Miernik pojemności

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Miernik pojemności

Post autor: fugasi »

O losie! :P
Tymczasem mój informator donosi mi ze podobno parę miesięcy temu w "Nowym Elektroniku" opisano miernik ESR oparty na mikrokontrolerze. Nie lubię µC ale zerknąłbym a artykuł. Ma ktoś ów zeszyt i skaner?
_
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Raczej dobre 3 lata temu. Zdaje się, że chyba miałem ten numer, ale czy jeszcze mam, to nie ręczę - poszukam, ale nic nie obiecuję.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie, trzy lata nie, mowy nie ma. Kolega upiera się że to było parę miesięcy temu. Ale niewykluczone że wcześniej był opublikowany podobny projekt.
_
traxman

Post autor: traxman »

Taki sobie znaleziony na podłodze 100uF/63V 8x12mm

Bezpośrednio do zacisków:
97,6uF przy 100Hz w trybie szeregowym, 97,4uF w trybie równoległym
92,6uF przy 1kHz w trybie szeregowym, 89,8uF w trybie równoległym
92,8uF przy 10kHz w trybie szeregowym, 29,7uF w trybie równoległym
127uF przy 25kHzw trybie szeregowym, 5,0uF w trybie równoległym

Szeregowo z 100R

97,8uF przy 100Hz w trybie szeregowym, 2,47uF w trybie równoległym
92,7uF przy 1kHz w trybie szeregowym, 27,1nF w trybie równoległym
96,1uF przy 10kHz w trybie szeregowym, 260pF w trybie równoległym
139uF przy 25kHzw trybie szeregowym, 30pF w trybie równoległym
traxman

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Ja nie używam żadnych mierników pojemności. Zamiast tego używam transformatora na 24V i miliamperomierza analogowego na prąd przemienny w postaci miernika UM-Z2.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

fugasi pisze:Nie, trzy lata nie, mowy nie ma. Kolega upiera się że to było parę miesięcy temu. Ale niewykluczone że wcześniej był opublikowany podobny projekt.
Chyba jednak kolega ma rację: http://www.cyfronika.com.pl/kityne/ne261-k.htm
(luty/marzec2009)

A tak przy okazji w tym roku opisany był też miernik:
http://www.cyfronika.com.pl/kityne/ne337-k.htm

Tych numerów na pewno nie posiadam - przestałem kupować czasopisma elektroniczne jeszcze w zeszłym roku...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

traxman pisze:Coś takiego?
http://www.elportal.pl/pdf/k04/63_019.pdf
Fajny (np. prosty!) ale wymaga użycia oscyloskopu a ja lubię jak mi się wskazówka wychyla. :)
A ty traxman pewnie używasz jakiegoś profesjonalnego potwora? Troszkę grzmotów na stole montażowym masz.. :)
_
traxman

HM8018, pisałem wcześniej o nim.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
:arrow: traxman
Przyjrzałem się wynikom pomiarów, które wykonałeś na swoim mostku i jedna rzecz mnie zastanawia - w zakresie niskich częstotliwości pomiarowych wyniki są zbliżone do tych, które sam otrzymałem, natomiast dla częstotliwości 25 kHz wskazania pojemności w przypadku Twojego mostka są znacznie większe, gdy tymczasem u mnie ze wzrostem częstotliwości cały czas one spadają (aż do 200 kHz). Gdy sprawdziłem wskazania miernika dla kondensatora OS-CON Sanyo 100 uF/16 V spadki przy wzroście częstotliwości były kilkukrotnie niższe niż w przypadku zwykłego kondensatora aluminiowego.

Przejrzałem dzisiaj sporą część posiadanych miesięczników "Re" i "EP", ale jeszcze nie udało mi się odnaleźć miernika pojemności o którym wcześniej wspomniałem. Nie był to żaden z przedstawionych w wątku układów. Ten był prościutkim układem wykonanym na kilku wzmacniaczach operacyjnych.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
traxman

Sprawdziłem, wyniki się pokryły, więc widocznie to kiepskiego elektrolita.
Pomierzyłem tez 100uF Panasonic FC

Bezpośrednio do zacisków:
91,8uF przy 100Hz w trybie szeregowym, 91,6uF w trybie równoległym
87,7uF przy 1kHz w trybie szeregowym, 85,6uF w trybie równoległym
83,2uF przy 10kHz w trybie szeregowym, 32,5uF w trybie równoległym
91.8uF przy 25kHzw trybie szeregowym, 7,7uF w trybie równoległym

więc też nie są takie super powyżej 10kHz, nie mam akurat typowego kondensatora do zasilaczy impulsowych, ciekawe jak one wypadają.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Pomierzyłem tez 100uF Panasonic FC (...) więc też nie są takie super powyżej 10kHz, nie mam akurat typowego kondensatora do zasilaczy impulsowych, ciekawe jak one wypadają.
Co do kondensatorów FC Panasonica, to mój dostawca twierdzi, że są one przeznaczone specjalnie do zastosowań audio i tylko w tym zakresie częstotliwości cechują się przyzwoitymi parametrami. Niestety nie potwierdzają tego noty katalogowe i moje własne obserwacje, gdyż często widuję te kondensatory w filtrach zasilaczy (na wyjściach przetwornic pracujących z częstotliwościami z przedziału 30...150 kHz) droższych tunerów satelitarnych i innych urządzeń z wyższej półki.
Pomiary pokazują, że są to dość przyzwoite kondensatory o stosunkowo niskim ESR (choć nie najniższym w porównaniu z innymi kondensatorami aluminiowymi), małej upływności i niezłej trwałości. Jutro spróbuję zmierzyć ich impedancję przy różnych częstotliwościach (od niskich do 1 MHz) by zobaczyć ile jest prawdy w tych audiofilskich opowieściach :wink: . Mogę też przetestować kondensatory produkowane specjalnie do zasilaczy impulsowych.

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Jeszcze w piątek dokonałem pomiarów impedancji niskoimpedancyjnego kondensatora 100 uF/50 V (TEAPO SC 105 'C) w zakresie częstotliwości od 100 kHz do 10 MHz. Wcześniej sądziłem, że kondensatory elektrolityczne posiadają bardzo dużą indukcyjność, co dyskwalifikuje je jako k. blokujące i sprzęgające w obwodach w których częstotliwość jest większa od kilkudziesięciu kHz (wiedzę taką czerpałem z książek, schematów i informacji w internecie; już w paśmie akustycznym kondensatory elektrolityczne często blokuje się k. ceramicznymi by zmniejszyć ich impedancję w zakresie wyższych częstotliwości tego pasma). Jednak wskazania przyrządów nieco zmieniły moje poglądy - impedancja kondensatora w zakresie częstotliwości 100 kHz...600 kHz jest bardzo niska (ok. 0,09 oma), a powyżej tego zakresu zaczyna powoli wzrastać (liniowo) ze wzrostem częstotliwości. Przy 5 MHz impedancja mierzonego kondensatora wynosiła zaledwie 0,312 oma, czyli była dużo niższa niż niektórych "zwykłych" kondensatorów elektrolitycznych o tej samej pojemności przy częstotliwości 100 kHz. Na razie dalsze pomiary przerwała mi grypa, która od soboty "uziemiła" mnie w łóżku, ale jak tylko poczuję się lepiej, to przeprowadzę podobne pomiary dla kilku innych typów kondensatorów (w tym tych uważanych za audiofilskie ;) ) i po wykonaniu odpowiednich charakterystyk wyniki pracy przedstawię w nowym wątku o kondensatorach w "Kąciku audiofilskim".

Pozdrawiam,
Romek
traxman

Poszukam Visatonów bipolarnych z szorstką folią, audiofile straszne psy wieszali na nich. Ciekawe jak ma się konstrukcja osiowa/radialna do parametrów. W czasach wprowadzania zasilaczy impulsowych wszystkie kondensatory osiowe wyparte zostały przez radialne. Nie mam zbyt dużego wyboru, ale w wolnej od spania chwili postaram się pomierzyć.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Ja natomiast muszę jeszcze dokonać kilku zmian w "stanowisku pomiarowym". To obecne pozwala mi mierzyć kondensatory których wyprowadzenia są nie krótsze od 5 mm, co może wpływać na wartość mierzonej indukcyjności szeregowej. Podczas pomiarów okazało się, że cewka, 1,5 zwoju srebrzanki 1mm nawinięte na średnicy 6 mm, ma większą indukcyjność od mierzonego przeze mnie kondensatora (muszę to jeszcze raz sprawdzić).
W kolejce do pomiarów czekają jeszcze kondensatory: Panasonic FC i FM, Sanyo OS-CON, Nichicon MUSE, i kilka innych, bardzo cenionych przez audiofilów ;).

Pozdrawiam,
Romek