najprostszy odbiornik superheterodynowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
najprostszy odbiornik superheterodynowy
no i tak. rekcyjniak gotowy - śmiga aż miło. a jako, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, to przyszła chrapka na cos 'większego'.
proszę o jakieś sugestie zaawansowanych w tym temacie (sprawdzony prosty schemat, konkretne rozwiazania techniczne itd...) . pomińmy moją obecną wiedzę na temat budowy tego typu odbiornika, ale ciagle sie w tym temacie dokształcam. aparaturę potrzebną wykombinuję więc problemu nie powinno byc.
polecono mi konstrukcję na ECH81, EBF89 i ECL82 (w miare dostepnosci ECL86) jak w odbiornikach figaro/rozyna.
natomiast szperając w sieci znalazłem też kilka 'małolampówek' pt. 'for beginners'
http://www.io.com/~nielw/3tubrcvr/3tubrcvr.htm
http://www.bignick.net/Morgan_Radio/Radio_21.htm
http://www.geocities.com/btse1/1941twotube.html
http://www.geocities.com/btse1/champpage.html
tylko pytanie jak zaadaptować to na dostępne lampy...
czy ktoś z szanownych forumowiczów 'dziubał' podobnie jak ja temat superheterodyny?
będę wdzięczny za jakiekolwiek rady.
proszę o jakieś sugestie zaawansowanych w tym temacie (sprawdzony prosty schemat, konkretne rozwiazania techniczne itd...) . pomińmy moją obecną wiedzę na temat budowy tego typu odbiornika, ale ciagle sie w tym temacie dokształcam. aparaturę potrzebną wykombinuję więc problemu nie powinno byc.
polecono mi konstrukcję na ECH81, EBF89 i ECL82 (w miare dostepnosci ECL86) jak w odbiornikach figaro/rozyna.
natomiast szperając w sieci znalazłem też kilka 'małolampówek' pt. 'for beginners'
http://www.io.com/~nielw/3tubrcvr/3tubrcvr.htm
http://www.bignick.net/Morgan_Radio/Radio_21.htm
http://www.geocities.com/btse1/1941twotube.html
http://www.geocities.com/btse1/champpage.html
tylko pytanie jak zaadaptować to na dostępne lampy...
czy ktoś z szanownych forumowiczów 'dziubał' podobnie jak ja temat superheterodyny?
będę wdzięczny za jakiekolwiek rady.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-
- 625...1249 postów
Re: najprostszy odbiornik superheterodynowy
Znalazłem bardzo prosty schemat jaki mogę Ci z czystym sumieniem polecić, jest prosta w uruchamianiu(szczególnie jeśli ma się gotowye filtry P.Cz z jakiegoś radia).Do tego na standardowych europejskich lampach.
Jako obwodu detektora reakcyjnego można użyć filtru P.Cz ze starego radia na którym nawijamy kilka zwojów jako uzwojenie reakcji. Cewki heterodyny radzę Ci po nawinięciu zalać parafiną.
Jaki zakres chcesz odbierać?
Jako obwodu detektora reakcyjnego można użyć filtru P.Cz ze starego radia na którym nawijamy kilka zwojów jako uzwojenie reakcji. Cewki heterodyny radzę Ci po nawinięciu zalać parafiną.
Jaki zakres chcesz odbierać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
myslalem nad trzema zakresami - długie, średnie i krótkie. coś takiego jak w rozynie.
ale nie muszą być koniecznie trzy - jeden albo dwa gdzie 'dużo sie dzieje'
a co z nieopisanymi elementami? czy kolega ma może artykuł do schematu, gdzie były by opisane metody dobierania tych wartości?
widzę, że detektorjest zrealizowany na triodzie z ECL82 - czy brak wzmacniacza napieciowego m.cz. nie zmniejszy czułości radia? rozumiem, ze detektor dostarcza sygnał o odpowiedniej amplitudzie...
EDIT:
czy w tym schemacie istnieje mozliwosc dokooptowania jakiegoś magicznego oka? mialem na mysli EM80 (a dokladniej 6E1P).
nie wiem czy dobrze myslę, ale wydaje mi się, że napięcie do anod oka trzeba doprowadzić z heterodyny a sygnał sterujący z anody detektora. czy tak?
ale nie muszą być koniecznie trzy - jeden albo dwa gdzie 'dużo sie dzieje'

a co z nieopisanymi elementami? czy kolega ma może artykuł do schematu, gdzie były by opisane metody dobierania tych wartości?
widzę, że detektorjest zrealizowany na triodzie z ECL82 - czy brak wzmacniacza napieciowego m.cz. nie zmniejszy czułości radia? rozumiem, ze detektor dostarcza sygnał o odpowiedniej amplitudzie...
EDIT:
czy w tym schemacie istnieje mozliwosc dokooptowania jakiegoś magicznego oka? mialem na mysli EM80 (a dokladniej 6E1P).
nie wiem czy dobrze myslę, ale wydaje mi się, że napięcie do anod oka trzeba doprowadzić z heterodyny a sygnał sterujący z anody detektora. czy tak?
-Jó vevökészuleke van?
-
- 625...1249 postów
Jutro wrzucę schemat "skróconej superheterodyny" na ECL11 i ECH11 / ECH3 / ECH21. Skrócona = bez obwodu wejściowego.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 625...1249 postów
Tetroda-> wydaje mi sie że wiem o jakim schemacie mówisz, ten odbiornik ma obwód wejściowy i jest bardzo podobny do tego co wkleiłem.
Do tego układu nie można włączyć magicznego oka z uwagi na brak ARW, napięcie anod podajemy z zasilacza a napięcie sterujące jest właśnie napięciem ARW.
Jeśli chodzi o brak jednego stopnia M.CZ to ten detektor wysteruje wzmacniacz i radio będzie miało i tak większą czułość niż zwykły "reakcyjniak" ale napewno nie powalającą. Jeśli chcesz możesz oczywiście zastąpić go zwykłą triodą z innej lampy a wzmacniacz na ECL` wykonać konwencjonalnie.
Co do elementów bez opisu chodzi Ci o cewki w detektorze i kondensatory? Jeśli tak to nie są opisane dlatego że zastosowano tam gotowy filtr P.Cz. Możesz też zrobić własny dobierając inną częstotliwość ale to raczej nie opłacalne jeśli masz jakieś zalegające stare filty.
Fale długie sobie odpuść- mało się tam dzieje a cewki "wielkie".
Może chciał byś posłuchać pasm amatorskich?
EDIt
Znalazłem jeszcze jeden ciekawy schemacik prostego "supera"
Do tego układu nie można włączyć magicznego oka z uwagi na brak ARW, napięcie anod podajemy z zasilacza a napięcie sterujące jest właśnie napięciem ARW.
Jeśli chodzi o brak jednego stopnia M.CZ to ten detektor wysteruje wzmacniacz i radio będzie miało i tak większą czułość niż zwykły "reakcyjniak" ale napewno nie powalającą. Jeśli chcesz możesz oczywiście zastąpić go zwykłą triodą z innej lampy a wzmacniacz na ECL` wykonać konwencjonalnie.
Co do elementów bez opisu chodzi Ci o cewki w detektorze i kondensatory? Jeśli tak to nie są opisane dlatego że zastosowano tam gotowy filtr P.Cz. Możesz też zrobić własny dobierając inną częstotliwość ale to raczej nie opłacalne jeśli masz jakieś zalegające stare filty.
Fale długie sobie odpuść- mało się tam dzieje a cewki "wielkie".
Może chciał byś posłuchać pasm amatorskich?
EDIt
Znalazłem jeszcze jeden ciekawy schemacik prostego "supera"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
dzięki za odzew!
mogą być i pasma amatorskie - byle by było co złapać
filtru p.cz. nie mam zamiaru robić sam, bo to nie problem jakiś dorwać gotowy.
podoba mi się ten układ, bo lampki takie mam.
to, ze oczka nie ma to nie problem, bo jeszcze się nadarzy okazja zeby zrobić odbiornik z nim.
mogą być i pasma amatorskie - byle by było co złapać

filtru p.cz. nie mam zamiaru robić sam, bo to nie problem jakiś dorwać gotowy.
podoba mi się ten układ, bo lampki takie mam.
to, ze oczka nie ma to nie problem, bo jeszcze się nadarzy okazja zeby zrobić odbiornik z nim.
-Jó vevökészuleke van?
-
- 625...1249 postów
Na pasma amatorskie (najłatwiej 80m) schematy wrzucę jutro. Tam się dopiero dużo dzieje w porównaniu do normalnych pasm - zawody,stacje okolicznościowe itd.
-
- 625...1249 postów
"Jak czytać schematy radiowe", Czesław Klimczewski, wyd. 3, 1956; str. 279.Maciek1 pisze:Tetroda-> wydaje mi sie że wiem o jakim schemacie mówisz
W odbiorniku nie ma przełącznika zakresów, zakres 150 - 1500 kHz*
W krańcowych położeniach kondensatora zmiennego mogą być słyszalne fale 58 i 80m, więc po pewnym przepracowaniu...
EDIT:
Po przyjrzeniu się - rzeczywiście ma.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 625...1249 postów
Zgadza sie,właśnie o tym schemacie myślałem. Działać będzie z pewnością ale nie polecał bym tego do odbioru pasma 80m,chyba że po sporych przeróbkach ale wtedy będą to spore zmiany w stosunku do oryginału - zmieni sie idea całego tego uproszczonego układu;)
-
- 625...1249 postów
Chociaż jako czterozakresowy... (D,S,K,K Amatorskie)...Maciek1 pisze:Zgadza sie,właśnie o tym schemacie myślałem. Działać będzie z pewnością ale nie polecał bym tego do odbioru pasma 80m,chyba że po sporych przeróbkach ale wtedy będą to spore zmiany
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- moderator
To jest radio z detektorem reakcyjnym, w sumie dość chimeryczne, kłopotliwe w strojeniu. Znacznie IMO prostszy jest typowy super jak Rozyna czy tp. radia - ECH81, EBF89, ECL82.Maciek1 pisze:Znalazłem bardzo prosty schemat jaki mogę Ci z czystym sumieniem polecić, jest prosta w uruchamianiu(szczególnie jeśli ma się gotowye filtry P.Cz z jakiegoś radia).Do tego na standardowych europejskich lampach.
-
- 625...1249 postów
to w takim czy trzeba coś zmieniać (poza usunieciem przelacznika zakresów) w schemacie rozyny żeby odbierała porządnie rzeczony zakres 80m?
nie chcę od razu zaplątać się przy przełączniku zakresów i paść przy cewkach do każdego z nich.
wystarczy, zeby odbierało dobrze w jakimś uczęszczanym zakresie.
nie chcę od razu zaplątać się przy przełączniku zakresów i paść przy cewkach do każdego z nich.
-Jó vevökészuleke van?
-
- moderator
Po pierwsze - dobrać cewki. Po drugie zmniejszyć zakres przestrajania - wymaga to dobrania odpowiednich paddingów, albo (lepiej) kondensatora o dość niewielkiej zmianie pojemności, np. 100pF wraz z odpowiednim kondensatorem stałym. Aby się nie bawić w współbieżność strojenia obwodów wejściowych i heterodyny można dać na wejściu nieprzestrajany filtr pasmowy.eS pisze:to w takim czy trzeba coś zmieniać (poza usunieciem przelacznika zakresów) w schemacie rozyny żeby odbierała porządnie rzeczony zakres 80m?
-
- 3125...6249 postów
To co napisał Tomek powyżej i jeśli to mają być sygnały amatorskie to potrzebna jest dodatkowa heterodyna tzw. BFO. Przydałby się też trochę inny detektor...eS pisze:to w takim czy trzeba coś zmieniać (poza usunieciem przelacznika zakresów) w schemacie rozyny żeby odbierała porządnie rzeczony zakres 80m?
_
-
- 625...1249 postów
aha...
to już czuję, że mnie to zeżre.
to w takim razie jaki inny uczeszczany zakres ustalić? bo to BFO to kolejna lampa i więcej problemów...

to już czuję, że mnie to zeżre.
to w takim razie jaki inny uczeszczany zakres ustalić? bo to BFO to kolejna lampa i więcej problemów...
-Jó vevökészuleke van?