najprostszy odbiornik superheterodynowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: najprostszy odbiornik superheterodynowy
Tszczesn-> kilka razy składałem tn układ na ECH81 i EACL82 i nie było z nim większych problemów-pod warunkiem że ma się go czym zestroić.
BFO to nie jest taki olbrzymi problem, może pracować na cewce starego filtru P.CZ (Wtedy strojenie to betka) ale fakt jest to dodatkowa lampa.
BFO to nie jest taki olbrzymi problem, może pracować na cewce starego filtru P.CZ (Wtedy strojenie to betka) ale fakt jest to dodatkowa lampa.
-
- moderator
BFO to prosty jak drut generator o częstotliwości p.cz. (może być lekko przestrajany) doprowadzony do detektora razem z sygnałem p.cz. Można to nawet na oczku zrobićeS pisze:aha...![]()
to już czuję, że mnie to zeżre.
to w takim razie jaki inny uczeszczany zakres ustalić? bo to BFO to kolejna lampa i więcej problemów...

-
- 625...1249 postów
Zgodze sie z tym że efekty nie są powalające ale dla początkującego się nada, czułośc wzrasta na granicy superreakcji
Es-> BFO możesz sobie dorobić nawet później po ukończeniu i zestrojeniu odbiornika(Np. takie jak na schemacie z PW), zostaw tylko trochę miejsca na chassis.
Es-> BFO możesz sobie dorobić nawet później po ukończeniu i zestrojeniu odbiornika(Np. takie jak na schemacie z PW), zostaw tylko trochę miejsca na chassis.
-
- 625...1249 postów
ok.
a na czym to BFO zmontować? pewnie na jakiejś pentodzie - EF183, EF80, EF22?
strzelam tylko, bo takie akurat mam...
a na czym to BFO zmontować? pewnie na jakiejś pentodzie - EF183, EF80, EF22?
strzelam tylko, bo takie akurat mam...
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-
- 625...1249 postów
Każda z wymienionych się nada, inne małe triody i pentody telewizyjne też będą dobre. To ma być przecież tyllko mały generatorek odstrojony lekko od częstotliwości pcz. Sygnał wychodzący z niego ma się "zdudniać" z sygnałem wychodzącym ze wzmacniacza P.cz z niewielką odchyłką tak aby powstał z tego zdudniania sygnał m.cz o częstotliwości 2-3khz.
-
- 625...1249 postów
ok, rozumiem.
była mowa, że BFO może działać na gotowych cewkach z filtru p.cz. Czy do tego każdy filtr się nada?
czy taki odbiornik cechuje się większą czułością/selektywnością niż superreakcyjniak?
była mowa, że BFO może działać na gotowych cewkach z filtru p.cz. Czy do tego każdy filtr się nada?
czy taki odbiornik cechuje się większą czułością/selektywnością niż superreakcyjniak?
-Jó vevökészuleke van?
-
- 625...1249 postów
Nada się do tego praktycznie każdy filtr nastrojony ma częstotliwość pośrednią twojego odbiornika.
BFO nie zapewni Ci lepszych parametrów odbiornika ale pozwoli odebrać modulację SSB i CW(telegrafia niemodulowana) które są stosowane przez amatorów.
Btw Spróbuj dobrać jakąś niską częstotliwość pcz. np 122khz, pozwoli Ci to łatwo ją silnie wzmocnić ale ma też wadę-słabe tłumienie tzw odbić,"lustrzanek"
BFO nie zapewni Ci lepszych parametrów odbiornika ale pozwoli odebrać modulację SSB i CW(telegrafia niemodulowana) które są stosowane przez amatorów.
Btw Spróbuj dobrać jakąś niską częstotliwość pcz. np 122khz, pozwoli Ci to łatwo ją silnie wzmocnić ale ma też wadę-słabe tłumienie tzw odbić,"lustrzanek"
-
- 625...1249 postów
ja rozumiem, ze nie poprawi osiągów. 
pytam jak wygląda różnica w jakości odbioru w porownaniu z taką superheterodyną (np. ECH81 i ECL82) a reakcyjnym odbiornikiem?

pytam jak wygląda różnica w jakości odbioru w porownaniu z taką superheterodyną (np. ECH81 i ECL82) a reakcyjnym odbiornikiem?
-Jó vevökészuleke van?
-
- 625...1249 postów
Czuć wyraźnie tą różnicę ale nie jest ona powalająca, ten odbiornik napewno jest stabilniejszy od zwykłego reakcyjniaka i nie odstraja się tak łatwo od stacji. Jeśli chcesz odebrać dalekie stacje w zakresie KF albo amatorskie to zastanów się nad uproszczeniem (lekkim) schematu tego USP.
Warto jeszcze wspomnieć ,że elektronika w dobrym odbiorniku to nie wszystko-bardzo ważna jest przekładnia do konensatora strojeniowego.
Btw. BFO nie dodasz przy tym reakyjniaku, dobrze mieć konwencjonalny detektor z ARW na np.6H6.
Ten schemat na ECH i ECL podałem tylko ze względu na jego prostotę-łatwo go zbudować i trochę się nauczyć.
Warto jeszcze wspomnieć ,że elektronika w dobrym odbiorniku to nie wszystko-bardzo ważna jest przekładnia do konensatora strojeniowego.
Btw. BFO nie dodasz przy tym reakyjniaku, dobrze mieć konwencjonalny detektor z ARW na np.6H6.
Ten schemat na ECH i ECL podałem tylko ze względu na jego prostotę-łatwo go zbudować i trochę się nauczyć.
-
- 625...1249 postów
czyli zeby dodac BFO potrzebuję ARW?
-Jó vevökészuleke van?
-
- moderator
Nie, potrzebujesz detektora innego niż reakcyjny, np. diodowego, który 'przy okazji' dostarcza też ARW.eS pisze:czyli zeby dodac BFO potrzebuję ARW?
-
- 625...1249 postów
Nie Arw, poprostu innego detektora na jakiejś diodzie na przykład.ARW się bardzo przydaje na falach krótkich
-
- 625...1249 postów
czyli jakaś EAA91, dioda z EBF89 albo z EBL21?
tak sobie myślę, że może jednak ta rozyna to najlepsze rozwiazanie...
tak sobie myślę, że może jednak ta rozyna to najlepsze rozwiazanie...
Ostatnio zmieniony pn, 7 września 2009, 22:06 przez eS, łącznie zmieniany 1 raz.
-Jó vevökészuleke van?
-
- moderator
Tak, ale ponieważ taki detektor w odróżnieniu od reakcyjnego nie wzmacnia syganłu to potrzebny jest co najmniej jeden stopień p.cz., a jeszcze lepiej dwa (wtedy ARW działa o wiele skuteczniej).eS pisze:czyli jakaś EAA91, dioda z EBF89 albo z EBL21?
-
- 625...1249 postów
W książce "CEWKI DO ODBIORNIKÓW" Borkowskiego na końcu są tablice z danymi cewek, są tam również przykłady prostych (i nie) radyjek, mogę wrzucić zdjęcia.
Pozdrawiam
Matizz
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com