Czy to jest „Srebrny Ton"?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Zdobyłem taki odbiornik jak na fotkach. Wydaje się być mocno podobny i do tego ma polską skalę i do tego na częściach poniemieckich. Wiem o nim tyle ile na załączonym skanie z „Radia " plus notka w „Historii Elektryki Polskiej". czyli niewiele. Czy ktokolwiek wie coś więcej? Najbardziej ciekawi mnie jaki tam był głośnik? Może ktoś ma taki odbiornik i cokolwiek pomoże?
Załączniki
skan z „Radio" nr 3 z 1947 roku
skan z „Radio" nr 3 z 1947 roku
stare polskie radio fot.3
stare polskie radio fot.3
stare polskie radio fot.2
stare polskie radio fot.2
Stare polskie radio fot.1
Stare polskie radio fot.1
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Czy to jest „Srebrny Ton"?

Post autor: tszczesn »

Czujnik pisze:Zdobyłem taki odbiornik jak na fotkach. Wydaje się być mocno podobny i do tego ma polską skalę i do tego na częściach poniemieckich. Wiem o nim tyle ile na załączonym skanie z „Radia " plus notka w „Historii Elektryki Polskiej". czyli niewiele. Czy ktokolwiek wie coś więcej? Najbardziej ciekawi mnie jaki tam był głośnik? Może ktoś ma taki odbiornik i cokolwiek pomoże?
Podejrzewałbym taki jak w Adze lub Orionie PZT, innych u nas chyba wtedy nie było (poza importowanymi).
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

No niestety żaden z tych głośników nie pokrywa się ze śladem na desce, ani z otworami pozostałymi po wkrętach.Może był tam jakiś poniemiecki głośnik?Ten egzemplarz to ogólnie slaby stan. Bardzo chciałbym zobaczyć fotki innego. Czy ktoś ma?
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Gratulacje, limuzynę dorwałeś! Z tego, co mi wiadomo, to wyprodukowano ich ok. 5-10 tys. Czy to nie jest przypadkiem to samo, co "ludowy"?
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Ja swoje wiadomości opieram przede wszystkim na „Historii Elektryki Polskiejĺ" w tym wypadku tom III. Patrz załączony cytat. Tak czy siak to bardzo niewiele. Ciągle liczę, że jeszcze się czegoś więcej dowiem.
Załączniki
przypis z „Historii Elektryki Polskiej"
przypis z „Historii Elektryki Polskiej"
pluto
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pluto »

Spróbuj skontaktować się z autorem strony http://www.diora.pl/ - na stronie pisze, że jest w posiadaniu wielu materiałów n.t. diory i jej produktów
Pluto
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Oddam .....

Post autor: Valdi5 »

Oddam pół królestwa i jeszcze trochę , jak ktoś wie lub ma na zbyciu takie radyjko, stan obojętny , może być na kupce
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Radiów było tylko 350, do dzisiaj zostało pewnie góra 50 (i tak to optymistyczne wyniki). Raz na ruski rok świat usłyszy o takiej rzadkości.
Dam 3/4 królestwa i rentę królewny za choćby skrzynię albo chassi :roll: .
pluto
125...249 postów
125...249 postów

Masz rację Miki- radiami interesuję się od kilkunastu lat, ale pierwszy raz toto widzę. Co ciekawe skala wygląda na ręczną robotę??Najprawdopodobnie cała produkcja szła na potrzeby instytucji państwowych, a za komuny środki trwałe po zamortyzowaniu szły do kasacji, czyli musiały być komisyjnie zniszczone (sam w latach 80-tych w jednej ze szkół byłem świadkiem niszczenia poniemieckich instrumentów muzyczntych, niektórych z początku XX wieku, co ciekawe nikt z postronnych nie mógł sobie tego wziąć lub odkupić) . Swoją drogą kiedyś chorowałem na RSZ 47 "orion" i kiedy zupełnie straciłem nadzieję udało mi się przypadkiem kupić za grosze. Wszystko jest kwestią czasu i zainteresowania tematem- kiedyś marzyłem o bakelitowym pionierku, potem miałem ich kilka (może nawet- naście). Z innej strony ostatnio na allegro pojawił się DKE38 z logiem Siemensa zamiast glapy i z napisem na sciance siemens-kleinempfenger. Ciekawe jak wygladały VE 301 produkowane w diorze- ma ktoś może zdjęcie?
Pluto
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Skala jest zwykłą odbitką fotograficzną na matowym papierze fotograficznym naklejoną na blachę stalową, która pod wpływem wilgoci podrdzewiała i stąd widoczne zabarwienia na papierze. Przy konserwacji będzie to bardzo trudne do usunięcia. Ta technika świadczy o bardzo małej skali produkcji, po prostu zdjęcie nawet wtedy było zrobić najłatwiej.
pluto
125...249 postów
125...249 postów

Jeżeli jest rdza, to niewiele z tym zrobisz, chyba że skan, retusz, i wykonanie nowej skali tą samą techniką.....

pozdrawiam
Pluto
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Ja tylko mam nadzieję, że cała trioda będzie żyła tą odbudową, jest to zabytek o wiele ważniejszy od pierwszych pionierów, ag, czy elektritów. Pozostaje mi tylko trzymać kciuki i oczekiwać dźwięków z głośnika (którego... brak :( ).
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wielkie pytanie , a nawet wielka prośba

do CZUJNIK

w zasadzie to wielki obowiązek CZUJNIK jako wlaściciela ,

Chodzi o zrobienie i udostępnienie dokumentacji dla społeczności triodowej

od skanu skali , przez nawet odręczne rysunki obudowy, dokładne zdjęcia, schemat ideowy i montażowy itd

Myślę żr triodowicze poprą mnie w tej prośbie
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Panowie, spokojnie . Nic złego się nie stanie. Zdaję sobie sprawę z wyjątkowości tego radia i nie zamierzam nic mu robić złego. Na razie jest zaimpregnowane przeciw owadom i oczyszczone z kurzego łajna. Co do skali to istnieją metody do usunięcia plam z rdzy, ale stosować je będę dopiero wtedy, gdy przekonam się, że nie zniszczą papieru fotograficznego na którym jest skala. Nic pośpiesznie. Owszem mogę zrobić zdjęcia dokumentacyjne i umieścić je , tylko nie wiem gdzie, a własnej strony na razie nie planuję. Cieszmy się wszyscy, że udało się na to radio trafić.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wszelką dokumentację możesz przesyłać do mnie ja ją zbiorę i udostępnię wszystkim
ODPOWIEDZ