Przyczynek do budowy detektorów

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wp
75...99 postów
75...99 postów

Przyczynek do budowy detektorów

Post autor: wp »

Poruszałem kiedyś na tym forum temat zasady działania detektora krystalicznego. Okazuje się, że nikomu z czytelników nie wiadomo, jak to działa - może jeszcze czas, by załapać się do grona odkrywców, czyli zjawisko zbadać, wyjaśnić i opisać.
_idu

Krysztalek.... ZnS

Post autor: _idu »

Nazwa fetektor krysztalkowy pochodzi od konstrukcji elementu detekcyjnego bedacego de facto pierwsza dioda polprzewodnikowa. Nie znano germanu, krzemu. Ale znano np. krysztalki galeny czyli sairczku cynku. Krysztaly tej subdstancji mialy mieska gdzie styk z innym metalem dawal efekt prostowania pradu zmiennego.

Jakosc byla dosc kiepsa. Trzeba bylo szukac odpowiedniego punktu na ostrze metalowe. Znalezione miejsce z czasem tracilo swoje wlasciwisci.

Stad nazwa detekrot krysztalkowy. Odpowiednikiem sa ostrzowe diody germanowe. Takie mozna spokojnie zastosowac.

Inna ciekawostka, jest fakt odkrycia w latach dwudziestych efektu wzmocnienia stgnalu w odbiorniku detektorowym za pomoca krysztalka z przepywajacym stalym pradem. Toz to pierwsza dioda tunelowa. Miala odcinek charakterystyki o ujemnym oporze dynamicznym. Podlaczenie tego do obwodu drgajacego odtlumial go, a nawet potrafil doprowadzic do oscylacji. Efekt koncowy, lepsza selektywnosci (zblizona do odbiornikow reakcyjnych), wieksza czulosc.

To tyle.
Na pewno nie chodzi o krysztalek w sluchawkach. Chocby z pwodu ze w tamtym czasie uzywano sluchawek magnetyvcznych. W przypadku piezo konieczy bylyby rownolegle do nich polaczony rezystor. Ponadto sluchawki piezo wymagaja sporych amplitud napiecia. A to bylo zbyt duza wada. Moze i byly OK w pblizu nadajnika ale nei w wiekszej odleglosci. Ponadto byly drozsze od magnetycznych.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Krysztalek.... ZnS

Post autor: eS »

STUDI pisze: Ale znano np. krysztalki galeny czyli sairczku cynku.
wydaje mi się, że to siarczek ołowiu a nie cynku...
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Alek

Re: Przyczynek do budowy detektorów

Post autor: Alek »

Zgadza się. Galena to siarczek ołowiu. Były kryształki z tlenku cynku- cynkitowe.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Skąd wyciągnęliście tego starego gniota?

Jasiu
Alek

Post autor: Alek »

Zaszło to całkiem przypadkowo. Oto bowiem należało przenieść wątek. Ponieważ jednak nie można było od razu wrzucić do "radio retro" wrzuciłem pierw do "schematy". Dopiero wtedy dał się przenieść do "radio retro". W międzyczasie jednak Es odpowiedział na ten stary wątek i tak to się potoczyło...
wp
75...99 postów
75...99 postów

Re: Krysztalek.... ZnS

Post autor: wp »

STUDI pisze:Nazwa detektor krysztalkowy pochodzi od konstrukcji elementu detekcyjnego... itd.
Skoro watek odgrzano, pozwolę sobie zauważyć, że nadal nie spotkałem ani na naszym forum ani gdzie indziej precyzyjnego (z powołaniem się na udowodnione prawa fizyki) objasnienia zasady działania detektora kryształowego. Wyjaśnienie typu:
Krysztaly tej substancji miały miejsca, gdzie styk z innym metalem dawał efekt prostowania prądu zmiennego.
może być satysfakcjonujące dla ucznia ew. historyka techniki, ale nie dla radiotechnika bądź elektronika. Stąd cieszę się, że temat odgrzano i - jeśli dożyję - pozwolę sobie odgrzać za koleje 6 lat ;)
Jasiu

Czołem.
:evil:

:arrow: wp: elektronik natomiast lub radiotechnik powinien wiedzieć dlaczego dioda Schottky'ego nosi tą nazwę. Otóż Walter Schottky zaproponował mechanizm w zasadzie jeszcze przed pierwszą wojną światową.Shockley i paru innych rozpracowali do końca złącze metal-półprzewodnik chyba jeszcze przed II WŚ. Opis zjawisk na tym złączu znajduje się w każdym podręczniku fizyki ciała stałego.

Zresztą już było (i to chyba nie raz):
viewtopic.php?f=11&t=204&p=1757

Jasiu
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Normalne półprzewodnictwo ostrzowe, tylko że najpierw zaobserwowane i zastosowane praktycznie, a dopiero potem opracowane naukowo (przy okazji powstania tranzystora, lub nieco wcześniej przez jego wynalazców). Innego wytłumaczenia nie widzę.
Pewno niejeden z Was ma książkę "Odbiorniki detektorowe" z lat 40-50. z serii "Biblioteka Radioamatora". Tam też są jeszcze tylko hipotezy...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Jasiu

Nie ma czegoś takiego jak "półprzewodnictwo ostrzowe". Ani "normalne" ani "nienormalne".

Jasiu.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Witam, "chylę czoło" Jasiu przed Twą wiedzą i "technicznym pragmatyzmem". Dodasz Sobie jeszcze większego splendoru
gdy okażesz odrobinę "litości" dla mniej wtajemnicznych niż Ty.Pozdrawiam Was tzn Ciebie i Twego pupila /psa/
Jasiu

:arrow: anka
Nie widzę potrzeby dodawania sobie splendoru.

Natomiast gdy ktoś, kto - jak sądzę z wypowiedzi - nie rozumie dlaczego to nieszczęsne złącze prostuje nazywa je jakąś "oczywistą oczywistością", to po prostu mnie wkurza...

Jasiu.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

To mnie Jasiu niemile zaskoczyłeś ! Powsciąganie swoich emocji / wkurzyłem się/ jest ..... , i tu zostawiłem miejsce na Twoją interpretację.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

anka pisze:To mnie Jasiu niemile zaskoczyłeś ! Powsciąganie swoich emocji / wkurzyłem się/ jest ..... , i tu zostawiłem miejsce na Twoją interpretację.
Zastanawia mnie jaką płeć reprezentuje anka :twisted: ?
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

tetroda pisze:Zastanawia mnie jaką płeć reprezentuje anka :twisted: ?
Jakbym już gdzieś widział taki tekst... Change the record, Mr DJ!
A kolega Jasiu nie rozumie skrótów myślowych i z oburzenia bulgocze wrzątkiem w czajniku... Mnie śmieszy natomiast porównywanie detektora krzyształkowego do diody Schottky'ego, no i co? Może jeszcze MOS i CMOS?
Ostatnio zmieniony pn, 17 sierpnia 2009, 23:47 przez kaem, łącznie zmieniany 1 raz.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.