Oloorin pisze:Zbiłem Ua do 237V rezystorem 680ohm, teraz punkt pracy jest tak ustawiony, żeby Ra był dostosowany do trafa wyjściowego, czyli ~5,9k. [...] W weekend dodam jeszcze jedną lampkę ecc83.
Zła kolejność, ale przynajmniej mnożenie i dzielenie sobie poćwiczysz... Nie wiem, jaki masz transformator sieciowy, ale jeśli coś w rodzaju TS40, to żarzenie dodatkowej ECC83 spowoduje dalszy spadek Ua.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Kolejność źle napisałem, normalnie zacząłem liczenie od wyboru punktu pracy tak, żeby dostosować przekładnię w trafie. Sieciowy mam jakiś stary duży z radia, nie jest to żaden TS, a jak zobaczę, że spadnie napięcie, to zmniejszę rezystor filtrujązy w zasilaczu. Mam tylko pytanie co zrobić żeby zwiększyć trochę moc przesteru? Bo dla mnie jest trochę za słaby Zwiększenie wartości rezystora w zasilaczu pomoże?
Oloorin pisze:Kolejność źle napisałem, normalnie zacząłem liczenie od wyboru punktu pracy tak, żeby dostosować przekładnię w trafie.
Chodziło mi o kolejność taką, że najpierw obliczyłeś i zmontowałeś a potem będziesz dokładał kolejną lampę.
Oloorin pisze:Mam tylko pytanie co zrobić żeby zwiększyć trochę moc przesteru? Bo dla mnie jest trochę za słaby Zwiększenie wartości rezystora w zasilaczu pomoże?
A mówi Ci coś nazwa Fender Champ? Ten wzmacniacz poprawnie zbudowany nie powinien prawie wcale się przesterowywać. Oryginał był zasilany z ok. 310V. Obniżenie Ua lamp preampu zwiększy przester, ale pogorszy jego jakość. Są inne sposoby na dodanie przesteru. Na na dwóch lampach, czyli czterech triodach można zrobić prawdziwie deathmetalowy wzmacniacz
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Obserwacje na podstawie atomica i deerki:
-duże rezystory pomiędzy stopniami (220k-1M)
-większy rezystor anodowy w pierwszym stopniu (220k), czyli większe wzmocnienie
Są jeszcze jakieś ważne różnice?
Oloorin pisze:-duże rezystory pomiędzy stopniami (220k-1M)
-większy rezystor anodowy w pierwszym stopniu (220k), czyli większe wzmocnienie
Znowu odwrotna kolejność Najpierw duże wzmocnienie stopnia, a potem zmniejszanie amplitudy sygnału dzielnikami z dużych rezystorów Różne są też napięcia sterujące siatek poszczególnych stopni, ale tego faktycznie może na schematach nie widać. No te nieszczęsne katody, ale o tym wiedziałeś modyfikując schemat.
Oloorin pisze:Są jeszcze jakieś ważne różnice?
Liczba stopni, jak napisał Thereminator.
Jak skończę Pentagrama 50W biorę się za maluszka hi-gain na 2x6N2P-EV w preampie i z EL861 w końcówce. Być może będzie też kanał czysty na EF86. Całość będzie w obudowie przypominającej racka bo będzie to element wiekszego projektu w którym będzie można wymieniać końcówki dużych mocy.
Pominąłem ilość stopni, bo to oczywiste i już wcześniej wspominałem że dołożę jeszcze dwie triody. A co do lektury Toma to się mylisz, bo miałem z nią ostatnio przyjemność przez dłuuuugi czas
jethrotull pisze:
Oloorin pisze:
Co do champa to oczywiście że znam... Jest w końcu w moim podzie z Line6
Czyli znasz, ale nie osobiście
Ale za niedługo poznam OSOBIŚCIE Jednak dopiero jak zakończę budowę maluszka...
Pominąłem ilość stopni, bo to oczywiste i już wcześniej wspominałem że dołożę jeszcze dwie triody. A co do lektury Toma to się mylisz, bo miałem z nią ostatnio przyjemność przez dłuuuugi czas
Więc skąd się wzięło pytanie o za słaby przester?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Chiałem się po prostu zorientować z kąd dokładnie bierze się ten 'mocny' przester. To jest dopiero mój początek przygody z lampami i chcę się jak najwięcej nauczyć i nie tylko z artykułów Toma, które i tak nie zawierają wszystkiego
Co do nauki, to dzięki wam nauczyłem się pięknie ustalać punkt pracy pentody, mógłby mi teraz ktoś przybliżyć ustalanie punktu pracy w triodze?