Mam pewną teorię, ale na razie się wstrzymam, żeby nie sugerować odpowiedzi.
Mało lampowe ale ciekawe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów

Mało lampowe ale ciekawe
Znalazłem u siebie taki układ (ponad 20-letni, więc już trochę retro
):
Czy ktoś byłby w stanie wyjaśnić po co były te kombinacje zaznaczone kółkiem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
-
traxman
Re: Mało lampowe ale ciekawe
Końcówka ramki technologicznej do której przyklejona jest struktura układu.
-
Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów

Zapewne w tym miejscu ażur trzymał się taśmy, ale było to możliwe dzięki większemu odstępowi między 6 i 7 nóżką. Zerknij na fotografię poniżej: Odstęp między wyprowadzeniami wynosi dokładnie 2.5mm (12.5mm między 5 pinami). Na zdjęciu widać, ze przesunięcie rośnie i na 6 nóżce jest już całkiem spore. Większy odstęp między 6 i 7 nóżką pozwala to wyrównać a potem znowu przesunięcie rośnie. Podejrzewam, że Rosjanie mogli "na siłę" wprowadzać system metryczny do elektroniki i stąd takie "kwiatki".traxman pisze:Końcówka ramki technologicznej do której przyklejona jest struktura układu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
-
traxman
Rzeczywiście, ale Oni byli mistrzami świata w nietypowych obudowach - ta się też do takich zalicza.
-
Jasiu
Dobrze podejrzewasz. Kiedyś walczyłem z ruskimi 8255 - też były w rastrze metrycznym, a nóg jeszcze więcej. Do tego wszystko, co się pisało do rejestru C trafiało również do sterującego. Cała seria tak miała. Dramat.
Jasiu
Jasiu
-
traxman
Przypominam sobie płytki z rosyjskimi scalakami, one miały dziury chyba z 1mm, nasze góra 0.8mm, teraz już chyba wiem czemu. 1mm pokryje tolerancję 2,50mm i 2.54mm.
PS. A, osobiście, chciałbym zderzyć trampek z siedzeniem tego, który wymyślił raster 0.635mm.
PS. A, osobiście, chciałbym zderzyć trampek z siedzeniem tego, który wymyślił raster 0.635mm.
-
tszczesn
- moderator
Ruskie używali do obudów scalaków nie do końca nieprzezroczystego plastiku. Efekt - układy scalone cyfrowe wrażliwe na światłotraxman pisze:Przypominam sobie płytki z rosyjskimi scalakami, one miały dziury chyba z 1mm, nasze góra 0.8mm, teraz już chyba wiem czemu. 1mm pokryje tolerancję 2,50mm i 2.54mm.
-
fugasi
- 3125...6249 postów

Panowie, jak ogólnie przedstawiała się jakość sowieckich scalaków? Także tych mniej skomplikowanych, no na przykład, by trzymać się tematyki lampowej - gdybyście mieli do wyboru kupić UCY74141 a К155ИД1 to które byście wybrali?
A (jednak!) odchodząc nieco od lamp - co warte były ich analogowe układy scalone, wzmacniacze operacyjne?
A (jednak!) odchodząc nieco od lamp - co warte były ich analogowe układy scalone, wzmacniacze operacyjne?
_
-
george6
- 1250...1874 posty

A pamiętasz może jaki symbol miały te radzieckie 8255 ?? bo coś mi chodzi po głowie, że miałem podobny problem.. i trochę mi ich gdzieś zostało...Jasiu pisze:Dobrze podejrzewasz. Kiedyś walczyłem z ruskimi 8255 - też były w rastrze metrycznym, a nóg jeszcze więcej. Do tego wszystko, co się pisało do rejestru C trafiało również do sterującego. Cała seria tak miała. Dramat.
Jasiu
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów

Prawdopodobnie КР580ВИ55 - ten z początku wątku to 8253.
Ostatnio zmieniony sob, 26 września 2009, 18:13 przez Tomasz Gumny, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
-
george6
- 1250...1874 posty

[quote="Tomasz -ten z początku wątku to 8253.[/quote]
No i tego badziewia też parę sztuk u mnie leży....chyba oddam do muzeum...
No i tego badziewia też parę sztuk u mnie leży....chyba oddam do muzeum...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥