Tosca 303 - Kupno kolumn do 500zł

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Lamdeck
25...49 postów
25...49 postów

Tosca 303 - Kupno kolumn do 500zł

Post autor: Lamdeck »

Witam... :D
Chcę mojej Tosce zafundować porządne kolumny. Jest na razie podłączona do jakiś chińskich, więc jakość wiadomo jaka. Myślałem o Tonsil Fenix Sat. Czy warto wyłożyć 450zł za nie?

Dla przypomnienia:
Tosca 303 ma 25W i 8ohm.

Pomocy... :D
:mrgreen:
dominik9419

Re: Tosca 303 - Kupno kolumn do 500zł

Post autor: dominik9419 »

Kup sobie kolumny o mocy 50 W 8 ohm. Tosca to (nie oszukujmy się) bardzo amatorski sprzęt podobnie jak spora ilość innych produktów oferowanych w tamtych latach =] Pomijam tutaj Radmor'a 5102 i jemu podobne. Do Tosci polecam Space' 86. A jakie masz obecnie?
traxman

Post autor: traxman »

Ani Toska 303, ani kolumny SPace86 nie pasują do kącika audiofilskiego na forum lampowym, może warto przeczytać na innych forach na ten temat.

:arrow: dominik9419 A w czym Radmor i podobne jest lepszy od Toski: w klawiaturze sensorowej i w przestarzałym układzie elektrycznym? Pierdoły, Dyrdymały itp. Oba to amplitunery podobnej klasy co ciekawe o zbliżonych parametrach, różnią się nieistotnymi drobiazgami. Tosca była na owe czasy w miarę nowoczesna, czego nie można było powiedzieć o Radmorze. Chyba, że ktoś chciał zabrać amplituner w kosmos, może wtedy Radmor byłby nieco lepszy.

:arrow: Lamdeck Co do kolumn przyjrzyj się opisanej konstrukcji przez Megabita (kolumny do PCL86), może ma jeszcze dechy, sklecisz sobie sam coś, może zostanie jeszcze coś w gotówce, wybór sporo lepszy od poszukiwań używanych zestawów, co do których stanu nie możesz być pewien.
_idu

Post autor: _idu »

traxman pisze: :arrow: dominik9419 A w czym Radmor i podobne jest lepszy od Toski: w klawiaturze sensorowej i w przestarzałym układzie elektrycznym? Pierdoły, Dyrdymały itp. Oba to amplitunery podobnej klasy co ciekawe o zbliżonych parametrach, różnią się nieistotnymi drobiazgami. Tosca była na owe czasy w miarę nowoczesna, czego nie można było powiedzieć o Radmorze. Chyba, że ktoś chciał zabrać amplituner w kosmos, może wtedy Radmor byłby nieco lepszy.
Raczej przeciw to archaiczne tranzystory mocy - toż to skrzeczy a nie gra.... One sa może dobre jako włącz wyłącz ale nie wzmacniacz akustyczny...
Radio poza przestarzałym (już produkowano w Polsce tunery z stereodekoderami PLL i specjalizowanymi scalakami do toru tunerów HiFi) stereodekoderem oraz zastosowaniem mało nowoczesnych scalaków (UL1242, UL1111) miało kilka niezłych rozwiązań dających dobra selektywność i czułość. Ale nic poza tym. Byłby godny odnotowania jako wysokiej klasy ale przed 1974 rokiem....
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Radmor 5102-TE był moim pierwszym wzmacniaczem. Nawet nieźle nadawał się do nagłaśniania imprez. Końcówka na 2N3055 była silniejsza i lepiej chłodzona niż w tosce, poza tym ten amplituner ogólnie był jakiś ładniejszy. Miał też (przynajmniej mój) wejście na korektor, i elektroniczne strojenie w przeciwieństwie do skali na gumie od majtek którą miała tosca. Trudno oczekiwać dziś wysokich parametrów od polskiego wzmacniacza z lat 70-tych, to nie jest sprzęt marki Revox..

Radmor natomiast dawał się łatwo przerabiać ze względu na nieco modułową budowę wnętrza.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Brencik

Post autor: Brencik »

Radmor 5102-TE nie był wzmacniaczem tylko amplitunerem.
traxman

Post autor: traxman »

Tosca miała przestrajanie całkowicie elektroniczne na zakresie UKF, do kondensatora zmiennego D/S/K doczepiony był potencjometr do przestania UKF przy pomocy pokrętła strojenia oraz sekcja programatora wybieranego klawiszami pod skalą.
Była w niej stosowana nowoczesna głowica GFE105 czasem dwuzakresowa (chyba GFE108). Mechaniczne było wskazanie częstotliwości przy strojeniu ręcznym, przy programatorze nie było wcale.
Był taki wzmacniacz WS503, myślę, że nie brakowało mu niczego w porównaniu z ówczesnym Revoxem.
http://unitra.eu.org/node/206
Przy chińskich pomiarach miałby pewnie dzisiaj 2x2kW sinus, a wykonanie mechaniczne to dzisiaj powyżej 10kPLN
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

traxman :arrow: Owszem, 503 to piękny sprzęt.

Brencik :arrow:
Brencik pisze:Radmor 5102-TE nie był wzmacniaczem tylko amplitunerem.
Co jest napisane w moim poście linijkę niżej ale musisz sie przyczepić. Wykorzystywałem go jedynie jako wzmacniacz i stąd też było tak napisane.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Brencik

Post autor: Brencik »

Chciałem tylko zaznaczyć żeby potomni nie mylili potem...
dominik9419

Post autor: dominik9419 »

Radmor 5102 gra świetnie gdy ma nowe elektrolity. Te stare Elwy to kompletny syf. Słyszałem 4 Radmory. Przed i po wymianie elektrolitów, efekt jest super.
Co do toru radiowego to faktycznie Tosca ma nowszy, jednak w Radmorze po wyregulowaniu wszystkich napięć też jest świetnie - wszystkie stacje odbierały w stereo we wspaniałej jakości, z tym że w moich Radmorach były nowe elektrolity - wszystkie.
Radmory chodzą po kilkaset złotych, Toscę można kupić nawet za 50 zł w ładnym stanie, sprawną.
Mój ojciec miał 5102 TE, gdy w 88 roku przyszedł do niego kolega który miał kontakt z różnym sprzetem (elektronik) powiedział że Radmor gra cudownie.
Co do przestrojenia Radmora i dekodera stereo który wg niektórych jest "zwalony". Otóż osoby takie przestrajają same głowice UKF (zazwyczaj nie poprawnie) a zestrojenie dekodera? automatyki? Tego już te osoby nie robią.
Radmor to klasyk, wychowałem się na nim, był profesjonalnie przestrojony i to co pamiętam z dzieciństwa to to, że ślicznie grał na ZG40c front i ZG30c tył. Po paru latach był kolejny 5102 TE i dwie sztuki 5102 - we wszystkich wymieniłęm elektrolity, przestroiłem tak jak powinno się to robić i każdy kto u mnie był i słuchał Radmora a obok AT9100, WS442, Tosca 303 uznał że Radmor jest najlepsze :) Może i HiFi to nie jest, ale ten sprzet zawsze będzie dla mnie super. Dobra, prosze o nieodpisywanie na tę wypowiedź bo kolega Lamdeck prosił o dobór kolumn do Tosca 303 a tymczasem rozpoczęła sie dyskusja o Radmorach...

A z kolumn to Space 86 - lepszych do tego radia nie ma i nie będzie :D
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

Lamdeck pisze:Witam... :D
Chcę mojej Tosce zafundować porządne kolumny. Jest na razie podłączona do jakiś chińskich, więc jakość wiadomo jaka. Myślałem o Tonsil Fenix Sat. Czy warto wyłożyć 450zł za nie?

Dla przypomnienia:
Tosca 303 ma 25W i 8ohm.

Pomocy... :D
Za tą kasę można zrobić coś godnego diy. A jeśli nie zrobić to kupić diy i napewno będzie to zestaw dużo lepszy niż Tonsil Fenix Sat.. I przy tym dobrze wzmocnionej i w ladnym fornirze a nie badziewnej okleinie i plycie wiorowej;)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Zgadzam się z Kolegą Dominikiem9419! Używam Radmora 5102-TE podpiętego pod TV. Wszystkie, ale to wszystkie możliwe elektrolity wymieniłem na nowe i to "audiofilskie" BC, Panasonic, generalnie każdy z jakimś wesołym dopiskiem. Mam już drugiego identycznego Radmora i czeka na lifting. Będzie 4.0 do TV. Gra najlepiej z odsłuchiwanych przeze mnie polskich sprzętów. Długo używałem podrasowane Radmory 5412, ale 5102 jest lepsze. Tosce też miałem w obrotach (i podobne konstrukcje), ale żadna mi na 100% nie podeszła. Prawda jest taka, że tego sporu nie rozstrzygniemy na odległość. Trzeba by się zebrać, każdy ze swoim wzmakiem i zrobić odsłuch przy pozostałych elementach zestawu constans.

A co do Space86... Miałem je! Nowe wysokotonowce, GDNy po regeneracji i grały sporo czasu. Szacunek do nich straciłem gdy porównałem je z kolumienkami firmy Gale. Wniosek? Dopóki miałem tylko Space86 i nieco starsze ZG30 było OK, ale jak postawiłem coś lepszego to się zniechęciłem. I ciekawostka na koniec: Gdy testowałem dzieło życia (EL34 PP w układzie Williamsona) to podpiąłem właśnie Space 86, bo tak mi wyszło, że ja mam jakieś 12W na wyjściu wzmacniacza, a one 30W, więc nic się nie stanie. Dopóki słuchałem jakichś mp3 z testowego sprzętu to było OK, ale potem podpiąłem na wejście generator sinusa i sprawdzałem jak to huczy na całych obrotach od 20Hz do 20kHz. I co? 12W spowodowało wyplucie GDNów liczonych na 30W. Jakim cudem? Nie wiem. Może ktoś znajdzie rozwiązanie tej zagadki.

Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Maciej Szczodrowski pisze:12W spowodowało wyplucie GDNów liczonych na 30W. Jakim cudem? Nie wiem. Może ktoś znajdzie rozwiązanie tej zagadki.
Źle dobrana obudowa?
Ewentualnie źle przeprowadzona regeneracja spowodowała na tyle dużą zmianę parametrów, że obudowa, która wcześniej była dobra, okazała się zupełnie niedopasowana.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Cewki były dobrze wycentrowane. Całość robił gość, który w tym siedzi od lat. Poza tym na Radmorze 5412 katowałem je równo i dokładnie i przetrwały. Jakby były źle zregenerowane to by cewki na skutek tarcia doprowadziły do spalenia wzmacniacza.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Nie chodzi mi o centrowanie. Wystarczy założyć bardziej miękki resor, żeby membrana ochoczo opuściła kosz :roll: