Przebudowa obudowy...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Przebudowa obudowy...

Post autor: painlust »

Jaki jest Wasz pogląd na wszelkiego rodzaju przeróbki obudów radioodbiorników? Chodzi o to, że jedno z moich radyjek ma nietylko nie kompletną obudowę co było przebudowywane przez poprzedniego właściciela. Mam szansę postawić te radyjko w domu, ale muszę doprowadzić obudowę do jakiegoś akceptowalnego (nie tylko przez małżonkę) wyglądu. Oryginalnie ta obudowa nie była szczytem piękna, a teraz jest i tak zdemolowana.
traxman

Re: Przebudowa obudowy...

Post autor: traxman »

Twoje radio, Twoja decyzja.
Jeżeli to coś popularnego to może warto poszukać oryginalnej obudowy, czasami udaje się znaleźć. Jeżeli to coś zabytkowego warto odbudować, to w końcu kilka desek.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Nie jest to ani jedno ani drugie... Radio jest niemieckie, a więc u nas niepopularne, ale w oryginalnej obudowie mogło by stać co najwyżej w piwnicy, a na tym mi najmniej zależy. Jest stereo (dlatego na nim mi zależy), więc za jakiś unikalny czy stary zabytek wziąć go nie można i właściwie jedyną jego szansą jest nowa obudowa lub przebudowa starej. Myślałem, że jak to napisze dostane gromkie zj***y ale jak na razie jak widać nie... :).
traxman

To coś nowszego, w sklejkowych obudowach? (Philips Jupiter itp?) To w miarę prosty sposób można poskładać taką od zera, byle miała szmatę na głośniki, a nie frezowania. Pokaż zdjęcie, mam mocne nerwy.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

To jest pokazywany kiedyś przeze mnie amplituner. Z prawej strony coś zostało odciente, brak jest jakiejś pokrywy z przodu. No brzydki jest jednym słowem. Połowę szerokości skrzynki zajmuje antena UKF zrobiona z jakiegoś paska pokrytego aluminium. Żona mnie do domu z tym nie wpuści.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

http://www.radiomuseum.org/r/graetz_sce ... 18l_1.html
http://www.radiomuseum.org/r/graetz_sce ... 218_1.html
czyżby wyrwane z konsoli?
W takim razie ta dziura po lewej to brakujący zawias. Zrobiłbym mu nowa obudowę.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Napewno w tym stanie go nie zostawię... Jeśli chce go użytkować jako wzmacniacz oczywiście...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

A jakby zrobić mu design ala head do gitary :) Może głupie... ale w sumie :) Do tego kolumienki wyglądające jak gitarowe paczki tylko malutkie :)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Fajny pomysł, tylko nie przeholuj z nazwą - domyślam się że z jakimś "szatanem" podpadniesz małżonce ;) .

Twój pomysł przypomniał mi fajny zegarek Nixie jaki kiedyś widziałem w necie:

Obrazek

więc jeśli może być zegarek, to dlaczego nie mógłby być wzmacniacz stereo?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Żadnych obcych nazw, chodzi tylko o design w dodatku być może jakiś wesoły typu pomarańczowy czy zielony. Tylko czy do takiej szarej skali będzie to pasować... Przydałby się jeszcze kompakt stylizowany na coś takiego :)
traxman

Szary pasuje do wszystkiego. Przy nowej obudowie trzeba tylko pamiętać o miejscu pod klawiszami inaczej bedzie bieda z przełączaniem. A może wsadzić go w blachy w stylu MV-3, nabierze nowoczesnego wyglądu :D
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Interesuje mnie wygląd Vintage i tylko taki.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Ja bym to pokrył ładnym egzotycznym fornirem i polakierował. Będzie piękne i zachowa klimat.
Masz tu same płaszczyzny i kąty proste. Taka robota to bajka na jeden weekend. No i będzie vintage :)
Może tak?
Robert SP5RF
traxman

A dechę nad skalą można obkleić szmatą, chyba dobrze będzie wyglądać. Można w Corelu zdjęcie pociąć na paski i pooglądać efekt modyfikacji bez dodatkowych kosztów.