Ostatnio mam tak dużo pracy, że pomyślałem, że najwyższy czas zrobić coś dla siebie. Mam parę bardzo dobrych transformatorów ze szczeliną, o przekładni 1k6-6R i mocy w zakresie 20-30W. Uzwojenia pierwotne są podzielone na pięć sekcji, które są wyprowadzone jako odczepy.
Temat konkursu to ciekawy schemat z wykorzystaniem tych transformatorów.
Prace proszę zamieszczać w tym wątku.
Jury konkursu stanowię ja
Właśnie jaki rozmiar tej szczeliny i najlepiej rozmiary rdzenia i ilości zwojów a po drugie to moc w szczycie czy nominalna? Co będzie oceniane? Prostota czy zniekształcenia?
Transformator jest przewidziany na 200mA prądu spoczynkowego i 25W mocy wyjściowej (ciągłej oczywiście) z pewnymi zapasami. Pierwotnie miały tam wejść po dwie EL34. Ilości zwojów nie znam.
Wybieram spośród schematów, nie opisów. Postarajcie się trochę
Mogą być narysowane ołówkiem na serwetce.
Gitarowe nie bardzo, szczególnie, że transformatory są dwa, a ich pasmo z rzeczonymi EL34 sięga chyba od 10Hz do 70kHz, czy coś tego rzędu.
Kryterium oceny jest trochę nieuchwytne, gdyż chodzi mi o możliwie ciekawy układ, co oczywiście nie musi się przekładać na stopień jego komplikacji
Jeśli zechciałbyś dwa stopnie z inerstagem to mam taki sprawdzony,nie mój ale Ciufolliego i nawet gotowego można posłuchać niestety już nie u mnie.Lepszego SE nie słyszałem,ale i lampki(5842) i interstage(Lundalh-ten akurat nie trudno dostać ale drogi)"trudno dostępny".Ale wiem,ze jesteś przeciwnikiem IT,szkoda.
transformatory ze szczeliną, o przekładni 1k6-6R i mocy w zakresie 20-30W. Uzwojenia pierwotne są podzielone na pięć sekcji, które są wyprowadzone jako odczepy.
Temat konkursu to ciekawy schemat z wykorzystaniem tych transformatorów.
Proponuję układ Quad S.E. Niska impedancja sugeruję jakąś triodę, tak niską Ra zniosą raczej tylko pentody "telewizyjne". W wolnej chwili zamieszczę schemat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Podwładny przed obliczem Przełożonego powinien mieć wygląd lichy i durnowaty tak aby swym pojmowaniem rzeczy nie peszył Przełożonego,oraz nie powinien wdawać się z nim w dyskusję - Przełożony sprowadzi go do swego poziomu następnie pokona doświadczeniem.