Warto przyglądnąć się tranzystorom w końcówce mocy. Im nóżki też korodowały ale ulegały też zwarciom. Tomek przestań komentować moje posty, to jest bez sensu. Zaczyna się taka sama debilna gadka jak ze Studim. Każdy ma swoje zdanie na jakiś temat i nie ma sensu wciskać swojego kitu komuś na siłę. Ja jestem uparty aż sam jestem zły na siebie...
Jeśli chodzi o fonię do Belwedera, jeśli chcesz wiedzieć to TAK kurde, wpierniczył bym tam fonię RYMI na pierniczonych scalakach i na SMD!
Pozdrawiam! Marcin.
Daj znać jak poszło przestrojenie radia
To jest głowica amatoropodobna, a więc niewiele mająca wspólnego z "Jubilatem" czy "Juniorem". "Jubilat" to już oszczędnościowa rodzina, do której należą też "Ślązak", "Beskid", itp. (pomijam postępującą scalakizację). Tu są trzy obwody współbieżnie strojone, a nie tylko dwa jak w "Jubilacie". No i ekran, nie mówiąc już o mini-agregacie zintegrowanym z głowicą (linka!).
marcin_oizo pisze:Jeśli chodzi o fonię do Belwedera, jeśli chcesz wiedzieć to TAK kurde, wpierniczył bym tam fonię RYMI na pierniczonych scalakach i na SMD!
Ja proponuję od razu dekoder MJM z serii F15.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Sobótka ma najprawdopodobniej zbyt niskie napięcie zasilania. Jutro to sprawdzę. Sobótkę kupiłem za 50zł na Allegro, nawet nie pytałem o stan techniczny, po prostu piękny stan wizualny. Jedynie niewielkie zadrapanie na skali i obite tylne rogi obudowy. Po prostu... spodobała mi się
marcin_oizo pisze:
Daj znać jak poszło przestrojenie radia
Może najpierw je uruchomię, a potem będę przestrajał
kaem pisze:To jest głowica amatoropodobna, a więc niewiele mająca wspólnego z "Jubilatem" czy "Juniorem". "Jubilat" to już oszczędnościowa rodzina, do której należą też "Ślązak", "Beskid", itp. (pomijam postępującą scalakizację). Tu są trzy obwody współbieżnie strojone, a nie tylko dwa jak w "Jubilacie". No i ekran, nie mówiąc już o mini-agregacie zintegrowanym z głowicą (linka!).
Więc opis przestrojenia z mojego linka nie sprawdzi się w przypadku Sobótki? A na elektrodzie mówili, że dobry... W każdym razie, jeśli ktoś ma opis przestrojenia, dotyczący Sobótki, bardzo proszę zamieścić.
Opisy jakie ja znalazłem. Kiedyś przestrajałem babce Juniora, na dość długiej jednak antenie odbierało bardzo dobrze, miało super selektywność aż sam się zdziwiłem. Powodzenia
50zł za to dałeś? Ja za swą dałem 10-15 to max
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Z mocnym naciskiem na "podobna". Głowica Amatora ma większą obudowę, i elementy korekcji przeciwszumowej we wzmacniaczu w.cz. Podobieństwo sprowadza się do trzysekcyjnego agregatu przestrajającego heterodynę, obwód międzystopniowy i antenowy, oraz zastosowaniu mieszacza z oddzielną heterodyną - a więc tranzystorów w głowicy było takze trzy. Identyczną lub bardzo podobną głowicę co i "Sobótka" miała także "Atena" oraz któryś z pierwszych tranzystorowych krajowych odbiorników stereo, (jeszcze na tranzystorach germanowych AF126), bodajże "Diana-Stereo".
Więc opis przestrojenia z mojego linka nie sprawdzi się w przypadku Sobótki?
[/quote]
Z grubsza się sprawdzi, będzie tylko jednen dodatkowy obwód do przestrojenia. Nie mam pod ręką jej schematu, ale łatwo rozpoznać te obwody: są nawinięte srebrzanką, przy czym ten od heterodyny umieszczony jest w pewnym oddaleniu, w osi kondensatora strojeniowego. Jak i w każdym innym odbiorniku należy zacząć od przestrojenia tego obwodu tak aby heterodyna generowała częstotliwości z zakresu 98.2 - 118.7MHz, i osiąga się to analogicznie: przez zmniejszenie pojemności bocznikującej kondensator strojeniowy i korekcję liczby zwojów cewki. Potem postępuje się tak samo z obydwoma obwodami w.cz., strojąc dwupunktowo na maximum sygnału wyjściowego (można mierzyć go na elektrolicie detektora stosunkowego przy odpowiednio skróconej antenie aby przesterowanie nie było zbyt silnie): rdzeniem cewek na dole zakresu, trymerami - na górze.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Ostatnio zmieniony wt, 14 lipca 2009, 14:35 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Na dole od lewej: cewka przestrajanego obwodu antenowego, tranzystor wzmacniacza w.cz., obwód międzystopniowy w.cz, tranzystor mieszacza, cewka pierwszego obwodu filtru p.cz. 10,7MHz (drugi opowinien znajdować się na płytce wzmacniacza p.cz. o ile jest tam stosowany).
Na górze od lewej: agregat strojeniowy, cewka obwodu heterodyny, tranzystor heterodyny.
Trymerów jak widzę niestety nie ma, co utrudni dokładne zestrojenie. Głowica "amatorska" montowana w większej obudowie trymery posiadała...
Witam
Mam nadzieję, że nikt nie będzie się zżymał za "odgrzanie" tematu sprzed lat.
Zamierzam (wreszcie) przestroić ten zabytek a wolałbym przeprowadzić to jak najmniej inwazyjnie czyli bez pełnego demontażu głowicy GF-22.
Dokonałem już co prawda "trepanacji" i widok jest podobny do tego co na zdjęciu powyżej.
Niestety opisy elementów na płytce są nieczytelne, dlatego
bardzo proszę
o zaznaczenie na powyższym zdjęciu głowicy GF22
kondensatorów:
C100 - 18pF,
C106 - 27pF,
C113 - 24pF.
czy cewka do regulacji dołu zakresu to ta skrajna po lewej (cewka przestrajanego obwodu antenowego)?
I jeszcze proszę o poradę, czym regulować czułość (na największą głośność),
chociaż liczę na to, że obędzie się bez intensywnego kręcenia cewkami, boję się o ich leciwe rdzenie, do tego ten trójkątny przekrój...
pozdrawiam
i z góry dziękuję
Marek