Raszyn-papa...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Raszyn-papa...

Post autor: Piotrek J. »

frycz pisze:
PiotrekJ pisze:Czasem mnie zastanawia, gdy przeglądam sobie, co tam na krótkich, dlaczego innym się "opłaca", a w Polsce jakoś nigdy nie...
Wiesz, to nie jest (chyba) kwestia opłacalności.
Dlatego napisałem w cudzysłowie :)

Fakt, trzy miliony to niewiele w skali TV, ale cóż, pieniądze muszą iść na pensje dla "gwiazd".

Szkoda ciągnąć dalej i jeszcze bardziej odchodzić od tematu ;)
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Czwarty post - ciekawe rozwiązanie.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic113034.html
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Dobry pomysł Tetroda z budową nadajnika, czy to ciekawe rozwiązanie? sam nie wiem wyglądna na "meissnera" i jest napewno proste. Solec pewie przejdzie na Cyfrę ok 2012 (Wredna dyrektywa EU) jest to nieuchronne więc może zacznijmy projektować porządne modulatory AM do ożywienia naszych radyj.
Szkoda ,że raszyn zakończył nadawanie,dzięki niemu "detektorki" mogły być w żywymi eksponatami. <Dziś postawiłem antenę W3DZZ i da się odebrać PR1 przy pomocy odbiornika o bezpośrednim wzmocnieniu (2 stopnie wzmocnienia Wcz).>
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Maciek1 pisze:ok. 2012
Jak się dowiedziałem, to w 2012r. ma być przebiegunowanie Ziemi (oczywiście chodzi o bieguny magnetyczne), chociaż nie wiem czy to prawda. Na temat 2012r. krążą różne teorie...
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

tetroda pisze:
Maciek1 pisze:ok. 2012
Jak się dowiedziałem, to w 2012r. ma być przebiegunowanie Ziemi (oczywiście chodzi o bieguny magnetyczne), chociaż nie wiem czy to prawda. Na temat 2012r. krążą różne teorie...
Kiedy będzie przebiegunowanie Ziemi wie tylko wróżka Elwira. To zjawisko jest nieregularne, nie wiadomo czym wywoływane, więc nie da się określić kiedy nastąpi. Fakt - natężenie pola spada, ale to jeszcze nic nie znaczy, Poza tym samo przebiegunowanie jest samo z siebie niegroźne (za to jakie fajne będą zorze polarne :), większy problem sprawi dostosowanie nawigacji opartej na kompasach :)

A że fale długie przejdą na cyfrę to w sumie słuszne - jest to jedyna chyba możliwość sensownego wykorzystania pasm DŁ i ŚR. modulacja FM się tam po prostu nie zmieści (za szerokie pasmo), a z modulacji AM w tych zakresach przy tych zakłóceniach nie da się uzyskać sensownej jakości. W tych warunkach nawet 'nowa, cyfrowa jakość' da lepszą jakość sygnału.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Cyfryzacja na pewno przyniesie korzyści i z tym się zgadzam w pełni. Pytanie tylko jak szybko odbiorcy w naszym kraju przestawią się na DRM. Btw Ciekawe jak w USA radzą sobie z zakłóceniami tam AM na falach średnich króluje niepodzielnie.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Maciek1 pisze:Cyfryzacja na pewno przyniesie korzyści i z tym się zgadzam w pełni. Pytanie tylko jak szybko odbiorcy w naszym kraju przestawią się na DRM. Btw Ciekawe jak w USA radzą sobie z zakłóceniami tam AM na falach średnich króluje niepodzielnie.
Ale raczej nie w wielkich miastach, a 'na prowincji'. Tam natężenie zakłóceń jest mniejsze. No i zapewne siła przyzwyczajeń robi swoje :)

BTW - DRM źle mi się kojarzy :)
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

tszczesn pisze:Ale raczej nie w wielkich miastach, a 'na prowincji'. Tam natężenie zakłóceń jest mniejsze. No i zapewne siła przyzwyczajeń robi swoje :)
Skoro temat żyje... W USA maja inne podejście do AM z racji przestrzeni właśnie. I zawsze miałem takie wyobrażenie jak na "Przystanek Alaska" że w miasteczku jest stacja AM i prowadzi ją sklepikarz, co tygodniowa audycję ma weterynarz, nauczycielka i pastor :)
Ale to juz mit bo zdaje się nastąpiła tam "optymalizacja pasma" polegająca na tym że bogaci badziewiarze wykupili te stacje i teraz nadają wszyscy to samo... Tak jak u nas. Nie wiem czy czasem nie na UKF?
Może ktoś to potwierdzi lub zdementuje?

Chyba było juz było o tym, że w USA była radiofonia STEREO na MW. Nawet widziałem taki radiomagnetofon na Allegro z lat 80/90.

cyt: "Several AM stereo transmitting systems have been applied to local radio-broadcasting networks on the MF (medium-frequency) band in the US. These systems represent a certain compromise between two mutually contrary requirements: (i) that the broadcast spectrum be at the MF carrier within the determined boundaries (the channel occupancy criterion), and (ii) that the transmitted signal be compatible with MF-AM monaural receivers (the compatibility criterion). It is proved that a transmission system that perfectly satisfies both requirements does not exist. A modulation method called modified compatible quadrature amplitude modulation (MC-QAM) is proposed. The system has simpler circuitry and less distortion, and occupies, under many circumstances, a narrower frequency bandwidth. With slight modifications, existing receivers for C-QAM could be used for MC-QAM "

W końcu nie wiem czy to tam jeszcze działa.

A ciekawe nadajniki na fale średnie są tu: http://www.dogstar.dantimax.dk/tubestuf/amtx.htm

No i ciekawe też jest kto pokryje koszty cyfryzacji jedynki, w sensie zakupu odbiorników. Teraz nawet na wsi mało kto słucha jedynki na LW,
No chyba że takie radio będzie miało np 10 kanałów /stereo/RDS z cyfrową jakością no to wtedy tak... Tylko czy da radę to upchnąć na bądź co bądź małej częstotliwości 225 kHz.

Czy ktoś wie jak to będzie? Czy taki system już gdzieś na świecie jest i działa ?

F.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

frycz pisze: Teraz nawet na wsi mało kto słucha jedynki na LW.
Powiem Ci, że trochę byś się zdziwił, ale słuchają.

Pozdrawiam!
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

frycz pisze:Teraz nawet na wsi mało kto słucha jedynki na LW
U mnie babcia i dziadek słuchają jedynki na LW - na Jowicie i Ludwiku. Dla nich jest tylko "ustaw na Warszawę", a UKFu nawet nie chcą.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Ba na wsi gdzie mieszkam większość starszego pokolenia słucha jedynki tylko na LW. Trochę młodsi(<50) używają UKF`u, wydaje mi się ,że większość odbiorców mieszka własnie na takich mniejszych wsiach i pewnie ciężko im sie będzie przestawić na "cyfrę". To są zawsze koszty - zakup nowych odbiorników ,które pewnie tanie nie będą.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

PiotrekJ pisze:Dla nich jest tylko "ustaw na Warszawę", a UKFu nawet nie chcą.
Dokładnie. Wielu starszych ludzi uważa, że UKF to jest nie wiadomo co, bo bez przerwy "się psuje" i ma "dziwny" dźwięk. Być może trzeba wziąć poprawkę na upierdliwość tzw. przerw konserwacyjnych i słaby słuch u osób starszych.
Z drugiej strony, u ludzi młodych i w średnim wieku, aktywnych zawodowo, jest paniczny strach przed zakresami AM. Słuchać czegoś na LW, MW, czy nie daj Bożeńciu na SW to dla nich totalny moheryzm.
W moim mieście to nawet słuchanie na UKF czegoś innego niż RMF i Radio Zet jest uważane za obciach. Prawdziwy "mniastowy" słucha tylko rzępolenia kopcowo-smokowego, ło!
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

frycz pisze:
tszczesn pisze:No chyba że takie radio będzie miało np 10 kanałów /stereo/RDS z cyfrową jakością no to wtedy tak... Tylko czy da radę to upchnąć na bądź co bądź małej częstotliwości 225 kHz.
Zadziała, tak samo dobrze na 225kHz jak i na 225MHz. I zajmie standardowy kanał o szerokości 9kHz. I mam nadzieję, że nie upchną tam 10 kanałów radiowych ale jeden, bo tylko wtedy będzie rzeczywiście słyszalna poprawa jakości w stosunku do klasycznej modulacji AM.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

tszczesn pisze:
Zadziała, tak samo dobrze na 225kHz jak i na 225MHz. I zajmie standardowy kanał o szerokości 9kHz. I mam nadzieję, że nie upchną tam 10 kanałów radiowych ale jeden, bo tylko wtedy będzie rzeczywiście słyszalna poprawa jakości w stosunku do klasycznej modulacji AM.

Potwierdzam spostrzeżenia Kolegów. W małych ośrodkach miejskich u fryzjera czy w sklepie obowiązkowo gra Zetka lub RMF czasem jacyś lokalsi typu "Radio Pik" ale to rzadziej...

Raz jak ustawiłem sobie jedynkę pod namiotem, to dziewczyna, taka zapoznana na miejscu, powiedziała: "wyłącz to misiek, tego słucha mój ojciec.."
Słowem - obciach :)

TOMASZ :arrow: co do cyfryzacji naszej jedynki to czy to będzie jakiś zupełnie nowy system czy też DAB?
Robert SP5RF
traxman

Post autor: traxman »

Stoję właśnie przed zakupem tunera i zastanawiam się czy nie zainwestować w DAB, ale kto wie czy u nas nie będzie znowu czegoś innego. Bardzo jestem zainteresowany tym tematem.