Następny projekt PENTAGRAM
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Następny projekt PENTAGRAM
Nie wiem czy Piotr zagląda do tego działu, a że akurat mam schemat jego zasilacza biasu do Bastona pod ręką....:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Dzięki, fajne rozwiązanie. Zobacze co da się wyciagnąć z tego.
Zdecydowałem się na zastosowanie 5C3S w prostowniku - było nie było ma o 25mA większą wydajność niż AZ4... niestety trzeba zbijać napięcie z 6,3V, ale walczę z tym 

A'propos biasu, nasuwa mi się jedna uwaga. Zmieniając rodzaj prostownika bez zmiany uzwojenia transformatora sieciowego otrzymasz różne napięcia na anodach lamp. Przy prostowniku lampowycm napięcie anodowe będzie niższe niż przy prostownkiu półprzewodnikowym. Napięcie biasu będzie miało natomiast stałą wartość niezależnie od rodzaju prostownika więc prądy anodowe lamp końcowych będą przybierać różne wartości, czyli punkt pracy lamp będzie ulegał zmianie. Należałoby dodatkową sekcją przełącznika rodzaju prostownika zmieniać napięcie biasu na odpowiednie.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Oczywiście napięcie anodowe będzie różne w zależności od typu prostownika, wyższe na krzemie i niższe na lampie( jak wspomniałem kilka postów wcześniej), ale napięcie biasu również się zmieni (w takim układzie przy pobieraniu go z jednego z uzwojeń anodowych).
Niby jak się zmieni napięcie biasu? Przecież napięcia zmienne na uzwojeniach wtórnych nie ulegną zmianie.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
- jethrotull
- 3125...6249 postów
No pewnie że się nie zmieni bo niby dlaczego, ale w Mesie DR też się nie zmienia przy przełączaniu. Mi akurat zależy na mniejszej mocy w przypadku prostowania na lampie bo 5C3S ma wydajność 225mA, a te same napięcie biasu przy niższym Ua zapewni mi spadek mocy...
Na tym schemacie jest rezystor 330k, czy on przypadkiem nie jest częścią układu końcówki ?Thereminator pisze:Nie wiem czy Piotr zagląda do tego działu, a że akurat mam schemat jego zasilacza biasu do Bastona pod ręką....:
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Nie mam pojęcia, mam tylko ten schemat zasilacza biasu, zasilacza anodowego i zasilacza żarzeniowego ścięgnięte z tematu o bastonie 180.
Wyszukiwarka nie znajduje mi tego tematu... dziwne. Ale nie ważne, narazie zmagam się z podstawowym schematem końcówki.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Raczej za wiele się z niego nie dowiesz: viewtopic.php?f=19&t=6804&start=0&st=0&sk=t&sd=a
Dzięki, nie wpadłem na to aby basston napisać przez dwa "s"...
Jak zwykle idzie mi robota jak krew z nosa... może częściowo uda mi się dzisiaj zamontować preamp...
No i pożeniłem układ z Marshalla z układem od Piotra - załacznik. Niestety mimo doskonałej niezależności regulacji napięcie można regulować tylko w zakresie 25-34V... a w układzie potrzeba raczej 30-45V. Co proponujecie zmienić aby osiagnąć porządany zakres?