Co to jest ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Co to jest ?
jak w temacie. Wygląda jak jakiś kineskop. Na wikipedii piszą, że to produkuje wiązke światła do telekina -> http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... C13-16.pdf (BTW - piękna nazwa niemiecka
)

Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Re: Co to jest ?
To pewno kineskop do telekina (system flying spot). Polega to na tym, że kineskop oświetla klatkę na taśmie filmowej, prześwietlając ją linia po linii, po drugiej zaś stronie fotokomórka przetwarza to, co "zobaczy" na sygnał wizyjny...
To tłumaczy konieczność stosowania dużego napięcia przyspieszającego, czyli zapewnienia dużej jaskrawości.
To tłumaczy konieczność stosowania dużego napięcia przyspieszającego, czyli zapewnienia dużej jaskrawości.
-
- 1875...2499 postów
Sprytne! Tyle że fotokomórka musiała "widzieć" całą klatkę z jednakową czułością. Obraz klatki był skupiany optycznie, czy były specjalne "wielkopowierzchniowe"Alek pisze:Polega to na tym, że kineskop oświetla klatkę na taśmie filmowej, prześwietlając ją linia po linii, po drugiej zaś stronie fotokomórka przetwarza to, co "zobaczy" na sygnał wizyjny...

Tomek
Wydaje się, że była optyka. Sugeruję szukać więcej pod hasłem "flying spot".
-
- moderator
Była dość prosta optyka, pryzmaty dwójłomne i filtry kolorowe (w celu zapewnienia pracy w kolorze). Elementami fotoczułymi były fotopowielacze, powierzchnia katody była dość spora. Po powrocie z urlopu mogę w pracy zrobić fotografię takiej głowicy analizującej (jak jeszcze nie została wyrzucona). Generalnie telekina z biegającą plamką to chyba najfajnieszy rodzaj telekin, robią je do dzisiaj. Jak kogoś to interesuje to mogę trochę o nich napisać.Tomasz Gumny pisze:Sprytne! Tyle że fotokomórka musiała "widzieć" całą klatkę z jednakową czułością. Obraz klatki był skupiany optycznie, czy były specjalne "wielkopowierzchniowe"Alek pisze:Polega to na tym, że kineskop oświetla klatkę na taśmie filmowej, prześwietlając ją linia po linii, po drugiej zaś stronie fotokomórka przetwarza to, co "zobaczy" na sygnał wizyjny...fotokomórki?
-
- 1875...2499 postów
Bardzo chętnie bym coś takiego obejrzał.tszczesn pisze:Po powrocie z urlopu mogę w pracy zrobić fotografię takiej głowicy analizującej (jak jeszcze nie została wyrzucona).
Telekino kojarzy mi się z projektorem, matówką i ustawioną naprzeciwko kamerą. Zdjęcie takiego urządzenia pamiętam chyba ze starego "Młodego Technika". Teraz wiem, że były sprytniejsze rozwiązania. Były jeszcze jakieś inne? Jak teraz odczytuje się stare (i nowe) taśmy filmowe?tszczesn pisze:Generalnie telekina z biegającą plamką to chyba najfajnieszy rodzaj telekin, robią je do dzisiaj.
Tomek
Tomasz Gumny pisze:Bardzo chętnie bym coś takiego obejrzał.tszczesn pisze:Po powrocie z urlopu mogę w pracy zrobić fotografię takiej głowicy analizującej (jak jeszcze nie została wyrzucona).Telekino kojarzy mi się z projektorem, matówką i ustawioną naprzeciwko kamerą. Zdjęcie takiego urządzenia pamiętam chyba ze starego "Młodego Technika". Teraz wiem, że były sprytniejsze rozwiązania. Były jeszcze jakieś inne? Jak teraz odczytuje się stare (i nowe) taśmy filmowe?tszczesn pisze:Generalnie telekina z biegającą plamką to chyba najfajnieszy rodzaj telekin, robią je do dzisiaj.
Raczej podobnie. Inne elementy światłoczułe. Jeśli przeniesienie nie musi być w realtime to całość może być specjalizowanym skanerem takim jak do slajdów. Co innego wymyślisz? Chyba że matryca cyfrowa jak w aparacie i robienie zdjęć każdej z klatek.
-
- moderator
Takie rozwiązanie to zabawki amatorskie i zabytki profesjonalne, od lat telekina robi się inaczej.Tomasz Gumny pisze:Telekino kojarzy mi się z projektorem, matówką i ustawioną naprzeciwko kamerą. Zdjęcie takiego urządzenia pamiętam chyba ze starego "Młodego Technika". Teraz wiem, że były sprytniejsze rozwiązania. Były jeszcze jakieś inne? Jak teraz odczytuje się stare (i nowe) taśmy filmowe?tszczesn pisze:Generalnie telekina z biegającą plamką to chyba najfajnieszy rodzaj telekin, robią je do dzisiaj.
No i trzeba rozróżnić telekina od skanrów filmowych - te pierwsze dostarczają 'żywego' sygnał↓ TV w jakimś standardzie (PAL, 1080i50 itp), te drugie przerabiają klatki filmu na dane cyfrowe w dowolnym tempie i rozdzielczości.