cirrostrato pisze:jak by tak trafka głośnikowe wsadzić do nich to sam wzmacniaczyk był by jeszcze bardziej krasnoludkowy
Nie sądzisz, że to dość ryzykowne rozwiązanie?
Swoją drogą można wsadzić cały wzmacniacz do głośnika, a zostawić tylko puszkę z regulacją głośności. Bezpieczniej, jeszcze mniejsze wymiary, tylko trzeba zasilać oba głośniki z gniazdka.
Mam ze śmieci piękne nowiutkie kolumienki,grają jakoś ale w końcu temat dotyczy grającego malucha.Zagrożeń jakichkolwiek dla zabawki nie widzę oczywiście przy zachowaniu pewnych zasad np. dedykowanego podłączenia kolumienek(cztery przewody).Mam zamiar coś takiego sklecić,pewnym problemem są nierozbieralne te kolumienki ale sobie jakoś poradzę.A dalej w miniaturyzację to może na przedwzmacniacz nuwistory z OS150,mam trochę.
Pomierzyłem wzmacniacz:
moc 2.25W/4R/1kHz/THD+N=3%, Uwe=0.775Vrms
pasmo 50Hz-40kHz -3db/1kHz
Czyli po japońsku jako-tako, chwilowo nie mam rezystorów katodowych o odpowiednich wartościach, więc po zamianie, moc nieco wzrośnie. Jedyną zaletą jest użycie tanich i łatwo dostępnych elementów, szczególnie 6Н3П, których kilka mi się nazbierało. Na marginesie jest to jedyna lampa, w której ktoś przemyślał wyprowadzenia.
Ciekawy konkurs i myślę że uda mi się coś sklecić. Myślałem nad EL95 i ECC8x (może lepiej EC92 ale nie mam) Do tych EL95 świetnie pasuje TG2 które dla 8om dają Ra=10kom. Problemem jest zasilacz, bo wartoby go dać do oddzielnej obudowy. Tylko jakim złączem połączyć zasilacz i wzmacniacz... Ma ktoś jakiś pomysł w rozsądnej cenie?
Złącza nadające się do wyższych napięć, to stare wojskowe, ma je często allegrowicz Zalwa oraz złącza zaworów do automatyki, jak na złość nie mam zdjęć.
EL95 idealnie nadaje się do takiego wzmacniacza 2-3W da radę, a TG2 są nawijane na mniejszych rdzeniach więc łatwiej będzie się zmieścić (mam taką konstrukcję sprawdzoną, lecz mini to ona na 100% nie jest).
Kiedyś próbowałem zasilać wzmacniacz z przetwornicy podwyższającej, efekt był przyzwoity, a ilość zaoszczędzonego miejsca spora. Warto jednak poszukać wtedy lamp serii P np. PCL82/86, bo można napięcie zasilania przetwornicy podnieść, co znacząco zwiększa sprawność. Można wtedy do zasilania wzmacniacza wykorzystać zasilacz laptopa 13-18V i grzejniki lamp zasilać bezpośrednio.
traxman pisze:Złącza nadające się do wyższych napięć, to stare wojskowe, ma je często allegrowicz Zalwa oraz złącza zaworów do automatyki, jak na złość nie mam zdjęć.
EL95 idealnie nadaje się do takiego wzmacniacza 2-3W da radę, a TG2 są nawijane na mniejszych rdzeniach więc łatwiej będzie się zmieścić (mam taką konstrukcję sprawdzoną, lecz mini to ona na 100% nie jest).
Kiedyś próbowałem zasilać wzmacniacz z przetwornicy podwyższającej, efekt był przyzwoity, a ilość zaoszczędzonego miejsca spora. Warto jednak poszukać wtedy lamp serii P np. PCL82/86, bo można napięcie zasilania przetwornicy podnieść, co znacząco zwiększa sprawność. Można wtedy do zasilania wzmacniacza wykorzystać zasilacz laptopa 13-18V i grzejniki lamp zasilać bezpośrednio.
Niestety akurat nie ma nic wystawionego...
Niby tu jest całkiem dobre KLIK ale za 2 komplety to jest już 50zł :/
Jest jeszcze opcja taka że w zasilaczu prostujemy żarzenie i przesyłamy zwykłym kablem IEC ("komputerowym") ze wspólną masą dla żarzenia i anodowego. Skoro tylko ja będę go używał to ryzyka błędnego podłączenia nie ma.
Masz może jakiś opis przetwornicy która mogłaby zasilić taki wzmacniaczyk?
Przetwornicy poszukaj w moich wątkach o miernikach, jest w tym przenośnym.
Po co dwa komplety, kabel do wzmacniacza z wtykiem, a gniazdo w zasilaczu - c daje razem jeden komplet, tylko warto zadbać aby w zasilaczu nie było bolców
Ja chyba spróbuję połączyć zasilacz wtyczkowy ze wzmacniaczem złączem d-sub dziewięciopinowym. Myślę, że nie będzie problemu z bezpieczeństwem no i jest to złącze przykręcane. Mam nadzieję jutro wygrać na Ebay'u trafka, to ruszę wreszcie z robotą... Projekt oparłem na EL95 z nuwistorem w stopniu sterującym. Dzięki Traxman, że zwróciłeś uwagę na te elektrolity photoflash - faktycznie, też nie znalazłem węższych. Planuję też zastosowanie magicznego oczka DM160 jako kontrolki. Jest malutkie, więc nie pożre za dużo przestrzeni...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Na Wolumenie różnych różnistych tych ,,wojskowych" wtyków i odpowiednich gniazd całe stosy,nawet dziś szukając w tym temacie miałem parę w ręku.A ZALWA007 już tylko gaciami i inną galanterią ubraniową handluje na Wolumenie.