5V
Rk 680om
Po 3,4W przy h 10%
Ratujmy stare tranzystory!
Brencik

Ja bym poszedł w kierunku jeszcze zmniejszenia prądu anodowego, do około 18-20mA. Transformator głośnikowy posiada Ra =10kom ale w praktyce będzie to około 12kom po obciążeniu a dodatkowo lepiej jest jak lampa widzi impedancję obciążenia nieco mniejszą niż teoretycznie wynikająca z wyliczeń. Czyli zakładając że lampa będzie widzieć 14kom prąd anodowy winien być w granicach 18-20mA. Dobrze kombinuje?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

A czemu 12k po obciążeniu? Głośniki zazwyczaj mają nieco mniejszą impedancję niż znamionowa (w większej części pasma), więc Ra=9k wydaje się niemal idealne.
Brencik

Czy ja wiem czy mniejszą? Z reguły moduł impedancji większość głośników rośnie wraz ze wzrostem częstotliwości. Także w okolicy rezonansu mam pik wysokoomowy. Jedynie powyżej rezonansu mamy siodło ale tam powinna spadać do załóżmy 4omów dla 4 omowego i 8omów dla 8 omowego. Dla kolumn głośnikowych jest jeszcze inaczej (zwrotnice).
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Brencik pisze:Jedynie powyżej rezonansu mamy siodło ale tam powinna spadać do załóżmy 4omów dla 4 omowego i 8omów dla 8 omowego.
Możesz mi uwierzyć na słowo że:
1. Głośniki 8R mają minimum w okolicach 6-7R, a głośniki 4R w okolicach 3-3,5R.
2. Większa część muzyki (koncentracji mocy w pasmie) występuje właśnie w tym siodle.
3. Zwrotnica jeszcze pogarsza sprawę, gdyż jej rezystancja szeregowa jest minimalna, natomiast nie zapominaj, że w zestawie powiedzmy 8R masz kilka głośników po 8R każdy połączonych co prawda przez filtry, ale jednak równolegle. Moduł całości może mieć głębsze dołki, niż każdego głośnika z osobna.

Wracając do wzmacniacza. Wydaje mi się, że w przypadku zmniejszania prądu, kiedy i tak możliwości lampy nie będą w pełni wykorzystane, nie ma się co bawić w taką aptekę. Spokojnie ustalasz 20mA przy obciążeniu 10k, montujesz i cieszysz się wzmacniaczem :)
Brencik

Z kolumnami jest właśnie jak piszesz Piotrze różnie, wymaga się od dobrze zaprojektowanej żeby spadek impedancji w żadnej części pasma nie był mniejszy niż 3/4 impedancji znamionowej, czyli dla 8omowej kolumny jej impedancja nie powinna spadać poniżej 6om.
Na 99% będę ustalał prąd anodowy na 20mA.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tym bardziej nie rozumiem czemu po obciążeniu Ra ma wynieść 12k, i co właściwie oznacza "po obciążeniu". Ra bez obciążenia nie ma sensu, bo Ra to jest obciążenie.
Brencik

Proponuję prosty test - podłącz trafo głośnikowe pod 230V z sieci i zmierz jałowo napięcie na wtórnym. Podobnie uczyń po podłączeniu rezystora 4 lub 8 om do uzwojenia wtórnego i wyznacz za każdym razem przekładnię transformatora. Zamiast n=35 będzie miał pewnie 38 co dla 8om robi Ra=11,5k zamiast Ra=9,8k.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ok, rozumiem o co Ci chodzi. Ale to nie znaczy że się zmieniła przekładnia, tylko że część przełożonego napięcia się trafi na rezystancji drutu.
Brencik

Pewnie nie tylko drutu, nawet gdyby drut miał 0 om też by pewnie napięcie spadło (trafo to nie tylko drut). Chociaż dla lampy liczy wynikowy efekt, nie ważne jakim sposobem uzyskany. tak czy siak Ra się zwiększa w sumie.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Chyba masz rację. Rezystancja drutu pewnie się w takim wypadku dodaje do impedancji głośnika. Ale mnie zastanawia, czy deklarowana przez producenta trafa przekładnia nie jest od razu podana "pod obciążeniem". Przekładnia bez obciążenia nie ma za wielkiego sensu.
Brencik

Właśnie chyba podają przekładnie "jałową". Przynajmniej dla 50Hz.