PCB - Próba stworzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
Re: PCB - Próba stworzenia
Jak pisałem, nie bardzo jestem w temacie. Doczytałem, że robisz sam preamp w racku. Dlaczego nie chcesz żarzyć 3xECC83 równolegle z 12V? Nawet przy podstawkach nic byś nie musiał zmieniać względem 6N2P, najwyżej odpiąć pin 9 od masy, jeśli podpiąłeś.Turgon pisze:Marvel, będę tracił około +/- 6W... Mam tylko jedno uzwojenie 12V.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Wszystkie z wyjątkiem dużych elektrolitów i diod. jak powiercisz i będziesz chciał przylutować to będziesz widział które.
Dla druku jednostronnego i w amatorskim wykonaniu trzeba pady dać maksymalnie duże, szczególnie przy wierceniu byle czym (wiertarka + wiertło).
Dla druku jednostronnego i w amatorskim wykonaniu trzeba pady dać maksymalnie duże, szczególnie przy wierceniu byle czym (wiertarka + wiertło).
-
- 500...624 posty
Marvel, kwestia jest po prostu cena - 3xECC83 to wydatek około 110zł z przesyłką. A 6N2P-EW mam pod ręką...
Muszę kurde to dokładnie przemyśleć, ale chyba jednak 6N2P-EW zastąpią ECC83 (Ma może ktoś na zbyciu?). Bo to będzie wymagać najmniej zmian w projekcie układu.
Ale co do lamp to jeszcze nic nie jest polutowane
Bo zaczynam od najważniejszej rzeczy czyli zasilacza 
traxman, no właśnie problem w tym, że ja wiercę wkrętarką na zaimprowizowanym stojaku z wiertłem 1mm. Ogólnie po wytrawieniu nie było najmniejszego problemu z lutowaniem. A takie (pady) w większości zostały, bo przy większych zaczynały być zbyt niebezpiecznie blisko siebie...
Muszę kurde to dokładnie przemyśleć, ale chyba jednak 6N2P-EW zastąpią ECC83 (Ma może ktoś na zbyciu?). Bo to będzie wymagać najmniej zmian w projekcie układu.
Ale co do lamp to jeszcze nic nie jest polutowane

traxman, no właśnie problem w tym, że ja wiercę wkrętarką na zaimprowizowanym stojaku z wiertłem 1mm. Ogólnie po wytrawieniu nie było najmniejszego problemu z lutowaniem. A takie (pady) w większości zostały, bo przy większych zaczynały być zbyt niebezpiecznie blisko siebie...
-
- 3125...6249 postów
Dopiero co ktoś sprzedawał ECC83 na forum za 11zł. Trzeba przypilnować okazji.
-
- 3125...6249 postów
No fakt. To może trafo w stylu TS30 z uzwojeniem 6,3V za ok. 30 zł się bardziej opłaca?Turgon pisze:Marvel, kwestia jest po prostu cena - 3xECC83 to wydatek około 110zł z przesyłką.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
Do żarzenia trzech 6N2P w zupełności wystarczy trafo 10W. Tylko czy warto sobie śmiecić wzmacniacz dodatkowymi trafami w zamian za te 50 czy nawet 100zł?
-
- 500...624 posty
Marvel i wszystko rozbija się o wymiary. Te trafa co mam zmieszczą się w obudowie o wysokości 4,5cm... TS30 chyba raczej nie.
jethrotull, jak się nie szuka czegoś to nie obserwuje się rynku celem wyłapania okazji... Gdyby mi się to trzecie trafo zmieściło :/
jethrotull, jak się nie szuka czegoś to nie obserwuje się rynku celem wyłapania okazji... Gdyby mi się to trzecie trafo zmieściło :/
-
- 1250...1874 posty
To odwiń zwoje z transformatora.
-
- 500...624 posty
Tylko jak wtedy zasilę przekaźniki, które są na 12V?
-
- 1250...1874 posty
Może wyprowadź sobie odczep?Turgon pisze:Tylko jak wtedy zasilę przekaźniki, które są na 12V?

-
- 500...624 posty
Trafo jest kupcze :/ Z resztą średnio mi się podoba perspektywa rozbierania tego trafa...
-
- 3125...6249 postów
No to nie wiem, bo żadne rozwiązanie Ci się nie podoba.
Może odwiń te zwoje a przekaźniki [strikethrough]sobie odpuść[/strikethrough] z podwajacza zasil albo kup takie na 6V.
Może odwiń te zwoje a przekaźniki [strikethrough]sobie odpuść[/strikethrough] z podwajacza zasil albo kup takie na 6V.
Projektowanie polega na myśleniu przed rozpoczęciem prac a nie po.
Polecam na przyszłość.
Polecam na przyszłość.
-
- 500...624 posty
Cała sprawa z przewinięciem rozbijała się o to iż myślałem, że nie mam odpowiedniego drutu
Jednakże dzisiaj przeglądając moje zapasy natknąłem się na odpowiedni drut - 0,8mm. Żeby nie zaśmiecać innego działu chciałbym zadać tutaj kilka prostych lamerskich pytań. Transformator który przejdzie operację dodanie odczepu 6V to Indelowski TS18/16.
Podejrzewam, że rozebranie rdzenia jest niemożliwe ponieważ wygląda mi na poklejony bliżej nieokreślonym lakierem. Więc niestety chyba będę musiał to zrobić bez tego... Jednakże moje pytanie odnosi się do ilości zwojów które muszę odwinąć. Nie mam danych na temat uzwojeń. Wystarczy wizualnie połowę? Karkas jest dzielony na dwie części - na pierwszej jest pierwotne na drugiej wspomniane wcześniej wtórne.

Podejrzewam, że rozebranie rdzenia jest niemożliwe ponieważ wygląda mi na poklejony bliżej nieokreślonym lakierem. Więc niestety chyba będę musiał to zrobić bez tego... Jednakże moje pytanie odnosi się do ilości zwojów które muszę odwinąć. Nie mam danych na temat uzwojeń. Wystarczy wizualnie połowę? Karkas jest dzielony na dwie części - na pierwszej jest pierwotne na drugiej wspomniane wcześniej wtórne.