Przestrojenie radia DMT-305 SOBÓTKA

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Przestrojenie radia DMT-305 SOBÓTKA

Post autor: Marcin K. »

Warto przyglądnąć się tranzystorom w końcówce mocy. Im nóżki też korodowały ale ulegały też zwarciom.
:arrow: Tomek przestań komentować moje posty, to jest bez sensu. Zaczyna się taka sama debilna gadka jak ze Studim. Każdy ma swoje zdanie na jakiś temat i nie ma sensu wciskać swojego kitu komuś na siłę. Ja jestem uparty aż sam jestem zły na siebie...
Jeśli chodzi o fonię do Belwedera, jeśli chcesz wiedzieć to TAK kurde, wpierniczył bym tam fonię RYMI na pierniczonych scalakach i na SMD!
Pozdrawiam! Marcin.
Daj znać jak poszło przestrojenie radia :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Schemat glowicy-pożyczony z elektroda.pl .
uzupełniam pozostałe .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

schematy -fragmenty
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

To jest głowica amatoropodobna, a więc niewiele mająca wspólnego z "Jubilatem" czy "Juniorem". "Jubilat" to już oszczędnościowa rodzina, do której należą też "Ślązak", "Beskid", itp. (pomijam postępującą scalakizację). Tu są trzy obwody współbieżnie strojone, a nie tylko dwa jak w "Jubilacie". No i ekran, nie mówiąc już o mini-agregacie zintegrowanym z głowicą (linka!).
marcin_oizo pisze:Jeśli chodzi o fonię do Belwedera, jeśli chcesz wiedzieć to TAK kurde, wpierniczył bym tam fonię RYMI na pierniczonych scalakach i na SMD!
Ja proponuję od razu dekoder MJM z serii F15.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Lamdeck
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Lamdeck »

Sobótka ma najprawdopodobniej zbyt niskie napięcie zasilania. Jutro to sprawdzę. Sobótkę kupiłem za 50zł na Allegro, nawet nie pytałem o stan techniczny, po prostu piękny stan wizualny. Jedynie niewielkie zadrapanie na skali i obite tylne rogi obudowy. Po prostu... spodobała mi się :D
marcin_oizo pisze: Daj znać jak poszło przestrojenie radia :)
Może najpierw je uruchomię, a potem będę przestrajał :)
kaem pisze:To jest głowica amatoropodobna, a więc niewiele mająca wspólnego z "Jubilatem" czy "Juniorem". "Jubilat" to już oszczędnościowa rodzina, do której należą też "Ślązak", "Beskid", itp. (pomijam postępującą scalakizację). Tu są trzy obwody współbieżnie strojone, a nie tylko dwa jak w "Jubilacie". No i ekran, nie mówiąc już o mini-agregacie zintegrowanym z głowicą (linka!).
Więc opis przestrojenia z mojego linka nie sprawdzi się w przypadku Sobótki? A na elektrodzie mówili, że dobry... W każdym razie, jeśli ktoś ma opis przestrojenia, dotyczący Sobótki, bardzo proszę zamieścić.

Pozdrawiam.
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Opisy jakie ja znalazłem. Kiedyś przestrajałem babce Juniora, na dość długiej jednak antenie odbierało bardzo dobrze, miało super selektywność aż sam się zdziwiłem. Powodzenia :)
50zł za to dałeś? :shock: :shock: :shock: Ja za swą dałem 10-15 to max :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Lamdeck pisze:
kaem pisze:To jest głowica amatoropodobna,
Z mocnym naciskiem na "podobna". :wink: Głowica Amatora ma większą obudowę, i elementy korekcji przeciwszumowej we wzmacniaczu w.cz. Podobieństwo sprowadza się do trzysekcyjnego agregatu przestrajającego heterodynę, obwód międzystopniowy i antenowy, oraz zastosowaniu mieszacza z oddzielną heterodyną - a więc tranzystorów w głowicy było takze trzy. Identyczną lub bardzo podobną głowicę co i "Sobótka" miała także "Atena" oraz któryś z pierwszych tranzystorowych krajowych odbiorników stereo, (jeszcze na tranzystorach germanowych AF126), bodajże "Diana-Stereo".
Więc opis przestrojenia z mojego linka nie sprawdzi się w przypadku Sobótki?
[/quote]
Z grubsza się sprawdzi, będzie tylko jednen dodatkowy obwód do przestrojenia. Nie mam pod ręką jej schematu, ale łatwo rozpoznać te obwody: są nawinięte srebrzanką, przy czym ten od heterodyny umieszczony jest w pewnym oddaleniu, w osi kondensatora strojeniowego. Jak i w każdym innym odbiorniku należy zacząć od przestrojenia tego obwodu tak aby heterodyna generowała częstotliwości z zakresu 98.2 - 118.7MHz, i osiąga się to analogicznie: przez zmniejszenie pojemności bocznikującej kondensator strojeniowy i korekcję liczby zwojów cewki. Potem postępuje się tak samo z obydwoma obwodami w.cz., strojąc dwupunktowo na maximum sygnału wyjściowego (można mierzyć go na elektrolicie detektora stosunkowego przy odpowiednio skróconej antenie aby przesterowanie nie było zbyt silnie): rdzeniem cewek na dole zakresu, trymerami - na górze.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Ostatnio zmieniony wt, 14 lipca 2009, 14:35 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Obrazek GF22
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

KaW pisze:Obrazek GF22
Na dole od lewej: cewka przestrajanego obwodu antenowego, tranzystor wzmacniacza w.cz., obwód międzystopniowy w.cz, tranzystor mieszacza, cewka pierwszego obwodu filtru p.cz. 10,7MHz (drugi opowinien znajdować się na płytce wzmacniacza p.cz. o ile jest tam stosowany).
Na górze od lewej: agregat strojeniowy, cewka obwodu heterodyny, tranzystor heterodyny.
Trymerów jak widzę niestety nie ma, co utrudni dokładne zestrojenie. Głowica "amatorska" montowana w większej obudowie trymery posiadała...
marek2011
1 post
1 post

Post autor: marek2011 »

Witam
Mam nadzieję, że nikt nie będzie się zżymał za "odgrzanie" tematu sprzed lat.
Zamierzam (wreszcie) przestroić ten zabytek a wolałbym przeprowadzić to jak najmniej inwazyjnie czyli bez pełnego demontażu głowicy GF-22.
Dokonałem już co prawda "trepanacji" i widok jest podobny do tego co na zdjęciu powyżej.
Niestety opisy elementów na płytce są nieczytelne, dlatego

bardzo proszę
o zaznaczenie na powyższym zdjęciu głowicy GF22
kondensatorów:
C100 - 18pF,
C106 - 27pF,
C113 - 24pF.
czy cewka do regulacji dołu zakresu to ta skrajna po lewej (cewka przestrajanego obwodu antenowego)?
I jeszcze proszę o poradę, czym regulować czułość (na największą głośność),
chociaż liczę na to, że obędzie się bez intensywnego kręcenia cewkami, boję się o ich leciwe rdzenie, do tego ten trójkątny przekrój...
pozdrawiam
i z góry dziękuję
Marek
Klaudek
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: Klaudek »

Stroić: L102 (w.wcz) i L103 (heterodyna)
Na czas strojenia warto zewrzeć p.4 głowicy (Arcz) do masy.

niestety u mnie nie było kondensatora C113 ( na płytce jest miejsce dla niego lecz nawet na schemacie nie jest uwzględniony)

Pojemności kondensatorów dobierać trzeba doświadczalnie

U mnie w orginale było:
-c100 - 18pF
-C106 - 30pF