Prosta superheterodyna KF CW SSB

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Prosta superheterodyna KF CW SSB

Post autor: fugasi »

Znacie jakieś dobre schematy (najlepiej całe artykuły z opisem strojenia, uruchamiania) superheterodyn KF na pasma amatorskie? Ze świata: anglosaskie, rosyjskie, niemieckie. Chciałbym żeby to były układy proste, dla początkujących, niewiele lamp, pojedyńcza, no ostatecznie podwójna przemiana i najlepiej jakieś sprawdzone, powielane przez wielu dłubaczy konstrukcje. :)
Coś a la odbiornik SP5WW, fajnie gdyby nieco prostsze. ;)
Preferowane lampy - nowalowe.
_
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Prosta superheterodyna KF CW SSB

Post autor: AZ12 »

Na jaki zakres częstotliwości ma być ten odbiornik?

Jeśli na zakres 80m (3,7MHz) to wystarczy superheterodyna z pojedynczą przemianą, na zakres 14-30MHz musi być z podwójną przemianą. Przykładowe lampy: EF85 wzmacniacz wejściowy, ECH81 stopień przemiany, EF85 wzmacniacz pośredniej częstotliwości, ECH84 detektor.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

ECH81 się tu kompletnie nie nadaje. VFO nie było by na niej dość stabilne. Najlepiej zrobić mieszacz i VFO na odzielnych lampach np.2szt. EF80
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

AZ12 pisze:Na jaki zakres częstotliwości ma być ten odbiornik?
Cóż, na początek 80 m, z perspektywą na dołożenie reszty zakresów. :)
AZ12 pisze:Jeśli na zakres 80m (3,7MHz) to wystarczy superheterodyna z pojedynczą przemianą, na zakres 14-30MHz musi być z podwójną przemianą.
Dlaczego?
_
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Rób z podwójną przemianą odbiorniki na wyższe częstotliwości. Ułatwi Ci to budowę stabilnego VFO (Pierwsze może być nawet nieprzestrajane) i BFO. No i oczywiście mniejsza PCZ daje wiele kożyści.

Ort.
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: darczar »

Opis budowy prostej superheterodyny CW/SSB autorstwa G3RNL był opublikowany w książce pt: "Odbiorniki radiostacji amatorskich" autorstwa SP5AFL i SP5XM.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Darczar, zbudowałeś ten odbiornik?
_
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Kiedyś Kwazor składał TRX lampowy, który zakończył życie w fazie późnego prototypu. Toczyły się wtedy równolegle dyskusje na Triodzie i na Elektrodzie, gdzie odezwał się użytkownik "Grzegorz Markowski", który zamieścił zdjęcia własnoręcznie wykonanego G3RNL. Może uda się złapać kontakt?
Użył on dość trudno dostępnego filtru PP9A2. Ciekawe, co jest lepsze: Wąziutki filtr PP9 na p.cz. 9 MHz, czy przemiana najpierw na kilka(naście) MHz, a następnie np. na 50kHz, gdzie można z przyjemnością wykonać odpowiedni wieloobwodowy filtr LC z przełączaną szerokością pasma.
Po cichu myślę nad czymś takim, ale trochę brak mi doświadczenia :) Pewnie kiedyś się tym zajmę.
Interesująca wydaje mi się perspektywa wzmacniacza II p.cz. z diodowym przełączaniem szerokości pasma (może nawet na EAA91?) niczym w tym rodzimym patencie: http://pubserv.uprp.pl/PublicationServe ... 506_B1_PDF. Można by zrobić sobie trzy charakterystyki dla CW, SSB i AM... To lepsze, niż odsuwanie od siebie cewek filtrów - w diodowo przełączanym wzm. p.cz. razem z odstrajaniem obwodów występuje zmiana współczynnika sprzężenia, dzięki czemu tłumienie w paśmie przepustowym może pozostać płaskie.
Myślę też nad niekoszerną stabilizacją VFO.. a dokładnie nad procesorkiem, mierzącym częstotliwość VFO i podającym na warikap odpowiednie napięcie, aby sprowadzić dryft VCO do dryftu kwarcu procesora. Samo VCO lampowe, ale z malutką pomocą :) Oprócz tego np. prezentacja częstotliwości bieżącej na VFD IW-18 (ta długa lampa z kalkulatorów Elwro 144).
Będę śledził wątek z wielkim zainteresowaniem!
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: darczar »

fugasi pisze:Darczar, zbudowałeś ten odbiornik?
Tak. Zbudowałem go, ale zanim zadziałał tak jak powinien, to sporo się namęczyłem. Była to niezła szkoła radiotechniki. Dzięki niemu dowiedziałem się, jak należy budować urządzenia w.cz. Najwięcej czasu zajęło mi zestrojenie samodzielnie wykonanego filtru kwarcowego, oraz uzyskanie wysokiej stabilności VFO. Mój odbiornik był jednopasmowy i odbierał jedynie okolice 14 MHz. Częstotliwość pośrednia wynosiła 10,235 MHz, a VFO pracowało w okolicach 3,7-4 MHz.
Następnie, ośmielony sukcesem zacząłem przebudowywać go na podwójną przemianę, według artykułu w "RiK" autorstwa bodajże SP5IW. Przebudowy jednak nie dokończyłem, ponieważ stałem się wówczas posiadaczem fabrycznego odbiornika typu OK-102. Jeśli kiedyś natrafię w piwnicy na resztki tej mojej konstrukcji, to pstryknę fotki i tu zamieszczę.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

Zostałem przywołany do tablicy. Projekt moze i został zatrzymany ale nie porzucony na amen..
Właśnie w czasie urlopu siedzac przy radiu i robiąc łacznosci znów naszła mnie ochota na zbudowanie tego po tym jak zgłosiło sie do mnie dwóch HAM-sów z zamiarem wykonania kopii urzadzenia.

Odbiornik prosty jak cep na nowalach ( 1 lampa 7 pin EBC91 układ ARW po modyfikacji zamiast 2 EC92 i EAA91 ) reszta to lampy "smieciowe" ECC85(88) EF 183 (80 85 89 jak za duza czułosc ) mozna kombinowac....
VFO Vackar-a Bardzo stabilne ( 300hz 6 godzin ) bez udziwnień tylko zimny termostat. Posrednia na 8.867 wiec kwarce zawsze łatwo dostepne by złozyc drabine. Napiecie Ua 130V doskonale wystarczało....

Jak by naszło dorobic nadajnik tez pestka ( Darczar ładna sinosuida co ;) )
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

darczar pisze:Zbudowałem go, ale zanim zadziałał tak jak powinien, to sporo się namęczyłem.
Uuuu... to temu projektowi juź podziękuję. Kiedy buduję pierwszą w życiu superheterodynę to nie moge sobie pozwolić na jakieś frustracje.
No i w dodatku ten filtr kwarcowy... Na razie więc kandydatempozostaje odbiornik SP5WW, z podwójną przemianą wprawdzie niestety ale może grzeczniejszy.
Kwazor pisze:tylko zimny termostat
Co to takiego? :shock: To są zimne i gorące termostaty? Napisz coś wiecej o tym!
_
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Odbiornik SP5WW też nie wygląda źle pod względem skomplikowania układu. Kilka zakresów, lampy proste do zdobycia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

Fugasie tak sa gorące i zimne termostaty.

Gorący - obudowa izolowana utrzymywana w stałej temperaturze np 65C przez grzałkę ( niektóre generatory kwarcowe )

Zimny-Hehe lejemy azot ;) * A tak naprawde to jest to obudowa zaizolowana termicznie od warunków zewnetrznych. Zmiany temperatury w srodku sa bardzo powolne( przy zmieniajacej sie temperaturze zewnetrzej) dzięki czemu nie ma szybkiego dryfu czestotliwosciowego.

Wazna rzecza jest by generator był zasilany jak najnizszym napieciem ( brak grzania się struktury połprzewodnika oraz nagrzewania sie pobliskich elementów) W mom przypadku zasilanie mosfeta BF961 to 3V a bufor juz 12V.

* nie bierz tego na serio :)

Powiem ci ze od razu rzucanie się na głeboką wode typu 2 przemiany to troche hardcore jak nie budowałes nigdy superheterodyny.
Zbuduj najpierw 1-przemianowca pobaw sie pobadaj dojdziesz do ciekawych wniosków.. ( pamietaj zawsze z 1 przemiany mozna zrobic 2...)

Zabawa gwarantowana a najlepsze sa wrażenia jak odbierzesz 1-wsze sygnały......
Edit :
AZ12 masło maslane ? O jaki rząd wielkosci stabilnosci ci chodzi ( przy UKF 3-10 Khz nie odczujesz ( dla FM ) ale na KF to kilkadziesiat Hz idzie odczuć przy CW/SSB
Ostatnio zmieniony pt, 18 września 2009, 11:02 przez Kwazor, łącznie zmieniany 1 raz.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kwazor pisze:Gorący - obudowa izolowana utrzymywana w stałej temperaturze np 65C przez grzałkę ( niektóre generatory kwarcowe )

Zimny-Hehe lejemy azot ;) * A tak naprawde to jest to obudowa zaizolowana termicznie od warunków zewnetrznych. Zmiany temperatury w srodku sa bardzo powolne( przy zmieniajacej sie temperaturze zewnetrzej) dzięki czemu nie ma szybkiego dryfu czestotliwosciowego.

Wazna żecza jest by generator był zasilany jak najnizszym napieciem ( brak grzania się struktury połprzewodnika oraz nagrzewania sie pobliskich elementów) W mom przypadku zasilanie mosfeta BF961 to 3V a bufor juz 12V.
Ale to wszystko dotyczy półprzewodników a jak to się ma do lamp?
Kwazor pisze:* nie bierz tego na serio :)
To taka głupia to ja już nie jestem. Może głupia... ale taka to już nie. ;)
Kwazor pisze:Powiem ci ze od razu rzucanie się na głeboką wode typu 2 przemiany to troche hardcore jak nie budowałes nigdy superheterodyny.
Niestety jakoś nie mogę znaleźć odpowiedniego, na ludzkich lampach i dobrze opisanego projektu prostego supera z przemianą pojedyńczą, możliwie bez trudnych do zdobycia kwarców. Chodzi mi o coś takiego jak Gainclone - powielany w tysiącach egzemplarzy, każdemu wychodzi i gra dobrze.
_
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Zmniejszenie napięcia zasilania generatora zmniejsza szumy i harmoniczne generatora. Zbudowałem generator UKF na tranzystorze BF194 i jest stabilny przy zasilaniu napięciem stabilizowanym.
Ratujmy stare tranzystory!