Transformatory pochodża z jakiegoś starego radia lampowego. Sieciowe z 235V daje 241V i 7,1V żarzenia, transformator wyjściowy ma przekładnię 38,5 czyli z głośnikiem 4ohm może grać z lampą 5,9k, więc ECL86 jest z małym niedopasowaniem. W prostowaniku zwykłe diody 1N4007. Trioda z Ecl'ki jest jako wtórnik katodowy. Do transformatora wyjściowego nie podpinałem masy, bo tylko zwiększało to szumy. Żarzenie jest dobrze usymetryzowanie (sprawdzałem bez i z symertyzacją). Co do mocy, to tranzystorowiec Marshalla 15W nie wyciągnie tyle co ten 4,5W maluch. Dodałem swój nowy patent, czyli przełącznik zmieniający rezystory i kondensatory w katodach lampy ECC83 na opcję Marshall (2,2k, 680nF; 1k) lub Fender (1k, 22uF; 4,7k, 47nF) Korektor zrobiłem przy pomocy Tone stack calculator, ma większy zakres niskich częstotliwości niż standardowe korektory tego typu. Co do brzmienia, to przesterowanie brzmi jak mocne overdriv'y typu Plexi, głównie przy opcji Marshall, a kanał czysty jest wręcz idealny, na opcji Fender brzmi jak mały Deluxe, a na Marshall przypomina cleany z jcm800 i Plexi z niewielkim 'przybrudzeniem'. Moc przesteru jest zależna od pozycji gałki volume w gitarze, gałka gain nie działa tak jak zwyczajnie, tylko w pozycjach 7 w dół dźwięk jest o wiele bardziej 'jasny' (to przez kondensator 1nF przy tej gałce), więc oznaczę ją raczej jako Bright. Będę chciał dodać jeszcze sprzężenie zwrotne, regulowane dodatkową gałką Feedback i do niego gałkę Presence, jednak nie wiem w którym miejscu przedwzmacniacza podłączyć to sprzężenie, więc prosił bym o pomoc. Narazie gram na starej wysokiej na 80cm paczce unitry z głośnikiem 28cm. Jak dostanę chassis to dokupię jakiś głośnik 12" lub 10" i zrobię obudowę typu combo, z lampami wewnątrz 'wiszącymi' w dół.
Mój gitarowy maluch
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Oloorin
- 250...374 postów

Mój gitarowy maluch
Witam! Zrobiłem właśnie swoją wersję tego wzmacniacza.

Transformatory pochodża z jakiegoś starego radia lampowego. Sieciowe z 235V daje 241V i 7,1V żarzenia, transformator wyjściowy ma przekładnię 38,5 czyli z głośnikiem 4ohm może grać z lampą 5,9k, więc ECL86 jest z małym niedopasowaniem. W prostowaniku zwykłe diody 1N4007. Trioda z Ecl'ki jest jako wtórnik katodowy. Do transformatora wyjściowego nie podpinałem masy, bo tylko zwiększało to szumy. Żarzenie jest dobrze usymetryzowanie (sprawdzałem bez i z symertyzacją). Co do mocy, to tranzystorowiec Marshalla 15W nie wyciągnie tyle co ten 4,5W maluch. Dodałem swój nowy patent, czyli przełącznik zmieniający rezystory i kondensatory w katodach lampy ECC83 na opcję Marshall (2,2k, 680nF; 1k) lub Fender (1k, 22uF; 4,7k, 47nF) Korektor zrobiłem przy pomocy Tone stack calculator, ma większy zakres niskich częstotliwości niż standardowe korektory tego typu. Co do brzmienia, to przesterowanie brzmi jak mocne overdriv'y typu Plexi, głównie przy opcji Marshall, a kanał czysty jest wręcz idealny, na opcji Fender brzmi jak mały Deluxe, a na Marshall przypomina cleany z jcm800 i Plexi z niewielkim 'przybrudzeniem'. Moc przesteru jest zależna od pozycji gałki volume w gitarze, gałka gain nie działa tak jak zwyczajnie, tylko w pozycjach 7 w dół dźwięk jest o wiele bardziej 'jasny' (to przez kondensator 1nF przy tej gałce), więc oznaczę ją raczej jako Bright. Będę chciał dodać jeszcze sprzężenie zwrotne, regulowane dodatkową gałką Feedback i do niego gałkę Presence, jednak nie wiem w którym miejscu przedwzmacniacza podłączyć to sprzężenie, więc prosił bym o pomoc. Narazie gram na starej wysokiej na 80cm paczce unitry z głośnikiem 28cm. Jak dostanę chassis to dokupię jakiś głośnik 12" lub 10" i zrobię obudowę typu combo, z lampami wewnątrz 'wiszącymi' w dół.
Ostatnio zmieniony ndz, 6 grudnia 2009, 20:08 przez Oloorin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marvel
- 3125...6249 postów

Re: Kolejny gitarowy maluch
Super. Skoro Jethrotull wrzucił schemat, to Ty wrzuć płytkę do pobrania.Oloorin pisze:Zrobiłem właśnie swoją wersję tego wzmacniacza.
Tylko coś pomerdałeś w wejściach.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
Oloorin
- 250...374 postów

Wejście zrobiłem tak, żeby mieć dwa rodzaje czułości. Nie miałem gniazd z włącznikiem więc użyłem stereo. Rezystor 68k nie idzie bezpośrednio do masy, żeby nie być z rezystorem 1M równolegle przez cały czas, jedynie jeśli kabel jest włożony do gniazda LOW. Co do schematu, ta czerwona linia to przewód który ma łączyć masę w taki sposób jak zostało to opisane tutaj układem z szyną masy. Elemęty które odchodzą od katod lampy ecc83 nie znajdują się na płytce, tylko są przylutowane do przełącznika dpdt, którego środkowe piny są połączone z katodami a końcówki elemętów które nie łączą się z przełącznikiem, są razem zlutowane i przyłączone przewodem z miejscem na pcb oznaczonym jako CATHODE_1_GND (albo nie podłączać do masy tak jak ja). Masę z wtórnego uzwojenia trafa głośnikowego trzeba połączyć z OUT-TRAFO_GND. Między kondensatorami C2 i C3 (wybaczcie dałem zły rozmiar C2, trzeba wywiercić trochę szerzej) należy wywiercić jeszcze otwór na kabel masy, który prowadzimy do obudowy i uziemienia w gniazdku. Należy zwrócić uwagę na poprawne poprowadzenie kabli od potencjometrów! Piny 2 i 3 pot'a bass trzeba połączyć z pinem 1 pota treble i odpowiednim miejscem na pcb. 2pin treble nie łączymy z pcb (tu jest błąd
) tylko z pinem 3 potencjometru volume. Na pcb wydaje się jakby 3 pin vol trzeba było połączyć z płytką, jednak ma on łączyć się tylko z 2pinem treble (tu znowu błąd
). Odemnie chyba wszystko.
W załączniku schematy płytki.
W załączniku schematy płytki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
jethrotull
- 3125...6249 postów

Za mały rezystor w katodzie lampy mocy. Albo to pomyłka na schemacie albo Twoja lampa wkrótce zakończy żywot.
-
Oloorin
- 250...374 postów

E... jak tak sądzisz to raczej szybko zakończy. Dać 180ohm czy jeszcze więcej?
-
jethrotull
- 3125...6249 postów

To trzeba policzyć, albo chociaż zmierzyć (ale zaczynając od dużych wartości). To jest najważniejszy rezystor w całym wzmacniaczu, nie dobiera się jego wartości losowo, a Ty chyba tak zrobiłeś.
-
Oloorin
- 250...374 postów

A mógłbyś mi wytłumaczyc jak to policzyć i dlaczego jest to aż tak ważny? Byłbym bardzo wdzięczny 
-
eS
- 625...1249 postów

rezystor ten jest ważny ponieważ ustala punkt pracy końcówki - od niego zależy oddawana moc, zniekształcenia i dalszy żywot lampy.Oloorin pisze:A mógłbyś mi wytłumaczyc jak to policzyć i dlaczego jest to aż tak ważny? Byłbym bardzo wdzięczny
najłatwiejsza droga - otwierasz sobie karte katalogową, sprawdzasz w niej proponowane punkty pracy i aplikujesz tak jak sobie tego zyczą. po krzyku.
natomiast jezeli trzeba liczyc to ja to robię tak:
otwieram karte katalogową potrzebnej lampy, szukam charakterystyki anodowej i szukam na linii Wa punktu, który najbardziej odpowiada mi napięciowo. spisuję wartość Ua, Us1 i Ia. Ua dzielę przez Ia celem uzyskania Ra (dopasowanie do transformatora).
sprawdzam moc admisyjną siatki drugiej, dzielę przez przyszłe napięcie i tak wyznaczam Ig2. Rk liczę z prawa ohma - Rk=Us1/Ik (Ik to suma prądu siatki 2 i anody w pentodzie).
potem przekształcam i liczę moc wydzielaną na Rk celem dobrania odpowiedniej wartości z zapasem.
i fertig...
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-
Oloorin
- 250...374 postów

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECL86.pdf
Charakterystyka dla Us2=250V (u mnie jest 245V)
Charakterystyka dla Us2=250V (u mnie jest 245V)
Dla pewności, napięcie ma być mierzone przed, czy za transformatorem wyjściowym? Tu obliczyłem przy pomiarze napięcia za nim.punktu, który najbardziej odpowiada mi napięciowo
Ua=260V, Ia=35mA, Us1=-7V(około)spisuję wartość Ua, Us1 i Ia.
~7,4kohmUa dzielę przez Ia celem uzyskania Ra (dopasowanie do transformatora).
Gdzie sprawdzić jej moc?sprawdzam moc admisyjną siatki drugiej, dzielę przez przyszłe napięcie i tak wyznaczam Ig2
-
Marvel
- 3125...6249 postów

W linku, który podałeś. "Grid No. 2 dissipation".Oloorin pisze:Gdzie sprawdzić jej moc?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
Oloorin
- 250...374 postów

1,8W/245V=7mAsprawdzam moc admisyjną siatki drugiej, dzielę przez przyszłe napięcie i tak wyznaczam Ig2
7V/(7mA+35mA)=7V/42mA=166,7ohmRk liczę z prawa ohma - Rk=Us1/Ik (Ik to suma prądu siatki 2 i anody w pentodzie)
7V*42mA=0,29Wpotem przekształcam i liczę moc wydzielaną na Rk celem dobrania odpowiedniej wartości z zapasem
W katodzie połączyć 3 rezystory szeregowo (100+33+33) żeby uzyskać 166ohm, czy zaokrąglić w górę i dać 180ohm?
-
eS
- 625...1249 postów

daj 180R - różnicy i tak nie bedzie wielkiej.Oloorin pisze:1,8W/245V=7mAsprawdzam moc admisyjną siatki drugiej, dzielę przez przyszłe napięcie i tak wyznaczam Ig27V/(7mA+35mA)=7V/42mA=166,7ohmRk liczę z prawa ohma - Rk=Us1/Ik (Ik to suma prądu siatki 2 i anody w pentodzie)7V*42mA=0,29Wpotem przekształcam i liczę moc wydzielaną na Rk celem dobrania odpowiedniej wartości z zapasem
W katodzie połączyć 3 rezystory szeregowo (100+33+33) żeby uzyskać 166ohm, czy zaokrąglić w górę i dać 180ohm?
-Jó vevökészuleke van?
-
Marvel
- 3125...6249 postów

Ale wiesz, że w karcie katalogowej miałeś jak byk podane 170ROloorin pisze:Rk liczę z prawa ohma ... 166,7ohm
Daj dwa rezystory 330R równolegle.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
eS
- 625...1249 postów

bo w niektorych kartach chyba zorientowali się, że 125R, 135R czy 166,7R nie wystepuja w przyrodzie i zaokrąglili nieco.Marvel pisze:Ale wiesz, że w karcie katalogowej miałeś jak byk podane 170ROloorin pisze:Rk liczę z prawa ohma ... 166,7ohm![]()
Daj dwa rezystory 330R równolegle.
-Jó vevökészuleke van?
-
Oloorin
- 250...374 postów

Zbiłem Ua do 237V rezystorem 680ohm, teraz punkt pracy jest tak ustawiony, żeby Ra był dostosowany do trafa wyjściowego, czyli ~5,9k. W takim ustawieniu rezystor w katodzie ma wartość 154ohm. W weekend dodam jeszcze jedną lampkę ecc83. Pierwszą triodę wsadzę jako dodatkowy stopień wzmocnienia, żeby preamp wyglądał bardziej tak jak w marszłku jcm'ie (ta trioda za potencjometrem gain, z rezystorem 10k w katodzie i dzielnikiem napięcia za anodą wychodzącym do przedostatniej triody), a drugą triodę użyję dla wzmocnienia wejścia o większej czułości (standardowa aplikacja - 100k na anodzie, 1k i 22uF na katodzie, 1M między siatką i masą, za anodą rezystor lub potencjometr 1M).