tszczesn pisze:Ale raczej nie w wielkich miastach, a 'na prowincji'. Tam natężenie zakłóceń jest mniejsze. No i zapewne siła przyzwyczajeń robi swoje

Skoro temat żyje... W USA maja inne podejście do AM z racji przestrzeni właśnie. I zawsze miałem takie wyobrażenie jak na "Przystanek Alaska" że w miasteczku jest stacja AM i prowadzi ją sklepikarz, co tygodniowa audycję ma weterynarz, nauczycielka i pastor
Ale to juz mit bo zdaje się nastąpiła tam "optymalizacja pasma" polegająca na tym że bogaci badziewiarze wykupili te stacje i teraz nadają wszyscy to samo... Tak jak u nas. Nie wiem czy czasem nie na UKF?
Może ktoś to potwierdzi lub zdementuje?
Chyba było juz było o tym, że w USA była radiofonia STEREO na MW. Nawet widziałem taki radiomagnetofon na Allegro z lat 80/90.
cyt: "Several AM stereo transmitting systems have been applied to local radio-broadcasting networks on the MF (medium-frequency) band in the US. These systems represent a certain compromise between two mutually contrary requirements: (i) that the broadcast spectrum be at the MF carrier within the determined boundaries (the channel occupancy criterion), and (ii) that the transmitted signal be compatible with MF-AM monaural receivers (the compatibility criterion). It is proved that a transmission system that perfectly satisfies both requirements does not exist. A modulation method called modified compatible quadrature amplitude modulation (MC-QAM) is proposed. The system has simpler circuitry and less distortion, and occupies, under many circumstances, a narrower frequency bandwidth. With slight modifications, existing receivers for C-QAM could be used for MC-QAM "
W końcu nie wiem czy to tam jeszcze działa.
A ciekawe nadajniki na fale średnie są tu:
http://www.dogstar.dantimax.dk/tubestuf/amtx.htm
No i ciekawe też jest kto pokryje koszty cyfryzacji jedynki, w sensie zakupu odbiorników. Teraz nawet na wsi mało kto słucha jedynki na LW,
No chyba że takie radio będzie miało np 10 kanałów /stereo/RDS z cyfrową jakością no to wtedy tak... Tylko czy da radę to upchnąć na bądź co bądź małej częstotliwości 225 kHz.
Czy ktoś wie jak to będzie? Czy taki system już gdzieś na świecie jest i działa ?
F.