Coś a la odbiornik SP5WW, fajnie gdyby nieco prostsze.

Preferowane lampy - nowalowe.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Cóż, na początek 80 m, z perspektywą na dołożenie reszty zakresów.AZ12 pisze:Na jaki zakres częstotliwości ma być ten odbiornik?
Dlaczego?AZ12 pisze:Jeśli na zakres 80m (3,7MHz) to wystarczy superheterodyna z pojedynczą przemianą, na zakres 14-30MHz musi być z podwójną przemianą.
Tak. Zbudowałem go, ale zanim zadziałał tak jak powinien, to sporo się namęczyłem. Była to niezła szkoła radiotechniki. Dzięki niemu dowiedziałem się, jak należy budować urządzenia w.cz. Najwięcej czasu zajęło mi zestrojenie samodzielnie wykonanego filtru kwarcowego, oraz uzyskanie wysokiej stabilności VFO. Mój odbiornik był jednopasmowy i odbierał jedynie okolice 14 MHz. Częstotliwość pośrednia wynosiła 10,235 MHz, a VFO pracowało w okolicach 3,7-4 MHz.fugasi pisze:Darczar, zbudowałeś ten odbiornik?
Uuuu... to temu projektowi juź podziękuję. Kiedy buduję pierwszą w życiu superheterodynę to nie moge sobie pozwolić na jakieś frustracje.darczar pisze:Zbudowałem go, ale zanim zadziałał tak jak powinien, to sporo się namęczyłem.
Co to takiego?Kwazor pisze:tylko zimny termostat
Ale to wszystko dotyczy półprzewodników a jak to się ma do lamp?Kwazor pisze:Gorący - obudowa izolowana utrzymywana w stałej temperaturze np 65C przez grzałkę ( niektóre generatory kwarcowe )
Zimny-Hehe lejemy azot* A tak naprawde to jest to obudowa zaizolowana termicznie od warunków zewnetrznych. Zmiany temperatury w srodku sa bardzo powolne( przy zmieniajacej sie temperaturze zewnetrzej) dzięki czemu nie ma szybkiego dryfu czestotliwosciowego.
Wazna żecza jest by generator był zasilany jak najnizszym napieciem ( brak grzania się struktury połprzewodnika oraz nagrzewania sie pobliskich elementów) W mom przypadku zasilanie mosfeta BF961 to 3V a bufor juz 12V.
To taka głupia to ja już nie jestem. Może głupia... ale taka to już nie.Kwazor pisze:* nie bierz tego na serio
Niestety jakoś nie mogę znaleźć odpowiedniego, na ludzkich lampach i dobrze opisanego projektu prostego supera z przemianą pojedyńczą, możliwie bez trudnych do zdobycia kwarców. Chodzi mi o coś takiego jak Gainclone - powielany w tysiącach egzemplarzy, każdemu wychodzi i gra dobrze.Kwazor pisze:Powiem ci ze od razu rzucanie się na głeboką wode typu 2 przemiany to troche hardcore jak nie budowałes nigdy superheterodyny.