Miernik pojemności

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Miernik pojemności

Post autor: Beier »

Potrzebuję poręcznego miernika pojemności z zakresem do 20mF. Co byście polecili? Budżet do 200 zł.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Miernik pojemności

Post autor: megabit »

Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Fajny. Mialem taki i po zmierzeniu kondensatora wyciągnietego z przetwornicy pokazywał poprawną pojemność a przetwornica ani me ani be ani kukuryku... Po wstawieniu nowego ruszała bez problemu.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Boguś, najczęstszą przyczyną niesprawności kondensatora elektrolitycznego nie jest, wbrew pozorom, utrata pojemności, a jedynie bardzo duży wzrost szeregowej rezystancji strat, przy zachowaniu pojemności nominalnej. Wynika to z faktu stopniowego wysychania elektrolitu w nieszczelnym kondensatorze.
Niektóre mierniki pojemności, w zależności od przyjętej metody pomiaru, mogą uwzględniać rezystancję szeregową, zaniżając wartość wskazywanej pojemności, a innym nie robi ona różnicy i wówczas pokazują nominalną pojemność, mimo, że kondensator jest zupełnie bezużyteczny.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
traxman

Post autor: traxman »

Są jeszcze takie gnidy, które przebijają się w układzie powodując zwarcia i różne dziwne zachowania np. uszkodzenie tranzystora, palenie bezpiecznika. Kondensatory te są samonaprawialne - w mierniku jest wszystko w porządku, no może nieco mniejsza pojemność.
Dawno temu używałem miernika z Młodego Technika na TTL, działał doskonale ze zwykłym przyrządem pomiarowym i był w miarę dokładny, jeszcze prostszy był w Nowoczesnych urządzeniach elektronicznych, na dwóch 555, super dokładny nie był, ale doskonale sprawdzał się w parowaniu kondensatorów do regulacji barwy i sprzęgających.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Romekd pisze: najczęstszą przyczyną niesprawności kondensatora elektrolitycznego nie jest, wbrew pozorom, utrata pojemności, a jedynie bardzo duży wzrost szeregowej rezystancji strat, przy zachowaniu pojemności nominalnej.
Romek, to własnie miałem na mysli
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Przytoczę tu historyjkę, która mnie się przydarzyła wiele lat temu. Miałem nowiutką Syrenę 105, (chodzi o samochód), w której nie chciał "palić" jeden z cylindrów. Oczywiście na pierwszy ogień poszła świeca a następnie kondensator. Po wymontowaniu go i zmierzeniu pojemności wszystko było w porządku, pojemność 0.22 uF. Po naładowaniu ze źródła 400V " trzymał" całą dobę. Pomogła zmiana kondensatora na nowy, ale stary nie dawał mi spokoju i zmierzyłem go na prawdziwym mostku który mierzył "dobroć" kondensatora. Okazało się że ma dużą rezystancję szeregową i tu zacząłem badać przyczynę. Kondensatory do układów zapłonowych były zamykane w aluminiowym kubeczku z jednej strony zaprasowane (zagniecione). Okazało się w moim przypadku za słabo. Zwijka kondensatora w wykonaniu " bezindukcyjnym" jest wykonana w ten sposób, że okładziny z folii aluminiowej wystają z obydwóch stron zwijki papierowej i są zagniecione tak że cała zwijka z folii aluminiowej jest wyprowadzona jako końcówka kondensatora a nie tak jak "zwyczajne kondensatory" które mają wsunięty pasek folii między zwoje i wyprowadzony na zewnątrz. Po prostu zwijka "klekotała" w kubeczku, poznałem to po śladach na denku od środka gdzie była niezliczona liczba wypalonych punkcików po przeskakującej iskrze.
Wspomniałem o kondensatorze "bezindukcyjnym" taki powinien być w układzie zapłonowym silnika spalinowego, pracuje tam impulsowo, zwykły kondensator niby też działa ale sprawdza się gorzej. "I to by było na tyle" może dość długo ale historia pouczająca.
Konstanty
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

traxman pisze: Dawno temu używałem miernika z Młodego Technika na TTL, działał doskonale ze zwykłym przyrządem pomiarowym i był w miarę dokładny
To był ten? :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 15 września 2009, 22:39 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
traxman

e-he.
90 można zastąpić przez 390, dwa dzielniki w jednym scalaku, generator na kwarcu no i oczywiście stabilizator na LM317, całość w technologii HCT lub LS, by nie pobierało prądu zbyt wiele. Za 15PLN miernik jak ta lala. Dzielnik /4 można pominąć.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Mam na swoim wyposażeniu "stary i zasłużony" miernik MERATRONIK RLC 317...
Problem polega na tym, że każdy tego typu mostek dokonuje pomiaru mając w d... napięcie znamionowe kondensatora...
Pomiar wykonany tą metodą , wskaże pojemność , ale nie powie Ci nic , o tym jak zachowa się mierzony kondensator włączony w układ o określonej (innej niż użyta) do pomiaru częstotliwość , a tym bardziej napięcie robocze...
Wiele razy mierzyłem stare "aluminiowe" i te zas.....czerwone kondensatory , i przy pomiarze okazywało się , że wszystko jest OK!!!
Co z tego, jeśli mierzony element , w układzie i tak nie pracował poprawnie????
Wniosek...
Miernik wykonuje pomiar z zadanymi przez producenta (miernika) danymi... i okazuje się , ę element jest OK...
Ale z tego pomiaru nie można wyciągać wniosków , że element faktycznie jest sprawny do zastosowania w dedykowanym układzie...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
traxman

Bo w większości mierniki to mierniki pojemności, a nie testery kondensatorów, podobnie jak mierniki indukcyjności, rezystancji,tranzystorów itp. Sporadycznie umożliwiają pomiar pełnych własności elementu, a w szczególności przy wartościach napięć, prądów,częstotliwości występujących w układzie.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Traxman pisze:Bo w większości mierniki to mierniki pojemności, a nie testery kondensatorów, podobnie jak mierniki indukcyjności, rezystancji,tranzystorów itp.
Dokładnie. Jednak w przypadku mierników potrafiących mierzyć pojemność kondensatorów elektrolitycznych do kilkudziesięciu mF wyświetlana przez nie wartość jest mało przydatna, gdyż nie informuje o stanie i ewentualnej dalszej przydatności kondensatora. Napisy na tych kondensatorach rzadko się ścierają, więc wartość początkowej pojemności zawsze można odczytać z kondensatora.
Kilkanaście lat temu nabyłem swój pierwszy firmowy miernik kondensatorów firmy UNI-T o symbolu DM-6013A, który mimo szerokiego zakresu mierzonych pojemności (0,1pF do 20 mF) okazał się nieprzydatny w serwisie do pomiaru kondensatorów elektrolitycznych, gdyż nawet w przypadku kompletnie zużytych kondensatorów pokazywał pojemność bliską znamionowej. Okazał się za to idealny do pomiaru innych typów kondensatorów (powietrznych, ceramicznych, foliowych). Dysponując podobnym miernikiem w przypadku potrzeby sprawdzania kondensatorów elektrolitycznych należałoby jeszcze wykonać jakiś prosty miernik impedancji kondensatora.
Kiedyś podawałem na Forum co pokazują różne mierniki w przypadku pomiaru kondensatora z włączonym szeregowo rezystorem. Pozwolę sobie przytoczyć je w tym wątku.

Zmierzyłem pojemność kondensatora 100 uF (jego rzeczywista pojemność wynosiła 90,44 uF przy 100 Hz) z szeregowo włączonym rezystorem 100 omów otrzymując następujące wskazania mierników:

UNI-T DM-6013 ---- bez rezystora 95 uF, z rezystorem 95 uF
UNI-T UT70A ------ bez rezystora 89 uF, z rezystorem 2,1 uF
BRYMEN BM859CF - bez rezystora 96 uF, z rezystorem 85 uF
Mostek E317A ----- bez rezystora 92 uF, z rezystorem 0 uF (na zakresie do 100 uF)

MOTECH MT4090 (100 Hz):

Cs 90,38 uF, z rezystorem 90,38 uF (ESR=100 R)
Cp 90,44 uF, z rezystorem 1,885 uF

(przy częstotliwości 1kHz):

Cs 88 uF, z rezystorem 88 uF (ESR=100 R)
Cp 88 uF, z rezystorem 28 nF

Pozdrawiam,
Romek
Ostatnio zmieniony śr, 16 września 2009, 12:01 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
traxman

Sprawdzę z ciekawości, co pokaże Hameg 8018.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Romekd pisze:Dysponując podobnym miernikiem w przypadku potrzeby sprawdzania kondensatorów elektrolitycznych należałoby jeszcze wykonać jakiś prosty miernik impedancji kondensatora.
A właśnie, możecie polecić jakiś prosty ale wypróbowany w praktyce układ miernika ESR do zrobienia? Nie musi być zaraz laboratoryjnie superdokładny i z cyfrowym odczytem, dla hobbysty wystarczy chyba coś na kształt prostego testera lamp który na skali galwanometru ma wyrysowane pola: czerwone -ZUŻYTA, żółte - TAKA SOBIE, zielone - DOBRA.
_
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

fugasi pisze:(..) dla hobbysty wystarczy chyba coś na kształt prostego testera lamp który na skali galwanometru ma wyrysowane pola: czerwone -ZUŻYTA, żółte - TAKA SOBIE, zielone - DOBRA.
Pewnym problemem jest to, że dla kondensatorów elektrolitycznych o różnej pojemności dopuszczalna wartość ESR też jest różna. Nowe kondensatory aluminiowe o pojemności 1 uF mogą mieć, w zależności od typu, egzemplarza i producenta, ESR na poziomie od kilku do ok 25 omów (kondensatory aluminiowe o takim ESR uważane są za sprawne), natomiast kondensatory o pojemności 1000 uF mogą mieć ESR od kilkudziesięciu mR do nawet 0,5 R. Kilka lat temu, przeglądając stare numery "Re" i "Elektroniki Praktycznej", natrafiłem na artykuł opisujący stosunkowo prosty miernik impedancji kondensatorów elektrolitycznych. Spróbuję wieczorem poszukać tego numeru, choć nie będzie to proste, gdyż sterta tych czasopism ma prawie metr wysokości :wink: .

Pozdrawiam,
Romek