Ktokolwiek widział....
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ktokolwiek widział....
Natknął się ktoś kiedyś na instrukcję serwisową Philipsa po polsku (oczywiście do przedwojennych odbiorników)? W internecie można się natknąć na skany lub aukcje z oryginałami w języku czeskim czy francuskim, gdzieś chyba też widziałem niemiecką i włoską, ale polskiej nigdy. Widział ktoś kiedyś?
- tetroda
- 625...1249 postów
Re: Ktokolwiek widział....
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- tetroda
- 625...1249 postów
Serwisowa nie, ale jedyna jaka była na Oldradio.pl 

Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jedyne instrukcje _serwisowe_ które widziałem do Philipsów były po holendersku i niemiecku. W sumie nie musiał to być problem, bo produkowane w Polsce odbiorniki nie wymagały w sumie nic więcej poza schematem i ew. rysunkiem prowadzenia linki skali.OTLamp pisze:Natknął się ktoś kiedyś na instrukcję serwisową Philipsa po polsku (oczywiście do przedwojennych odbiorników)? W internecie można się natknąć na skany lub aukcje z oryginałami w języku czeskim czy francuskim, gdzieś chyba też widziałem niemiecką i włoską, ale polskiej nigdy. Widział ktoś kiedyś?
To możesz jeszcze do grona widzianych dołączyć francuskietszczesn pisze:
Jedyne instrukcje _serwisowe_ które widziałem do Philipsów były po holendersku i niemiecku.

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
OTLamp pisze:To możesz jeszcze do grona widzianych dołączyć francuskietszczesn pisze:
Jedyne instrukcje _serwisowe_ które widziałem do Philipsów były po holendersku i niemiecku.: http://tsf-philips.ovh.org/documentatio ... _1939.html
Nie wątpię, że były, pewnie też angielskie i włoskie, tam Philips produkował inne modele. Po prostu nie za bardzo widzę powód wydawania serwisówek do polskich modeli po polsku, skoro tak naprawdę kilka rysunków wystarczy.
Ale we Francji, Czechosłowacji produkował te same modele co w innych krajach, a francuskie serwisówki są. Czeskie też: http://www.aukro.cz/item646789380_servi ... _2533.html
W temacie mogę zeznać pod przysięgą, że mam zanotowane wspomnienie żyjącego pracownika byłej przedstawicielki Philipsa w Krakowie. Jest to Pan rocznik 1920, wątpiącym życzę takiej formy w jego wieku, który twierdzi autorytatywnie, że jak najbardziej były. Opisuje jako tekturowe teczki z napisem na zewnątrz głoszącym, że zawartość jest tajna. Zawierały schematy opis, schematy ideowy i montażowy, wykaz części wraz z cenami. I to wszystko w języku polskim. Ostatni raz Pan ten widział je w latach 70 minionego wieku, kiedy odchodził ze spółdzielni do której wniosła je wraz z innym inwentarzem owa przedwojenna przedstawicielka Philipsa. Tyle w skrócie. Mam jeszcze nazwiska innych tzw. Philipsiaków, którzy mieli te materiały, no ale jest pewne, że oni już nie żyją. Czy rodziny przechowują takie papiery mocno wątpię.
Nie mam podstaw by sądzić, że Pan ów koloryzuje cokolwiek. Jego opowieść pełna jest detali i wszystkie one zgadzają się ze stanem faktycznym.
Nie mam podstaw by sądzić, że Pan ów koloryzuje cokolwiek. Jego opowieść pełna jest detali i wszystkie one zgadzają się ze stanem faktycznym.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jak były tam ceny i napis 'tajne' to zapewne była to dokumentacja fabryczna a nie serwisowa. Jeszcze nie widziałem tajnej serwisówkiCzujnik pisze:W temacie mogę zeznać pod przysięgą, że mam zanotowane wspomnienie żyjącego pracownika byłej przedstawicielki Philipsa w Krakowie. Jest to Pan rocznik 1920, wątpiącym życzę takiej formy w jego wieku, który twierdzi autorytatywnie, że jak najbardziej były. Opisuje jako tekturowe teczki z napisem na zewnątrz głoszącym, że zawartość jest tajna. Zawierały schematy opis, schematy ideowy i montażowy, wykaz części wraz z cenami. I to wszystko w języku polskim. Ostatni raz Pan ten widział je w latach 70 minionego wieku, kiedy odchodził ze spółdzielni do której wniosła je wraz z innym inwentarzem owa przedwojenna przedstawicielka Philipsa. Tyle w skrócie. Mam jeszcze nazwiska innych tzw. Philipsiaków, którzy mieli te materiały, no ale jest pewne, że oni już nie żyją. Czy rodziny przechowują takie papiery mocno wątpię.

- george6
- 1250...1874 posty
Moe była poufna ... (Tylko dla servisu ) ????
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Dla wątpiących załączam skan z niemieckiej serwisówki. To obwiedzione na czerwono, to właśnie to STRENG VERTRAULICH - w moim, dosłownym tłumaczeniu ściśle poufne. Jakiej treści był napis po polsku w rzeczywistości nie wiem. Mój rozmówca pamięta naprawdę wiele, ale nie jest twardym dyskiem. U nas raczej używa się ściśle tajne, ale czy tak było przed wojną, czy to wpływy nowomowy bolszewickiej nie jestem w stanie wyrokować.