Zależność szybkości prądu od częstotliwości w kablu...

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Zależność szybkości prądu od częstotliwości w kablu...

Post autor: Marcus »

Ciekawostka rodem z Allegro:
"Niezależne badania wykazały, że sygnały o niskiej częstotliwości biegną wolniej środkiem przewodnika, podczas gdy sygnały o wyższej częstotliwości biegną szybciej wzdłuż części zewnętrznej przewodnika. Dzięki użyciu grubego przewodnika basowego w środku przewodu zamiast wielu małych skręconych wiązek, niska częstotliwość sygnałów będzie przemieszczać się szybciej z mniejszymi stratami. W efekcie otrzymamy dźwięk głębszy, bardziej dynamiczny, jednym słowem lepiej zdefiniowany bas. Jednocześnie ilość wiązek tworzy optymalne warunki dla przenoszenia sygnału o wyższej częstotliwości."
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44709372
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Heh jak ktoś w to wierzy to jego sprawa... Dla mnie kabel głośnikowy powinien być gruby by nie było strat na jego impedancji, zwłaszcza przy większych mocach. A reszta to wsjo ryba.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Ciekawe co za grupy naukowców przeprowadziły te „niezależne badania”. Jak widać bas nie może być jedynie szybki lub wolny, głęboki lub płaski, ale musi być jeszcze „lepiej zdefiniowany” :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Ja byłbym ostrożny w kwestii całkowitego zanegowania wpływu konstrukcji kabla na jego parametry przenoszenia. Nie mam na myśli 'biegających basów' ale coś bardziej konkretnego np. charakterystykę fazową - być może wpływ ten jest bardzo mały (na poziomie 'subatomowym') ale zawsze ktoś mógł go zmierzyć obiektywnie i będzie wykorzystywać marketingowo.

Natomiast co do całego opisu aukcji to naprawdę gratuluję Autorowi. Tak się właśnie wciska towar audiofilom Buhahahahaha
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Gdyby poszczególne druciki były od siebie odizolowane i cały przewód stanowił specyficzną licę na podobieństwo tej stosowanej w układach w.cz to można by się jeszcze zastanawiać, jak taka konstrukcja kabla wpływa na zależności fazowe i przesunięcia grupowe dla poszczególnych częstotliwości przenoszonych sygnałów, ale w kablu gdzie wszystkie druciki się ze sobą zwierają stanowi to zupełny nonsens. Nie wierzę, że producent zadał sobie trud odizolowania poszczególnych drucików przy cenie 7,99zł za metr. A może jestem w błędzie?
Swoją drogą zdumiewa mnie precyzja z jaką producent określił średnicę przewodnika w której „płyną basy” (0,75mm!), bo przecież strach pomyśleć co by się stało jakby te same sygnały płynęły zarówno „szybszym środkiem” jak i „wolniejszą” częścią zewnętrzną tworzoną przez „264 wiązki 0,1mm”. Sygnały te zapewne minęły by się po drodze nie trafiając równocześnie na koniec kabla co musiałoby zapewne spowodować zaburzenie równowagi brzmieniowej powodujące zupełną degradacje odtwarzanej muzyki :wink:
szalony

Post autor: szalony »

Najgorsze jest to, że ludzie którzy sięgną po cokolwiek by nie mówić poważne czasopisma o takiej tematyce mogą sie dać nabrać, i potem wyrzucają pieniądze w błoto. Kiedyś zaczynałem od "Hi-Fi i Muzyka" i też wierzyłem w takie bzdury... :?
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Producent pewnie nawiązuje tu do zjawiska "naskórkowości", które jest przy tym zakresie częstotliwości i całkowitej średnicy chyba pomijalne.
Pozatym jak dla mnie jest dokładnie odwrotnie, mianowicie nie bas "woli" płynąć środkiem a wyższe cz. preferują powierzchnię przewodnika i generalnie nie ma tu mowy o różnicach w szybkości a w oporze dla danej częstotliwości.
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Marcus masz zupełną rację. Przy tych przekrojach przewodów i częstotliwościach „akustycznych” zjawisko naskórkowości jest marginalne. Wpływ tego zjawiska na dźwięk świetnie podsumował kiedyś w jednym ze swoich postów Jasiu, pisząc, że zjawisko to może powodować zmianę wychylenia membrany głośnika wysokotonowego mniejszą od średnicy atomu.
Osoba, będąca autorem opisu kabli wystawionych na aukcji Allegro niestety kompletnie pomieszała wszystkie pojęcia czyniąc treść tego opisu bezsensownym, pseudonaukowym bełkotem. Jednak nie miało to większego znaczenia, bo kabelek i tak znajdował nabywców.
Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Im bardziej zagmatwany belkot tym bardziej naukowo brzmi dla zaudiofilowanych laików.

Zycze przyjemnosci ze sluchania wiosennego swiergotu ptakow w parku. Bez kabli i nnych gadzetow rozmazujacych soprany :P
Aleksander Niemand
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Mnie uczono nie tak dawno :D na fizyce, że fala przy przechodzeniu przez granicę dwóch ośrodków w których biegnie z dwoma różnymi prędkościami zachowuje częstotliwość. Tutaj jednak rzekomo prędkości fal się różnią w zależności od częstotliwości. To co do licha jest tu stałe- DŁUGOŚĆ FALI??
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Vault_Dweller pisze:Mnie uczono nie tak dawno :D na fizyce, że fala przy przechodzeniu przez granicę dwóch ośrodków w których biegnie z dwoma różnymi prędkościami zachowuje częstotliwość. Tutaj jednak rzekomo prędkości fal się różnią w zależności od częstotliwości. To co do licha jest tu stałe- DŁUGOŚĆ FALI??
:-) No to teraz się zastanów - skoro powstaje tęcza, a kawałkiem szkła można wyczarować całe spektrum barw, to jak będzie z tą prędkościa? Zależy od częstotliwości, czy nie?

Oczywiście dla przebiegu akustycznego nie ma znaczenia czy pole elektryczne w kablu rozchodzi się z prędkością 200 000 000 m/s czy 200 000 010 m/s.

PS. Stała jest częstotliwość.

Pozdrawiam,
Jasiu