Eroica
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Eroica bez oka?
Boguś chyba miał taką Eroicę na 2xPL81, gra to ponoć świetnie
Jest to w sumie najporządniejsze radio jakie u nas wyprodukowano.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Zależy jak kto na to patrzyzagore1 pisze: 1. Czy te lampy PL-81 są w układzie przeciwsobnym?

Nie, tylko niskotonowy był wysokoomowy. Głośniki wysokotonowe były włączone przez mały transformator.zagore1 pisze: 2. Pierwsza wersja była beztransformatorowa czyli wszystkie 3 głośniki były wysokoomowe?
Późniejsza Eroica I miała 2 transformatory, ten dla głośników wysokotonowych pozostał bez zmian, a zamiast niskotonowego głośnika 800 omowego zastosowano transformator i głośnik niskoomowy.zagore1 pisze: 2. W późniejszych wersjach Eroici I zastosowano transformator. Czy wszystkie 3 głośniki zostały pod niego podpięte , czy zostały któreś wysokoomowe?
Zdaje się że nie zapewnił parametrów, jakie założono, nie mieścił się chyba z parametrami w kategorii odbiorników wyższej klasy.zagore1 pisze: 4. Czemu " nieudana"??
-
- 2500...3124 posty
Dzięki za wyczerpujące odpowiedziOTLamp pisze:Zależy jak kto na to patrzyzagore1 pisze: 1. Czy te lampy PL-81 są w układzie przeciwsobnym?Wg mnie nie jest to układ przeciwsobny z prawdziwego zdarzenia, jest to raczej stopień mocy z aktywnym obciążeniem.
Nie, tylko niskotonowy był wysokoomowy. Głośniki wysokotonowe były włączone przez mały transformator.zagore1 pisze: 2. Pierwsza wersja była beztransformatorowa czyli wszystkie 3 głośniki były wysokoomowe?
Późniejsza Eroica I miała 2 transformatory, ten dla głośników wysokotonowych pozostał bez zmian, a zamiast niskotonowego głośnika 800 omowego zastosowano transformator i głośnik niskoomowy.zagore1 pisze: 2. W późniejszych wersjach Eroici I zastosowano transformator. Czy wszystkie 3 głośniki zostały pod niego podpięte , czy zostały któreś wysokoomowe?
Zdaje się że nie zapewnił parametrów, jakie założono, nie mieścił się chyba z parametrami w kategorii odbiorników wyższej klasy.zagore1 pisze: 4. Czemu " nieudana"??

Pasowałoby na Oldradio rozszerzyć opis i zdjęcia bo to ciekawe radio!
Pozostaje tylko do wyjaśnienia wielkość produkcji? Na pewno nie było to jak w przypadku niemieckich radioodbiorników setki tysięcy sztuk.
Szkoda, że ZRK nie ma takiej strony jak Diora ;-(
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Re: Eroica
I jeszcze jedno pytanie odnośnie radia Eroica.
Jaki to radio ma UKF dolny czy górny??
Jaki to radio ma UKF dolny czy górny??
Ostatnio zmieniony sob, 8 sierpnia 2009, 16:20 przez zagore1, łącznie zmieniany 1 raz.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Dolny. W Łodzi pięknie odbiera Radio Żak na częstotliwości 88,8MHz-2*10,7MHz 

-
- 625...1249 postów
Kilka lat temu naprawiałem "Eroicę" z końcówką w układzie SRPP na 2x EL81 i z głośnikiem Philipsa 800 omów i transformatorem dla głośników wysokotonowych. Trochę głośnik niskotonowy był sfatygowany - magnes przykręcony śrubami do kosza, niestety śruby w związku z wiekiem popuściły i były problemy z ustawieniem centrycznym magnesu. Udało się i jak radio zagrało to niech się schowa dźwięk "Beethovena".
Radio miało dolny zakres UKF (OIRT).
To jest SRPP tyle że wstawiono w inne miejsce obciążenie aby uzyskać lepszą sprawność wzmacniacza. Czasem w głośników jak w Eroice jest dławik a głośnik jest podłączony do "środka" układu. Ten patent wynika raczej z kompensacji niewydolności wysterowania górnej lampy - zresztą w wersji w inwerterem zawsze stosowano bootstrap. Ponadto popatrzcie na układy tranzystorowe też jest bootstrap. Mówiąc w skrócie - sygnał wyjściowy dodaje się do polaryzacji siatki ekranującej górnej lampy.OTLamp pisze:Zależy jak kto na to patrzyzagore1 pisze: 1. Czy te lampy PL-81 są w układzie przeciwsobnym?Wg mnie nie jest to układ przeciwsobny z prawdziwego zdarzenia, jest to raczej stopień mocy z aktywnym obciążeniem.
Zdaje się że nie zapewnił parametrów, jakie założono, nie mieścił się chyba z parametrami w kategorii odbiorników wyższej klasy.[/quote]zagore1 pisze: 4. Czemu " nieudana"??
[/quote]
Raczej stawiam na problem z importem ze strefy dewizowej głośników. W małej serii można było sobie pozwolić na import ale na większą skalę...
Dopiero Gierek bardziej otworzył Polskę na 'imperialistyczne' wyroby co zemściło się jeszcze przed 1980 rokiem.
Być może Tonsilowi nie udało się zrobić dobrego głośnika 800 omów.
-
- 25...49 postów
Witam,
i choć po dłuższej przerwie, chcę dorzucić jeszcze kilka uwag do dyskusji na temat wzmacniacza radia Eroica. W pierwszej wersji stosowano rzeczywiście wzmacniacz szeregowo-przeciwsobny na lampach PL81 pracujący na doskonały głośnik niskotonowy Philips 9748A (800R) 6W a dwa niskooporowe głośniki wysokotonowe (zasilane poprzez transformatorek). Fragment schematu można znaleźć w opracowaniu "Lampy elektronowe w aplikacjach audio" Aleksander Zawada,str.80 wydawnictwo BTC. Ten układ wzmacniacza OTL był w latach 50 ubiegłego wieku stosowany przez firmę Philips w konstrukcjach wielu odbiorników radiowych i TV a także w szafach grających i wzmacniaczach, w oparciu o parę specjalnie do niego opracowanych lamp EL86.
i choć po dłuższej przerwie, chcę dorzucić jeszcze kilka uwag do dyskusji na temat wzmacniacza radia Eroica. W pierwszej wersji stosowano rzeczywiście wzmacniacz szeregowo-przeciwsobny na lampach PL81 pracujący na doskonały głośnik niskotonowy Philips 9748A (800R) 6W a dwa niskooporowe głośniki wysokotonowe (zasilane poprzez transformatorek). Fragment schematu można znaleźć w opracowaniu "Lampy elektronowe w aplikacjach audio" Aleksander Zawada,str.80 wydawnictwo BTC. Ten układ wzmacniacza OTL był w latach 50 ubiegłego wieku stosowany przez firmę Philips w konstrukcjach wielu odbiorników radiowych i TV a także w szafach grających i wzmacniaczach, w oparciu o parę specjalnie do niego opracowanych lamp EL86.
Przemysław Gierałtowski
-
- 1875...2499 postów
No nie byłbym taki pewien.. Radio jak an polskie radia dość ciekawe, ale w porównaniu do zachodnich to nic specjalnego.marekb pisze:Kilka lat temu naprawiałem "Eroicę" z końcówką w układzie SRPP na 2x EL81 i z głośnikiem Philipsa 800 omów i transformatorem dla głośników wysokotonowych. Trochę głośnik niskotonowy był sfatygowany - magnes przykręcony śrubami do kosza, niestety śruby w związku z wiekiem popuściły i były problemy z ustawieniem centrycznym magnesu. Udało się i jak radio zagrało to niech się schowa dźwięk "Beethovena".
Nie byłbym pewien, co do tego porównania z Beethovenem.. Jak dobrze naprawisz i zestroisz przeciwsobne radia RFT to dźwięk jest zaskakujący.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1250...1874 posty
Pomijając fakt , że "EROICA" kojaży mi się z filmem Munka z Dziewonskim w roli głownej , (jako Dzidzius) to pamiętam, że moja sąsiadka prosiła mnie o naprawę tego odbiornika w latach 60...
Po prostu siadła jedna lampa w koncówce , i po wymianie na nową...( bez parowania) radio zagrało... i wydawało mi sie że ( jak na owe czasy) w porównaniu z moim Menuetem gra rewelacyjnie...
Co prawda , nie pamiętam, jakie tam były głośniki , bo 50 lat zrobiło swoje z moją pamięcią , ale dźwięk był ( jak na owe czasy) według mojej subiektywnej oceny rewelacyjny...
Po prostu siadła jedna lampa w koncówce , i po wymianie na nową...( bez parowania) radio zagrało... i wydawało mi sie że ( jak na owe czasy) w porównaniu z moim Menuetem gra rewelacyjnie...
Co prawda , nie pamiętam, jakie tam były głośniki , bo 50 lat zrobiło swoje z moją pamięcią , ale dźwięk był ( jak na owe czasy) według mojej subiektywnej oceny rewelacyjny...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ