Mój Williamson

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Mój Williamson

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Witam!
Zabrakło mi czasu żeby złożyć całość, ale coś jednak zrobiłem. Tu pytanie: który wskaźnik ładniejszy? :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Ładniejszy byłby miliamperomierz prądu anodowego :P
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam!

W końcu znalazłem czas, by na nowo poskładać wzmacniacz. Przy okazji zrobiłem pomiary pasma. Chciałem zrobić prezentację graficzną, ale nie potrafię. Może ktoś na podstawie tych danych tego dokona. Jako bazę przyjąłem sinusa na 1kHz i mierzyłem odchylenia. Tak wyszło:
20Hz: +1dB
30Hz: +0,5dB
40 - 60Hz: 0dB
70 - 90Hz: +0,5dB
100Hz: 0dB
110 - 150Hz: -0,5dB
160 - 200Hz: -1dB
210 - 600Hz: -0,5dB
700Hz - 2kHz: 0dB
2 - 3kHz: +1dB
3 - 20kHz: +0,5dB

Sinusa podałem z generatora G501 (jest w galerii fonaru), odczyt na oscyloskopie DT5200. W trakcie badania okazało się, że generator nie jest idealny. Ma zakresy 20 - 200Hz, 200Hz - 2kHz, 2 - 20kHz. Badając na zakresie 20 - 200Hz przy 200Hz miałem spadek rzędu 1dB, ale zaczynając mierzenie na zakresie 200Hz - 2kHz żadnego spadku przy 200Hz nie było. Podobne zamieszanie podczas zmiany zakresu przy 2kHz. Więc wyniki idealne nie są, ale jakiś pogląd na konstrukcję dają. Jak to wszystko odczytujecie?

Pozdrawiam!
Maciek.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Najważniejsze, że chcesz.
Pasmo całkiem dobre. Jednak przy wykonywaniu takich pomiarów, trzeba je wykonywać aż osiągnie się kraniec pasma, to znaczy do osiągniecia spadku 3dB, względem częstotliwości 1kHz. Jeśli naprawdę chcesz, przy chwili czasu, mogę zrobić krótki przewodnik wykonywania wykresów. To naprawdę bardzo proste. Więcej czasu zajmuje samo wpisywanie wyników do arkusza, niż robienie wykresu. Ja używam do tego celu programu Excel z pakietu Office, można jednak robić to w darmowym Open Office, filozofia bardzo podobna
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Kiedyś robiłem wykresy w Excelu, ale wczoraj w nocy nie miałem pomysłu na zdefiniowanie linii danych. Całego pasma nie dam rady pomierzyć, bo nie mam odpowiedniego generatora. Muszę zadowolić się pasmem 20-20000Hz. To w sumie zakres HiFi. Wydaje mi się, że to całkiem proste pasmo, a takie było założenie. Wiele pracy i czasu włożyłem w ten wzmacniacz. Ciekawe jakie pasmo wskazałby porządny generator. Pewnie nie byłoby problemu gdybym miał tam jakieś śmieszne TG typu TG2,5 (podaję przykładowo), ale mam pełną obsadę transformatorów od Piotra i... nie mogę ich niczym zajechać :)
To jak oceniacie ten wycinek pasma, który pomierzyłem?

Pozdrawiam!
Maciek.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam!

Po sześciu latach pracy, eksperymentów, szkolenia (solidny wątek z tego wyszedł) ukończyłem Williamsona tak jak go sobie wymarzyłem. Co sądzicie o tym wyglądzie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Raczej jest to już musztarda po obiedzie (napisy wyglądaja mi na trawione), ale jakoś wizualnie brakuje mi oznaczenia gniazd głośnikowych na tylnym panelu (najlepiej po prostu graficzny symbol głośnika), o wiele bardziej razi wśród angielszczyzny pozostałych napisów polski "gramofon". Poza tym co do wyglądu - wzmacniacz podoba mi się, wręcz zazdroszczę estetyki wykonania
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Mnie się bardzo podoba, gratulacje. Jak/gdzie wykonane napisy na panelach?

Pokażesz flaczki?
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie mogę dogadać się ostatnio ze swoim aparatem. Stąd jakość zdjęć taka a nie inna. Napisy są grawerowane co do jednego. Faktycznie ten "gramofon" umknął mi, ale będzie musiało tak zostać. Grawer nie był tani. Myślałem o oznaczeniach wyjść głośnikowych, ale nie zmieściłbym po obu stronach oznaczeń, więc zostało tak jak jest. Ważne było oznaczenie, że wszystko pod 8 ohm. Reszta jest czytelna, nie jestem daltonistą. W sumie to trochę przegiąłem z tym angielskim. Fakt. Ale dzięki za uczciwą ocenę.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Oto moje "ale":
-Gałki są odstające zarówno pod względem jakości materiału, jak i dosłownie w sensie geometrycznym.
-Nakrętki na wyłączniki mogły by być okrągłe.
-Trochę badziewne gniazdka wejściowe jak na jakość całości. Chyba, że tylko na zdjęciach tak wyglądają. Do tego dość blisko siebie.
-Angielski... hmm... też nie przystaje jakością ;)
-Nie jestem przekonany do urody tak bardzo przerośniętych boczków, ale to już kwestia gustu.

Reszta na piątkę, gratuluję :)
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Chyba sam się o to prosiłem zamieszczając te fotki, ale chętnie czytam Wasze głosy. Jak za bardzo mnie zaboli gdzieś tam w środku to pozmieniam. Ale na pewno nie wyłączniki, bo tylko takie uznaję (tak jak śrub w EL84 - wątek obok - nie wymienię, bo takie tam były od zawsze, chociaż ostatnio bardziej polubiłem imbusy). Gałki? Aluminiowe, w identycznej fakturze jak reszta blach... Co jest nie tak. Rzeczywiście mogą bardziej dolegać. To się poprawi... obróbką-skrawaniem :) Boczki jak i całość od samego początku miały być "przerośnięte". Taki był plan. I to cała moja radocha (ciężko było grube alu dostać).
A gdzie można dostać odpowiednie do całości gniazda wejściowe? Bo rzeczywiście nie są jednolite.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Maciej Szczodrowski pisze:Ale na pewno nie wyłączniki, bo tylko takie uznaję
Nie wyłączniki tylko same nakrętki. Można kupić okrągłe zamiast sześciokątnych.
Maciej Szczodrowski pisze:A gdzie można dostać odpowiednie do całości gniazda wejściowe?
U nas :)
Ewentualnie w Elfie, ale u nas powinny być tańsze bo zamawiamy w dużych ilościach.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Znam te nakrętki, nie wpadłem na to, by je zamontować. Mała rzecz, a wszystkie detale są okrągłe. Co do gniazd to przeskoczę na pw, bo na Twojej stronie nie ma ceny, a co z gałkami?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Gałki to już bardziej kwestia sposobu ich zamocowania, niż samych elementów. Nie wiem w jaki sposób są mocowane do osi. Może masz za długie osie, albo zamocowałeś potencjometr i przełącznik za blisko frontu.

Gniazdka widać na przykład w tym wątku: viewtopic.php?t=11103
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak jak pisałem: obróbką-skrawaniem, czyli skrócę trochę osie i będzie po sprawie. Z innej beczki to okazuje się, że na rynku w zasadzie nie ma wyboru co do gałek. Albo masa plastikowej tandety, albo kombinowanie, szukanie tak jak z tymi dwiema. Oczywiście zostaje opcja unitra/radmor, bo tego sporo ludzie mają pochowane, ale chciałoby się mieć wybór.