Czołem,
Przyszedł wreszcie Wolny Wieczór.
Wziąłem więc starą obudowę i zlutowałem pająk, tylko z prostownikiem krzemowym i 6L6 zamiast EL34.
I tak powstał prawdopodobnie najbrzydszy wzmacniacz na świecie
Piotr pisze:I tak powstał prawdopodobnie najbrzydszy wzmacniacz na świecie
A wrzucisz jakas fote?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Ale myslalem, zeby tego pajaka zobaczyc Bo jakos mi sie nie chce wierzyc, ze pajak w wykonaniu Piotra jest 'brzydki' Chyba, ze pisal o zewnetrzu...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Wicker pisze:A może coś na 'śmieciowych' EL36 ? http://home.alphalink.com.au/~cambie/EL36.htm
Co prawda lampa raczej nie do zastosowań takich była projektowana, ale pobawić się można
Nie do jakich? Bardzo dobrze, że audiofile uważają ją za śmieciową - niech jak najdłużej budują swoje pajacyki na chińskich podróbkach pośrednio żarzonych triod, a porządne lampy zostawią w spokoju.
Philips, który zrobił EL36, nie tylko napisał w katalogach, że przeznaczona jest do wzmacniaczy m.cz., ale nawet wyprodukował kilka takich wzmacniaczy, które uzyskały status kultowych. Sprawdź na stronie Franka Philipse.
Na tych lampach sensowne są wzmacniacze przeciwsobne. Było już o tym na forum parę razy - łącznie z awangardowym sterowaniem w siatce drugiej. Wystarczy poszukać.
Jasiu pisze:Philips, który zrobił EL36, nie tylko napisał w katalogach, że przeznaczona jest do wzmacniaczy m.cz., ale nawet wyprodukował kilka takich wzmacniaczy, które uzyskały status kultowych. Sprawdź na stronie Franka Philipse.
Na tych lampach sensowne są wzmacniacze przeciwsobne. Było już o tym na forum parę razy - łącznie z awangardowym sterowaniem w siatce drugiej. Wystarczy poszukać.
Pozdrawiam,
Jasiu
A to nie wiedziałem że Philips coś na niej produkował, zdaję sobie sprawę że układy PP są zdecydowanie lepszm wyjsciem przy tej lampie. Zaproponowałem SE, gdyż Piotr chce SE , a ostatnio przeglądając szpargały znalazłem 2 takie lampki o których już zapomniałem. Może autor tematu zechce sobie poeksperymentować.
Sam Piotr był zdaje się zaangażowany w jakiś projekt forumowy na PL/EL36. Poszukaj na forum, był taki wątek. Zdaje się że do finalizacji nie doszło ale może warto odkopać?