Co to jest ?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Co to jest ?

Post autor: szalony »

jak w temacie. Wygląda jak jakiś kineskop. Na wikipedii piszą, że to produkuje wiązke światła do telekina -> http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... C13-16.pdf (BTW - piękna nazwa niemiecka :lol: )
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Alek

Re: Co to jest ?

Post autor: Alek »

To pewno kineskop do telekina (system flying spot). Polega to na tym, że kineskop oświetla klatkę na taśmie filmowej, prześwietlając ją linia po linii, po drugiej zaś stronie fotokomórka przetwarza to, co "zobaczy" na sygnał wizyjny...
To tłumaczy konieczność stosowania dużego napięcia przyspieszającego, czyli zapewnienia dużej jaskrawości.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Alek pisze:Polega to na tym, że kineskop oświetla klatkę na taśmie filmowej, prześwietlając ją linia po linii, po drugiej zaś stronie fotokomórka przetwarza to, co "zobaczy" na sygnał wizyjny...
Sprytne! Tyle że fotokomórka musiała "widzieć" całą klatkę z jednakową czułością. Obraz klatki był skupiany optycznie, czy były specjalne "wielkopowierzchniowe" :D fotokomórki?
Tomek
Alek

Post autor: Alek »

Wydaje się, że była optyka. Sugeruję szukać więcej pod hasłem "flying spot".
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Tomasz Gumny pisze:
Alek pisze:Polega to na tym, że kineskop oświetla klatkę na taśmie filmowej, prześwietlając ją linia po linii, po drugiej zaś stronie fotokomórka przetwarza to, co "zobaczy" na sygnał wizyjny...
Sprytne! Tyle że fotokomórka musiała "widzieć" całą klatkę z jednakową czułością. Obraz klatki był skupiany optycznie, czy były specjalne "wielkopowierzchniowe" :D fotokomórki?
Była dość prosta optyka, pryzmaty dwójłomne i filtry kolorowe (w celu zapewnienia pracy w kolorze). Elementami fotoczułymi były fotopowielacze, powierzchnia katody była dość spora. Po powrocie z urlopu mogę w pracy zrobić fotografię takiej głowicy analizującej (jak jeszcze nie została wyrzucona). Generalnie telekina z biegającą plamką to chyba najfajnieszy rodzaj telekin, robią je do dzisiaj. Jak kogoś to interesuje to mogę trochę o nich napisać.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

tszczesn pisze:Po powrocie z urlopu mogę w pracy zrobić fotografię takiej głowicy analizującej (jak jeszcze nie została wyrzucona).
Bardzo chętnie bym coś takiego obejrzał.
tszczesn pisze:Generalnie telekina z biegającą plamką to chyba najfajnieszy rodzaj telekin, robią je do dzisiaj.
Telekino kojarzy mi się z projektorem, matówką i ustawioną naprzeciwko kamerą. Zdjęcie takiego urządzenia pamiętam chyba ze starego "Młodego Technika". Teraz wiem, że były sprytniejsze rozwiązania. Były jeszcze jakieś inne? Jak teraz odczytuje się stare (i nowe) taśmy filmowe?
Tomek
_idu

Post autor: _idu »

Tomasz Gumny pisze:
tszczesn pisze:Po powrocie z urlopu mogę w pracy zrobić fotografię takiej głowicy analizującej (jak jeszcze nie została wyrzucona).
Bardzo chętnie bym coś takiego obejrzał.
tszczesn pisze:Generalnie telekina z biegającą plamką to chyba najfajnieszy rodzaj telekin, robią je do dzisiaj.
Telekino kojarzy mi się z projektorem, matówką i ustawioną naprzeciwko kamerą. Zdjęcie takiego urządzenia pamiętam chyba ze starego "Młodego Technika". Teraz wiem, że były sprytniejsze rozwiązania. Były jeszcze jakieś inne? Jak teraz odczytuje się stare (i nowe) taśmy filmowe?

Raczej podobnie. Inne elementy światłoczułe. Jeśli przeniesienie nie musi być w realtime to całość może być specjalizowanym skanerem takim jak do slajdów. Co innego wymyślisz? Chyba że matryca cyfrowa jak w aparacie i robienie zdjęć każdej z klatek.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Tomasz Gumny pisze:
Takie rozwiązanie to zabawki amatorskie i zabytki profesjonalne, od lat telekina robi się inaczej.

No i trzeba rozróżnić telekina od skanrów filmowych - te pierwsze dostarczają 'żywego' sygnał↓ TV w jakimś standardzie (PAL, 1080i50 itp), te drugie przerabiają klatki filmu na dane cyfrowe w dowolnym tempie i rozdzielczości.