Lampa elektronowa- fotodioda

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

cybernetyk
10...14 postów
10...14 postów

Lampa elektronowa- fotodioda

Post autor: cybernetyk »

Witam
Jestem tu nowy, problem jest w znalezieniu lampy jak w temacie. Czy ktoś z tego forum ma taką lub zna zamiennik? Konstruuję takie cybernetyczne zwierzę, oparte jest na lampach, analogowe w 100% :

Obrazek

http://www.youtube.com/watch?v=lLULRlmXkKo

czy ktoś wie od czego można wziaść taką pokrywkę? :
Obrazek

- wygląda jak jakaś miska
Alek

Re: Lampa elektronowa- fotodioda

Post autor: Alek »

Za parę groszy kupisz fotokomórki próżniowe lub gazowane na Allegro. Szukaj fotokomórek radzieckich SCW51, CG3 i podobnych. Czasem zdarzają się też niemieckie jak np. 90CV i 90CG. Gazowane fotokomórki są z pewnością czulsze. Ja też mam takie lampy, ale nie w domu i musiałbym specjalnie wyszukać.

Ten robot był chyba opisany w starszym wydaniu "Nowoczesnych Zabawek" Wojciechowskiego.
traxman

Post autor: traxman »

Dziwnie trąci to "Nowoczesnymi zabawkami", jesteś pewny, ze to działa?
Może lepiej zrobić coś od zera, są dostępne fajne rosyjskie lampy - miniaturki ołówkowe idealnie nadające się do takich celów.
Zamieścisz schemat?

Co do obudowy do jedyne co się kojarzy to miska :D .
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Mi to wygląda na kask hokejowy ;)
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

cybernetyk pisze:Witam
Jestem tu nowy, problem jest w znalezieniu lampy jak w temacie. Czy ktoś z tego forum ma taką lub zna zamiennik? Konstruuję takie cybernetyczne zwierzę, oparte jest na lampach, analogowe w 100% :
czy ktoś wie od czego można wziaść taką pokrywkę? :
- wygląda jak jakaś miska
Musisz chyba odwzorować potrzebny kształt ( kopyto) z gliny lub gipsu i na tym kopycie zrobić skorupę np. z papermache lub tkaniny szklanej i żywicy epoksydowej....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
cybernetyk
10...14 postów
10...14 postów

_Alek
Dzięki za oznaczenia lamp, szukałem teraz, ale na razie kicha, jak by ktoś miał jakąś z nich- światłoczułą, od razu zakupię. Jest w "Nowoczesnych zabawkach" w dziale cybernetyka :)

_traxman
Widzisz filmik? działa :) Robię od zera. Schemat wrzucę na 100% jeszcze dziś. Wiem z grubsza co i jak, ale bym chciał aby ktoś potrafił na podstawie fotki i schematu rozpoznać rozmieszczenie części elektronicznych. Na razie wiem gdzie są silniki :), foto czujnik, zasilanie, dwie lampy triody lub pentody-teraz nie pamiętam. Chciałem dać budowę z miski dla psa :) ale to by nie było super wizualnie

_george6
Technologia paper macher, to jest samo w sobie dziełem sztuki :):):) Pomysł na 5+. Ciekawe czy będzie na tyle mocne po wyschnięciu, aby wytrzymać delikatne uderzenie skorupą o jakiś mebel, przy vmax jakichś 2-3 km/h
I można to pięknie wypolerować...
Obrazek

Dziś jeszcze dostarczę schemat, mam już jakieś lampy/silniki,kawałki blach, zębatki akumulator 6v od motocykla- chyba ze będzie za ciężki to wezmę mniejszy. No i narzędzia
traxman

Jakie masz te silniczki, ciężko będzie zgrać współczesne silniki o uzwojeniach niskonapięciowych z lampami - za duże prądy uzwojeń.
cybernetyk
10...14 postów
10...14 postów

_traxman
Z tymi silnikami trafiłeś w sedno. Pierwsze wersje Machina Speculatrix miały problemy z silnikami. Mam jakieś od zabawek [lata 80-95] ale tych lepszych, są na zakres napięć 6-12v, dosyć solidne. Dziś wrzucę fotki tego co mam.
Awatar użytkownika
MaciekR
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: MaciekR »

Przypomina mi to żółwia ELSIE z książki "Tajemnice sztucznych zwierząt"
chyba mam ja w domu i bodajże był tam schemat... sprawdzę bo pamięć zawodna jest
pozdrawiam
Maciek
cybernetyk
10...14 postów
10...14 postów

_MaciekR
Masz rację, Elsie i Elmer to inaczej Machina Speculatrix. A można otrzymać na maila skany, albo możesz wrzucić na jakiś serwer? Bardzo jestem zainteresowany.

A tu schematy:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Te płaskie pudełko to chyba bateria anodowa 45V
cybernetyk
10...14 postów
10...14 postów

Czy tą baterię da radę jakoś zdobyć/ złożyć od czegoś ją odkręcić? Na 99% masz rację, bo na googlach już takie coś teraz znalazłem
traxman

Połącz kilka 9V szeregowo - długo nie pociągną bo prądy cewek przekaźników nie są małe, ale zawsze to coś.
Myślę, że E(P)CC88 dała by radę przy tak niskim napięciu wysterować przekaźniki.
PS. Dokładnie o takim sterowaniu silników przez przekaźniki sobie pomyślałem. Nie dziwi mnie też problem z silnikami, jak muszą targać akumulator 6V - przecież on jest ciężki. Współcześnie zastąpiłbym go akumulatorkami LR6x4 pojemność wystarczająca, waga znacznie mniejsza.
Awatar użytkownika
MaciekR
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: MaciekR »

Znalazłem!
Krzysztof Boruń "Tajemnice sztucznych zwierząt" wyd.1961
ELMER, ELSIE, CORA, CUPEL, PHILIDOG, CZEREPACHA no i homeostat, czyli urządzenie przeznaczone by nic nie robić!

Podaj adres na PW to z przyjemnością ofiaruję Ci tę książkę jeśli Cię interesuje.

Skan na smaczek...
ELSIE.PDF
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam
Maciek
cybernetyk
10...14 postów
10...14 postów

Z bateriami- spróbuję połączyć, jeszcze parę pytań. Wszystko do pierwszego schematu :
- co to są K1 i K2 K3b K4?
- jakie tam są lampy- triody/pentody ? i jakie najbardziej byłby polecane?
- R3 R8 i inne nie podpisane- czyli dać byle jakie ?
- przekaźniki są obok tej niebieskiej lampki?
Akumulator kwasowy- tak jak oryginał. A moment obrotowy- taki że może nawet 3 kilo przeciągnąć, dzięki wielu stopniom przekładni.