Jasiu pisze:
Na jedyne swoje usprawiedliwienie mam to, że komputerami zajmowałem się w czasie, gdy praktycznie jeszcze nie było polskiej nomenklatury. Cały czas mówię zbiór (a nie jakiś plik, pamięta ktoś PZS z Georga 3?), nie wiem komu przeszkadzała kartoteka (moje dzieci w szkole uczą się używać "folder"). Tylko z interface (interfejs...) jakoś nie ma problemu, choć kiedyś lansowaliśmy "międzymordzie", to nie przyjęło się.
Lansowanie kiedyś słowa zbiór raczej miało wg mnie podstawy w starych mainframe'ach. Tam system plików nie miał w zasadzie plików ale datasety, które miały strukturę a pewien typ miał zaszyte oddzielne partie danych nazywane membrami (oczywiście mające tez rekordy). Nazwa takiego - typowa nazwa datestu ze wskazaniem na membra, pierwszy kwalifikator określa prawa dostępu - jest zgodny z loginem użytkownika który ma pełny do niego dostęp: ZTPR.AZDAZ.SQLDML.AZDAZ.#1-03004.B#002(SQL001) - (każdy kwalifikator max 8 znaków, a całość nazwy (bez tej części z nawiasami) max 44 znaki) Nie ma czegoś takiego jak katalogi, podkatalogi itd... system plików jest płaski. W zasadzie dataset wtedy zawsze miał strukturę - czyli był zbiorem rekordów. Po dziś dzień nadal króluje 80 kolumn zgodnie z dawnymi kartami perforowanymi. Dataset ma własną struktury opisujące alokowanie miejsca na dysku.
Stąd i nazwa zbiór , jako skrót zbiór danych (dataset). Natomiast unix, dos itd wprowadził nowe pojęcie zasobu dyskowego - nie mającego dla systemu operacyjnego struktury - i użyto już nazwy file - plik a nie set - zbiór.
OS390 czyli z/OS - fajna rzecz trzeba zapomnieć wszystkiego co się człowiek nauczył o komputerach.... Za to są inne fajne rzeczy ja kolekcje, bindy, pakiety... VSAM, TSO, CICS, RACF, JES2....
I te nadal kilkumebagabajtowe dyski... ale za to jest rewelacyjne śledzenie jobów. Tylko ten mało czytelny JCL... A jaki fajny jest interface - zero grafiki a w sumie prawie jak graficzny.... wszytko zależy gdzie na ekranie postawisz komendę (możesz je wklepać na kilkunastu różnych ekranach sekwencyjnie przewijanych.....).