Miernik pojemności
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 500...624 posty
Re: Miernik pojemności
Jeśli to możliwe, może mógłbyś zdradzić, w jakim układzie i jakim sprzętem dokonujesz pomiarów?
-
- moderator
W zakresie do 200 kHz używam mostka firmy MOTECH o symbolu MT4090 (dokładności podstawa 0,1%; http://www.ndn.com.pl/katalog/motech/pdf/mt4090.pdf). Miernik mierzy wszystkie możliwe parametry kondensatorów w szeregowym i równoległym układzie zastępczym (umożliwia również pomiar modułu impedancji Z do częstotliwości 200 kHz). Dla wyższych częstotliwości wykonuję pomiary pośrednie, "na piechotę", wykorzystując w tym celu generator DDS (firmy MJM; 0...160 MHz) ze wzmacniaczem szerokopasmowym o napięciu wyjściowym 10 V, bezindukcyjny rezystor 50 R/10 W i własnej konstrukcji szerokopasmowy miliwoltomierz w.cz., którym mierzę amplitudę sygnału na badanym kondensatorze (połączonym przez rezystor z wyjściem wzmacniacza w.cz.).
Zamierzam też sprawdzić, czy faktycznie dodanie kondensatora o pojemności 0,1.. 1 uF równolegle do kondensatora elektrolitycznego o małej ESR (ostrzegają przed tym niektórzy konstruktorzy sprzętu audio) powoduje powstanie szkodliwego rezonansu w zakresie interesujących nas częstotliwości. Oraz zmierzyć jak dużą dobroć ma tak powstały obwód rezonansowy LC.
Pozdrawiam,
Romek
Zamierzam też sprawdzić, czy faktycznie dodanie kondensatora o pojemności 0,1.. 1 uF równolegle do kondensatora elektrolitycznego o małej ESR (ostrzegają przed tym niektórzy konstruktorzy sprzętu audio) powoduje powstanie szkodliwego rezonansu w zakresie interesujących nas częstotliwości. Oraz zmierzyć jak dużą dobroć ma tak powstały obwód rezonansowy LC.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 500...624 posty
Dziękuję za wyjaśnienia.
Zapowiadają się niezmiernie ciekawe pomiary.
Zapowiadają się niezmiernie ciekawe pomiary.
-
- 625...1249 postów
Znalazłem taki prosty układzik do pomiaru esr...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Ktoś wie jak jest po rosyjsku formować, formowanie (kondensatorów)?
Tymczasem przypadkiem szukając informacji o kondensatorach оксидных wyskoczył mi opis takiego mierniczka ESR:
http://radio-hobby.org/modules/news/art ... toryid=161
Tymczasem przypadkiem szukając informacji o kondensatorach оксидных wyskoczył mi opis takiego mierniczka ESR:
http://radio-hobby.org/modules/news/art ... toryid=161
_
-
- 25...49 postów
Измеритель ЭПС оксидных конденсаторов:
To bardzo fajny i precyzyjny miernik. Używany był w dziale konstrukcyjnym w Radmorze w 70tyh - 80tych latach.
To bardzo fajny i precyzyjny miernik. Używany był w dziale konstrukcyjnym w Radmorze w 70tyh - 80tych latach.
SPRZEDAM RADMORA 5102
viewtopic.php?f=38&t=14677
viewtopic.php?f=38&t=14677
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
1-A ja znalazłem coś dobrego.Wklejam: http://www.kf.imif.ap.siedlce.pl/dydakt ... IC4090.pdf
2-patrząc na mierniki popularne -ich przedziały pomiarowe nie sa zgodne z wartościami standardowymi detali jakie chce się zmierzyć .N.p. jest 220nF A przyrząd "umie " tylko do 200 nF.W rezultacie błąd pomiaru jest /w następnym zakresie / kilka razy większy .Podobnie 470nF, 470pF...itp.itd.
3-pozostają mostki RLC -ale i one- wspomagane obecnie mikroprocesorem - mają najlepszą dokładność w srodku
przedziału mierzonego.
4-patrzyłem na mostki czeskie -bo akurat Czesi mają zebraną dokumentację przyrządów produkowanych przez TESLĘ.
Te bardzo stare -ważyły po 30 kg , a potem -już bliższe -n.p. BM595 -tylko 12kg.
Bardzo mi się podoba ten mostek -widocznie był projektowany do pracy w paśmie akustycznym- dla producenta wzmacniaczy akustycznych.
5-Znalazłem również w internecie pracę z zakresu "BŁEDY NARZEDZI POMIAROWYCH" -Tytuł :NARZĘDZIA POMIAROWE
Ćwiczenie .W treści dot .przyrz. cyfr. napisano:
Pomiar cyfrowy jest tym dokładniejszy im więcej JEST cyfr w WYNIKU pomiaru. Autora nie podaję, bo jest chyba na stronie 7/7.Powinien się przedstawic z przodu artykułu -na stronie 1/7.
/te duże "woly" napisałem aby zwrócić uwagę /. Zatem nie może wyświetlacz 3 i 0,5 cyfry wyniku mierzyc
z dokładnośćią :0,00......% ,bo nie może wyświetlić takiego rezultatu pomiaru.
Stąd niektórzy sprzedawcy wiedząc o tym ,nie przesadzają z ceną takich przyrzadów -a inni handluja jak pająki-czyhają na ofiarę ...ośmieszają się całkiem poważnie wyglądające firmy.
6-na "radio-hobby " jest tez takie coś "Probnik elektrolitycznych kondensatorów " _RADIO /ros/nr10.2008 str..14,15
2-patrząc na mierniki popularne -ich przedziały pomiarowe nie sa zgodne z wartościami standardowymi detali jakie chce się zmierzyć .N.p. jest 220nF A przyrząd "umie " tylko do 200 nF.W rezultacie błąd pomiaru jest /w następnym zakresie / kilka razy większy .Podobnie 470nF, 470pF...itp.itd.
3-pozostają mostki RLC -ale i one- wspomagane obecnie mikroprocesorem - mają najlepszą dokładność w srodku
przedziału mierzonego.
4-patrzyłem na mostki czeskie -bo akurat Czesi mają zebraną dokumentację przyrządów produkowanych przez TESLĘ.
Te bardzo stare -ważyły po 30 kg , a potem -już bliższe -n.p. BM595 -tylko 12kg.
Bardzo mi się podoba ten mostek -widocznie był projektowany do pracy w paśmie akustycznym- dla producenta wzmacniaczy akustycznych.
5-Znalazłem również w internecie pracę z zakresu "BŁEDY NARZEDZI POMIAROWYCH" -Tytuł :NARZĘDZIA POMIAROWE
Ćwiczenie .W treści dot .przyrz. cyfr. napisano:
Pomiar cyfrowy jest tym dokładniejszy im więcej JEST cyfr w WYNIKU pomiaru. Autora nie podaję, bo jest chyba na stronie 7/7.Powinien się przedstawic z przodu artykułu -na stronie 1/7.
/te duże "woly" napisałem aby zwrócić uwagę /. Zatem nie może wyświetlacz 3 i 0,5 cyfry wyniku mierzyc
z dokładnośćią :0,00......% ,bo nie może wyświetlić takiego rezultatu pomiaru.
Stąd niektórzy sprzedawcy wiedząc o tym ,nie przesadzają z ceną takich przyrzadów -a inni handluja jak pająki-czyhają na ofiarę ...ośmieszają się całkiem poważnie wyglądające firmy.
6-na "radio-hobby " jest tez takie coś "Probnik elektrolitycznych kondensatorów " _RADIO /ros/nr10.2008 str..14,15
-
- moderator
Witam.
Właśnie skończyłem pomiary pierwszej partii kondensatorów elektrolitycznych o pojemności 100 uF różnych typów i producentów. Do zbadania zostały mi jeszcze kondensatory uważane za wybitnie audiofilskie
. Na razie zmierzyłem moduł impedancji kondensatorów w paśmie do 10 MHz. Zaskoczeniem była dla mnie stosunkowo niska indukcyjność badanych kondensatorów. Ze względu na ich budowę spodziewałem się nico większej indukcyjności, a okazało się, że najbardziej na jej wartość wpływa długość wyprowadzeń kondensatora (również odcinek przechodzący przez gumową uszczelkę). Znacznie większą indukcyjnością, czego można się było domyślać, cechowały się kondensatory osiowe.
ESR kondensatorów przy częstotliwości 100 kHz:
SANYO OS-CON 100 uF/16 V - 31 mR
Panasonic FM 100 uF/50 V - 45 mR
Teapo serii SC 100 uF/50V - 71 mR
Rubycon seria ZL 100 uF/ 25V- 95 mR
Panasonic FC 100 uF/ 63 V - 177 mR
SANYO S.E.2 100 uF/25 V - 185 mR
TEAPO SEK 100 uF/25 V - 212 mR
ELWA 100 uF/ 25 V - 410 mR (polski, z lat 80', po uformowaniu)
Rubycon YXA 100 uF/63 V - 577 mR
W załączniku moduł impedancji tych kondensatorów w paśmie 200 kHz - 10 MHz
Pozdrawiam,
Romek
Właśnie skończyłem pomiary pierwszej partii kondensatorów elektrolitycznych o pojemności 100 uF różnych typów i producentów. Do zbadania zostały mi jeszcze kondensatory uważane za wybitnie audiofilskie

ESR kondensatorów przy częstotliwości 100 kHz:
SANYO OS-CON 100 uF/16 V - 31 mR
Panasonic FM 100 uF/50 V - 45 mR
Teapo serii SC 100 uF/50V - 71 mR
Rubycon seria ZL 100 uF/ 25V- 95 mR
Panasonic FC 100 uF/ 63 V - 177 mR
SANYO S.E.2 100 uF/25 V - 185 mR
TEAPO SEK 100 uF/25 V - 212 mR
ELWA 100 uF/ 25 V - 410 mR (polski, z lat 80', po uformowaniu)
Rubycon YXA 100 uF/63 V - 577 mR
W załączniku moduł impedancji tych kondensatorów w paśmie 200 kHz - 10 MHz
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .