Nieznany Pionier

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dominik9419

Nieznany Pionier

Post autor: dominik9419 »

WITAM! Kupiłem na allegro radio Pionier. Niestety nie znam modelu. Mam nadzieję że zdjęcie coś podpowie. Jest chassis i skrzynka, ale obawiam się że te chassis jest od innego radia, gdyż przy próbie wkładania gałka częstotliwości jest za wysoko, a gałka głośności w ogóle w dziwnym miejscu bo wychodzi tam gdzie ma być skala :shock:
Skrzynia ma na górze dziwny osad, podejrzewam że to mysi kał :shock:
Jednak ładnie to schodzi, więc skrzynke na pewno odnowię, już nie raz coś takiego robiłem więc to najmniejszy problem. Głośnik wydaje się pasować do tego radia wymiarami, jeszcze nie testowałem.
Co do chassis to stan opłakany. Widać myszy zrobiły sobie z cewek jedzonko, a z górnej blachy wychodek :? podejrzewam że korozja jaką jest pokryte chassis jest właśnie przez gryzonie, a tam na tych trymerkach czy jak to tam się zwało na zdjęciu obok kondensatora zmiennego chyba są mysie bobki...
Od spodu widać że pogryzły dziady sporo... luźne kable...
No i podsumowanie jest takie że skrzynkę na pewno odnowię i albo kupie sobie do niej radio albo sprzedam (z zyskiem jak znam życie i ceny skrzyń do radji). Pytanie teraz co z chassis - ratować czy rozbierać? Jeśli tak to jakie elementy warto zachować?
A może ktoś by chciał odkupić te chassis lub ewentualnie zamienić za coś (poszukuję zewnętrznych gałek do Pioniera, tego zwykłego jak coś)??

Fotki radyjka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Nieznany Pionier

Post autor: tszczesn »

dominik9419 pisze:WITAM! Kupiłem na allegro radio Pionier. Niestety nie znam modelu. Mam nadzieję że zdjęcie coś podpowie. Jest chassis i skrzynka, ale obawiam się że te chassis jest od innego radia, gdyż przy próbie wkładania gałka częstotliwości jest za wysoko, a gałka głośności w ogóle w dziwnym miejscu bo wychodzi tam gdzie ma być skala :shock:
Skrzynia ma na górze dziwny osad, podejrzewam że to mysi kał :shock:
Mi to wygląda na skrzynkę od Pioniera 6161
dominik9419

Możliwe, a po dokładniejszych oględzinach doszedłem do wniosku że te chassis jest od innego Pioniera...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Skrzynka od Pionierka 6161 (czyli Pioniera I) a chassis od zwykłego Pionierka. Możemy się wymienić bo mam dwie takie szaski.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
dominik9419

To napisz na gg, numer znasz :)
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Warto zostawić trafo głośnikowe i podstawki, ew. radzenie ferrytowe do cewek.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
dominik9419

Niestety Marcin, po dokładnym przeanalizowaniu dostrzegłem że on miał w oryginale potencjometr głośności z lewej strony (są resztki kabla sieciowego). I to na pewno nie jest ten zwyczajny Pionier, nawet te dwa kątowniki mają od spodu otwory z gwintami na śruby, czego zwykłe pionierki nie miały. Ciekawa sprawa.
tom_299
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: tom_299 »

Witam
Obudowa jest od odbiornika Pionier 6161 a chassis od Promyka 20402.
dominik9419

Bardzo dziękuje! Obudowa zostanie poddana odnowieniu :) Oczywiście fotki zamieszczę, a chassis...hmm zostało umyte a następnie dokładnie wysuszone żeby nie zardzewiało i muszę powiedzieć że teraz będzie chyba łatwiej postawić te radio "na nogi". Jak myślicie? Warto? Za chwilę zamieszczę fotki
dominik9419

Ok, oto zdjęcia :) W radiu jest dość sporo rzeczy ze znakiem zapytania... nie wiem co z tego wyjdzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Skrzynki nie remontuj. Należy za to zaopatrzyć się w taką jak tutaj:
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=64
Najlepiej to chassis odrdzewić i ocynkować - jeżeli chcesz je wyremontować. Schemat znajdziesz tu:
http://www.fonar.com.pl/audio/schematic ... _lotos.htm
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę

Pozdrawiam!
dominik9419

Skrzynkę jednak wyremontuję, bo wszystko co potrzebne mam a zawsze można puścić taką za pare groszy lub poczekać aż na allegro nie wystawią np chassis tego radia i rozpocząć jego rekonstrukcji.
Czy ma ktoś obudowę razem ze skalą do tego radia? Może być też zniszczone chassis ale szybkę skali i cały mechanizm ma mieć sprawny, a reszty może wcale nie być, jakoś sobie poradzę.
Głośnik okazał się uszkodzony, jednak to najmniejszy problem, zawsze można jakiś zamiennik zastosować lub kupić oryginał, to najmniejszy problem na chwilę obecną.
Kupię także chassis do skrzynki tego Pioniera, także ze skalą. Jeśli ma ktoś coś co mnie może zainteresować proszę o kontakt na gg 7228749. Dzięki z góry!
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Pozdrawiam!
dominik9419

Wszystko fajnie ale jak na złość jak zwykle nie mam pieniędzy... Jak pech to pech ;/
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »