Po to chciałem mieć schematy w oddzielnym podforum, aby nie ginęły w natłoku postów. Po to podforum, aby można było zrobić kilka tematów (np/ Elektrity', 'NRD', 'ZRK' itp). W tekście postu chciałem dać też listę lamp, nazwę producenta i modelu, ew rok produkcji. Subforum to miało służyć uporządkowaniu schematów już istniejących na forum w postaci załączników (z ew. przeformatowaniem ich przez mnie), nie wrzucaniu wszystkiego z internetu jak leci. Jestem zdecydowanie przeciw podawaniu linków - te lubią po jakimś czasie być nieaktualnymi to się dotyczy nawet linku do treści z tego forum. Do tego w przypadku for nietrywialne jest podawanie linku do konkretnego posta, a podanie do całej długiej dyskusji nie ma sensu. Aktualny stan schematowy powoduje, że znalezienie schematu na forum jest trudne.traxman pisze:Wydaje mi się rozsądnym, aby schematy lądowały jednak na Fonarze, tam po pierwsze są poukładane, po drugie nie giną w natłoku postów. Wada jest tylko taka, ze administrator musi "pracować" nad ich zamieszczaniem, no i trzeba je tymczasowo przesyłać na jakiś adres emailowy.
Subfora
Moderator: gsmok
-
- moderator
Re: Subfora
-
- administrator
Wyjaśniałem tą sprawę w jednym z wcześniejsych postów. Sądzę, że trzeba przedystutować zmiany w grupie Moderatorów i po uwzględnieniu wyników referendum wprowadzić uzgodnione modyfikacje.tszczesn pisze:
EDIT - właśnie zauważyłem, że 'Radioretro' nie ma już subforum...
Osobiście jestem za subforami, w tym subforum w dziale Radio Retro.
-
- 625...1249 postów
Czyli zrobic coś takiego jak tutaj:tszczesn pisze: Po to chciałem mieć schematy w oddzielnym podforum, aby nie ginęły w natłoku postów. Po to podforum, aby można było zrobić kilka tematów (np/ Elektrity', 'NRD', 'ZRK' itp). W tekście postu chciałem dać też listę lamp, nazwę producenta i modelu, ew rok produkcji.
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=414
http://www.stareradia.pl/firmy/elektrit/allegrou.html (Twoja strona).
Zdjęcie, opis, schemat. Jak widać, takie strony już istnieją (co prawda nie do wszystkich odbiorników są schematy), więc może warto by pomyśleć nad ich uaktualnieniem niż tworzeniem kolejnych? Dojdziesz do połowy, braknie Ci zapału i chęci lub czasu i powstanie kolejny niedokończony zbiór...
Na fonarze również znajduje się taki katalog, ale jest on w dwóch częściach (katalog i schematy).
Dla Ciebie dział wspomaganie jest ważny bo tworzysz dużo konstrukcji półprzewodnikowych, ja natomiast często szukam części do radii, które naprawiam. Dlatego nie powinno się uogólniać, że jeden dział jest mniej ważny niż inne.traxman pisze: Można przecież wyrzucić cały dział wspomagania, nie ma tam w sumie nic istotnego.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- moderator
Czyli zrobic coś takiego jak tutaj:Matizz pisze:Po to chciałem mieć schematy w oddzielnym podforum, aby nie ginęły w natłoku postów. Po to podforum, aby można było zrobić kilka tematów (np/ Elektrity', 'NRD', 'ZRK' itp). W tekście postu chciałem dać też listę lamp, nazwę producenta i modelu, ew rok produkcji.
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=414
http://www.stareradia.pl/firmy/elektrit/allegrou.html (Twoja strona).
Zdjęcie, opis, schemat. Jak widać, takie strony już istnieją (co prawda nie do wszystkich odbiorników są schematy), więc może warto by pomyśleć nad ich uaktualnieniem niż tworzeniem kolejnych? Dojdziesz do połowy, braknie Ci zapału i chęci lub czasu i powstanie kolejny niedokończony zbiór...[/quote]
Zdjęcia - OK (jak ktoś dostarczy, ja nie mam). Opis tak samo - ja nie jestem w stanie zrobić opisu do każdego schematu. A co do mojej strony - w tej postaci jak jest zajmuje się tylko odbiornikami przedwojennymi polskimi i tak zostanie. Czyli 'Pioniera', 'Belwedera', VE301 czy 'Amati' tam nie będzie. Mogę udostępnić ewentualnie przestrzeń na swoim serwerze na bazę danych schematów, ale bez połączenia z moją stroną staroradiową.
Schematów Triodowych oczywiście nie uporządkuję od razu, ale po pewnym czasie lista by powstała.
-
- 625...1249 postów
Ja się zgadzam z Matizem, powinno się rozbudowywać istniejące strony. Pierwszą stroną na jaką wszedłem, jeszcze na początku mojej zabawy ze starymi odbiornikami, było właśnie oldradio.pl. Uważam, że taki katalog (coś na wzór radiomuseum.org) jest nawet lepszy od Fonaru, bo nawigacja, czy wyszukiwanie jest wygodniejsze.
Na pewno? Google nadal nie znajduje niczego na forum triody, a w cache ma same strony z banem.admin pisze: Podsumowując, nie zdiagnozowałem przyczyny problemu, ale udało mi się go usunąć.
Jasiu
-
- moderator
Ale bot stale siedzi na forum. Może troche potrwa zanim cache się zaktualizuje ?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Zobaczymy. W tej chwili cienko:szalony pisze:Ale bot stale siedzi na forum. Może troche potrwa zanim cache się zaktualizuje ?
Wyniki 1 - 10 z około 76 z domeny http://www.trioda.com/forum. (Znaleziono w 0,04 sek.)
Wszystko z banami.
Jasiu
-
- administrator
Panowie
Mie jestem biegły w tych sprawach. Co radzicie zrobić?
Mie jestem biegły w tych sprawach. Co radzicie zrobić?
Czołem.
- szybkie szukanie (Google
) pokazuje, że jest moduł phpBB o nazwie Nuke Sentinel, który ma pluskwę banującą Googla. Jest zainstalowany?
- skoro żaden numer IP nie został zbanowany ręcznie, to Googla zbanował automat. Musi gdzieś być informacja ze zbanowanymi adresami IP. Co w niej jest?
Pozdrawiam,
Jasiu
Nigdy nie bawiłem się phpBB, aleadmin pisze: Mie jestem biegły w tych sprawach. Co radzicie zrobić?
- szybkie szukanie (Google

- skoro żaden numer IP nie został zbanowany ręcznie, to Googla zbanował automat. Musi gdzieś być informacja ze zbanowanymi adresami IP. Co w niej jest?
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- administrator
Nie ma żadnych znanych mi powodów banowania googla. Lista zabronionych adresów IP istnieje jako opcja, ale jest pusta (zresztą nigdy nie było powodu, żeby blokować na Forum adresy IP). Nie ma żadnych modułów banujących. Dodatkowo, każdy dział Forum ma usatwioną opcję udostępnienia dla botów.
W jaki sposób sprawdziłeś, ze Google jest banowany?
W jaki sposób sprawdziłeś, ze Google jest banowany?
Czołem.
site:www.trioda.com/forum
Pokazuje 76-77 wyników, wszystkie w cache mają informację o zbanowaniu. Nic się nie zmienia od czasu gdy to pierwszy raz obejrzałem jakiś tydzień temu. Myślę (choć to tylko przypuszczenie, ale prawdopodobne), że googlebot cały czas dostaje takie strony, albo dostaje informację, że strona się nie zmieniła i jej nie pobiera ponownie.
Nigdy nie interesowałem się phpBB ani Googlem, dobrze by było by zbadał to jakiś fachowiec... Może trzeba jeszcze poczekać, ale to już trochę trwa
Pozdrawiam,
Jasiu
Gdy poproszę Googla o pokazanie wszystkich stron forum:admin pisze: W jaki sposób sprawdziłeś, ze Google jest banowany?
site:www.trioda.com/forum
Pokazuje 76-77 wyników, wszystkie w cache mają informację o zbanowaniu. Nic się nie zmienia od czasu gdy to pierwszy raz obejrzałem jakiś tydzień temu. Myślę (choć to tylko przypuszczenie, ale prawdopodobne), że googlebot cały czas dostaje takie strony, albo dostaje informację, że strona się nie zmieniła i jej nie pobiera ponownie.
Nigdy nie interesowałem się phpBB ani Googlem, dobrze by było by zbadał to jakiś fachowiec... Może trzeba jeszcze poczekać, ale to już trochę trwa

Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
Witam.
Proponuję przejrzeć narzędzia, które oferują Google dla webmasterów:
https://www.google.com/accounts/Service ... e=sitemaps
Pozdrawiam,
Romek
Proponuję przejrzeć narzędzia, które oferują Google dla webmasterów:
https://www.google.com/accounts/Service ... e=sitemaps
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Czołem.
Admin pisał, że używał tych narzędzi. Wydaje mi się, że będą mało skuteczne, bo z punktu widzenia Googla wszystko jest w porządku. Dostaje strony i pokornie je indeksuje.
Jasiu
Admin pisał, że używał tych narzędzi. Wydaje mi się, że będą mało skuteczne, bo z punktu widzenia Googla wszystko jest w porządku. Dostaje strony i pokornie je indeksuje.
Jasiu
-
- administrator
To mi wygląda na problem powiązany z uruchomioną opcją aktywacji kont przez administratora. Z uwagi na zalew dziwnych pseudoużytkowników od jakiegoś czasu aktywna jest konieczność ręcznego uaktywnienia konta. Te odnośniki, które pojawiają się po wydaniu polecenia site:www.trioda.com/forum to są "widoki", które widzą użytkownicy przez odblokowaniem ich kont.
Na wszelki wypadek tymaczasowo zawiesiłem tą opcję - zobaczę co się będzie działo.
Robię to bez przekonania, bo przecież Forum mozna przeglądać bez potrzeby rejestrowania się.
Na wszelki wypadek tymaczasowo zawiesiłem tą opcję - zobaczę co się będzie działo.
Robię to bez przekonania, bo przecież Forum mozna przeglądać bez potrzeby rejestrowania się.