Pionier U - pęknięta obudowa (bakelit)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pionier U - pęknięta obudowa (bakelit)
Witam,
Mam obudowę do Pioniera, bakelitową i niestety z boku na krawędzi jest małe pęknięcie. Może i nie rzuca się w oczy, no ale jest. Czy wiecie może jak się go pozbyć? Tzn jakim klejem skleić i czym wypolerować żeby ślad po nim był jak najmniejszy. dzięki ;]
Mam obudowę do Pioniera, bakelitową i niestety z boku na krawędzi jest małe pęknięcie. Może i nie rzuca się w oczy, no ale jest. Czy wiecie może jak się go pozbyć? Tzn jakim klejem skleić i czym wypolerować żeby ślad po nim był jak najmniejszy. dzięki ;]
-
- 625...1249 postów
Re: Pionier U - pęknięta obudowa (bakelit)
Kleić najlepiej kropelką / minutką / super glue, czy innym takim diabelstwem
.
Jak jest dodatkowo wyłamany jakiś mały kawałek obudowy to najlepiej zaszpachlować szpachelką w odpowiednim kolorze.

Jak jest dodatkowo wyłamany jakiś mały kawałek obudowy to najlepiej zaszpachlować szpachelką w odpowiednim kolorze.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 1250...1874 posty
Ja kleję klejem POXIPOL elastyczny, jak większe ubytki to do kleju należy dosypać opiłki z obudowy którą naprawiamy.
a szlifowanie od grubszych papierów ściernych do b.drobnych, potem polerowanie, zaczynamy od miejsca klejonego a ostatnie polerowania to już całość.
Zrobiłem kilka DKE38 oraz Promyk, dużo pracy nie zawsze wyjdzie tak jak chcę,
a szlifowanie od grubszych papierów ściernych do b.drobnych, potem polerowanie, zaczynamy od miejsca klejonego a ostatnie polerowania to już całość.
Zrobiłem kilka DKE38 oraz Promyk, dużo pracy nie zawsze wyjdzie tak jak chcę,
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- 625...1249 postów
A ja może odkurzę ten temat - czego używać do nabłyszczania bakelitu?
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 6250...9374 posty
Ostatnio w małej Tesli 405 zastosowałem oliwę maszynową ale nie była super dobra bo wyschła i radyjko trochę zmatowiało ja po porządnym umyciu. Zazwyczaj stosuję WD40 albo lekki olej
Pewnie są jakieś bardziej wyszukane preparaty ale po co przepłacać?
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
Witam. Swego czasu też miałem problem z obudową mojego Pionierka, była taka matowa i jakby utleniona... Mleczkiem cif dokładnie umyłem przy okazji pozbywając się tego nalotu, po tym zastosowałem jeden z tych psików do kokpitów samochodowych. Ale trzeba wybrać jakiś mało zapachowy. Do tego ten który ja miałem nie dawał połysku 100%-ego tylko jest lekko matowy. Na koniec wytrzeć to trzeba czystą szmatką żeby nie łapało kurzu.
Witam po zastosowaniu kropelki po dłuższym okresie miejsce łączenia pękało musiałem od środka podkleić bardzo cienkim tekstolitem i to dopiero dało mi trwałe i nie pękające połączenie (na razie w fazie testowania), co do nabłyszczania bakelitu to stosuję "pronto" daje błysk i nie łapie kurzu, pozdrawiam Hieronim.
Ostatnio zmieniony ndz, 29 listopada 2009, 11:18 przez kraz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1250...1874 posty
[nie łapie kużu[/quote]
Witam,ale ten "przez RZ" !!!" łapie. Pozdrawiam .
Witam,ale ten "przez RZ" !!!" łapie. Pozdrawiam .