Czy to jest „Srebrny Ton"?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Czy to jest „Srebrny Ton"?

Post autor: tetroda »

Odgrzebię ten temat. Jak tam z radiem? Wyremontowane? Może są zdjęcia?
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

No właśnie, i co tam w sprawie ....

Ja czekam na udostępnienie zdjęć, rysunków , wymiarów itp

bo zamierzam zrobić kopię Limuzyny
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Czuję się wywołany do tablicy, więc odpowiadam. Radio jest w stanie , jak poprzednio. Niestety nie mam czasu by zająć się akurat nim. Nic mu nie grozi i to już też jest wartość dodatnia. Radio retro to jest moje hobby. Na pewno w mojej hierarchii wartości są ważniejsze sprawy. Rozumiem niecierpliwość zainteresowanych, ale zamierzam postępować swoim rytmem, nie inaczej. Zdążyłem za to prawie z pewnością ustalić, że skrzynka odbiornika jest wykorzystaną prze Polaków niemiecką skrzynką, najpewniej od odbiornika Nora Graz GW79. Zapewne były to jakieś zapasy pozostałe po Niemcach. Może było ich tylko kilkaset sztuk i stąd tak mała liczba Limuzyn?
Myślę, że warto poszukać jakiegoś destruktu takiego właśnie radia. Na początek dałoby to skrzynkę z epoki. To jest radio z przełomu lat 30 i 40 XX wieku. Zresztą gdyby ktoś miał taką skrzynkę można by je porównać, by być pewnym.
Na razie tyle w sprawie jak wyżej. Lato jest dla mnie okresem wytężonej pracy zawodowej. Do jesiennych słot nie przewiduję zajmowania się radiami.
Pozdrowienia dla wszystkich pasjonatów starego radia.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

http://www.radiomuseum.org/r/nora_graz_gw79.html
http://studikomunikacja.strefa.pl/var/t ... rnikow.avi
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=981
Głośnik może być również taki jak w radiu Nora Graz GW79, VE301Dyn (sądząc po tym, że jest tam trafo głośnikowe, a oprócz tego w Diorze wyprodukowano po wojnie 200 sztuk tego) albo taki jak w Pionierze (mało prawdopodobne).
Za to radio oddam całe królestwo i jeszcze trochę...
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę

Pozdrawiam!
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

tetroda pisze: Za to radio oddam całe królestwo i jeszcze trochę...
Dorzuć jeszcze rękę królewny i ustaw się na końcu kolejki :)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

A ta ręka ma być odrąbana, odcięta piłą czy odgryziona?? To ja daje dwie :) Jeśli dało by radę zeskanować skalę, porobić wymiary skrzynki, chassis to niejeden z nas podjął by się budowy repliki Limuzyny. A może zrobimy konkurs na najładniejszą kopię Srernego Tonu :?: :twisted:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Post autor: Alek »

Brak jednak schematu ideowego :|
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Faktycznie, nie pomyślałem :roll: To też się da zrysować ale troszkę zabawy by było.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Da się zrysować, pod warunkiem, że ta Limuzyna nie była przerabiana...
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

marcin_oizo pisze:A ta ręka ma być odrąbana, odcięta piłą czy odgryziona?? To ja daje dwie :)
Nie nie:) Królewnę za żonę:) Taka zamiana;)
Da się zrysować, pod warunkiem, że ta Limuzyna nie była przerabiana...
Nawet jeśli była przerabiana to lepszy taki schemat niż żaden.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

marcin_oizo pisze:Jeśli dało by radę zeskanować skalę, porobić wymiary skrzynki, chassis to niejeden z nas podjął by się budowy repliki Limuzyny. A może zrobimy konkurs na najładniejszą kopię Srernego Tonu :?: :twisted:
O, właśnie. Wymiary pewnie takie jak Nora Graz GW79 tj. 570 x 310 x 250 mm, lampy: RV12P2000 x2, EBL21, AZ11.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Wobec aktywnych chętnych, chcących budować kopię owego odbiornika mam propozycję, by najpierw dobrze zastanowić się czy chcą budować replikę ( z konieczności mojego egzemplarza ), tu dygresja, muszę zaznaczyć, że zamieszczając wiadomość na tym forum o posiadanym odbiorniku byłem pełen nadziei na znalezienie innego w czyichś rękach i wymianę wiadomości o naszych radiach. Niestety okazało się, że jak dotąd nikt posiadający taki sam odbiornik się nie pojawił, czy też chcą sobie zrobić wariację na temat pierwsze polskie, powojenne radio Limuzyna. Tych drugich w dalszej części wywodu pominę. Do pierwszych mam apel. Kiedy ktokolwiek z Was zdobędzie odpowiednią skrzynkę Nory, proszę o kontakt, razem na pewno na drodze porównywania dojdziemy do konstruktywnych wniosków. Ja wcale nie jestem pewien, że to akurat ta skrzynka. Na oko wydaje się bardzo podobna. Zdaje się, że została po Niemcach stolarnia produkująca skrzynki. Być może zachowało się tam kilkaset nie odebranych skrzynek zrobionych dla Nory. Zresztą ta stolarnia chyba w późniejszych latach pracowała dla Diory, robiąc skrzynki dla całej palety polskich radyj ( ta archaiczna forma bardziej mi pasuje niż radji, czy broń Boże radiów ).
Moje wątpliwości budzi w norowskich skrzynkach ( w stosunku do Limuzyny ) umiejscowienie otworów na osie potencjometrów. W moim radiu nie ma śladu po zaślepianiu ich, a one same nijak nie pokrywają się z otworami w Norze 79 Graz. Może na początek dobrze było by rozwiać te wątpliwości. Później proponuję zająć się tematem chassis, a mianowicie z jakiego ( zapewne niemieckiego ) radia chassis wykorzystano w Limuzynie.
Oczywiście w tym celu zamierzam udostępnić dobre zdjęcia mojego, no ale to w późniejszym terminie. Na razie dodam, że lampy są tam oznaczone w charakterystyczny sposób tłoczonymi w blasze cyframi arabskimi. Zapewne odniesienie do nich znajdowało się w oryginale na tylnej ściance, lub na naklejce wewnątrz skrzynki. I to by było na tyle, na poważnie, a żartem to zapytam które konkretnie królestwo miał poprzednik na myśli oferując jego połowę? :)
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

http://www.diora.swidnica.pl/index.php?sub=firma_1
To chyba ta stolarnia.
*"Jak czytać schematy radiowe", autor Czesław Klimczewski, Wydawnictwa Komunikacyjne, Warszawa 1956 - moim zdaniem należy tu szukać schematu - jeśli tam jest to proszę o zeskanowanie i umieszczenie w tym wątku.

Pozdrawiam!
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: arwiecz »

Witam ,
jeśli chodzi o zakłady w Świdnicy to była tam nie tylko stolarnia ale całe zakłady radiowe firmy NORA.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

tetroda pisze:*"Jak czytać schematy radiowe", autor Czesław Klimczewski, Wydawnictwa Komunikacyjne, Warszawa 1956 - moim zdaniem należy tu szukać schematu - jeśli tam jest to proszę o zeskanowanie i umieszczenie w tym wątku.
Nie ma tam schematu radia na takich lampach, w ogóle tam nie ma schematu superheterodyny, jedynie jest schemat "skróconego supera" ale i tak na całkiem innych lampach.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU