1 raz..Tomasz Gumny pisze:Eeee, tyle to można pociągnąć z procesora bez żadnego drivera...traxman pisze:Silnik z tego Alpsa pobiera 40mA podczas ruchu, 65mA przy zablokowaniu w skrajnej pozycji
Sterownik ALPS-a, opóźniacz zsil. anod/wył., selektor wejść
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Sterownik ALPS-a, opóźniacz zsil. anod/wył., selektor wejść
-
- 1875...2499 postów
Tak źle nie powinno być, ale to faktycznie nie jest najlepszy pomysł.traxman pisze:1 raz..Tomasz Gumny pisze:Eeee, tyle to można pociągnąć z procesora bez żadnego drivera...traxman pisze:Silnik z tego Alpsa pobiera 40mA podczas ruchu, 65mA przy zablokowaniu w skrajnej pozycji
Stosowanie L293 do jednego silniczka to rozpusta. Bufor w postaci pary komplementarnej BC548/558 byłby w sam raz...

Kod: Zaznacz cały
+---------o---+5V
| |
|/ BC548 \|
+-|\E E/|-+
| | | |
| o---(M)---o |
| | | |
| |/E E\| |
o-|\ BC558 /|-o-
| |
+---------o---GND
Tomek
Nie, ma diod trzeba dołożyć, wybrał bym BC337/327, ta sama cena, prąd większy - na dłużej starczy 

-
- 1875...2499 postów
Można jeszcze dołożyć wykrywanie końca obrotu (wzrost prądu):traxman pisze:Nie, ma diod trzeba dołożyć, wybrał bym BC337/327, ta sama cena, prąd większy - na dłużej starczy
Kod: Zaznacz cały
+---------o---+5V
| |
|/ BC548 \|
+-|\E E/|-+
| | | |
| o---(M)---o |
| | | |
| |/E E\| |
o-|\ BC558 /|-o-
| |
+----o----o---Isense (ADC)
|
\
/
\
|
+----------GND
Tomek
I prosto na bazę tranzystora NPN, przy okazji R (7.5-10R dla tego potencjometru) zwolni ochotę silnika na zbyt szybkie kręcenie. Chyba, że użyć zabudowanego w ATmega komparatora.
-
- 625...1249 postów
Hmmm:-) Tego nie łapę:-)Tomasz Gumny pisze: LED dwukolorowy można wpiąć z jednej strony do wyjścia PWM a z drugiej do punktu wspólnego dwóch rezystorów (jeden do GND, drugi do +5V). To wystarczy, żeby zapalać, gasić i płynnie ustawiać kolorek.
A co do mostka z tranzystorów - nie wiem czy warto. Może ułatwić sobie sprawę i dać jeden mostek scalony, jak BA6128? Zawsze to mniej miejsca na płytce i mniej lutowania. A cena w TME to "aż" 5 zł;-) A widziałem też taniej.
A tego niestety nie wiem.Tomasz Gumny pisze:Jeśli silnik ma wbudowane kondensatory przeciwzakłóceniowe, to nawet diód bym pożałował...
-
- 1875...2499 postów
Robisz dzielnik napięcia +5V na pół złożony np. z dwóch 330-omowych rezystorów. Do potencjału 2.5V podłączasz jeden koniec LEDa a do wyjścia PWM drugi (zakładam, że masz LEDa dwukolorowego złożonego z 2 LEDów połączonych antyrównolegle). Jeśli na PWM będzie +5V, to prąd popłynie przez jeden "kolor" a jeśli na PWM będzie 0V, to przez drugi. Stan wysokiej impedeancji wyłączy oba "kolory". Przebieg o wypełnieniu 50% da barwę zółtą (dla LEDa zielono-czerwonego). Zmiana wypełnienia spowoduje przesuwanie koloru w kierunku zielonego lub czerwonego.MStaniszczak pisze:Hmmm:-) Tego nie łapę:-)Tomasz Gumny pisze: LED dwukolorowy można wpiąć z jednej strony do wyjścia PWM a z drugiej do punktu wspólnego dwóch rezystorów (jeden do GND, drugi do +5V). To wystarczy, żeby zapalać, gasić i płynnie ustawiać kolorek.
Zamiast dwóch rezystorów można zastosować aktywny dzielnik napięcia zrealizowany na wzmacniaczu operacyjnym lub np. TLE2426 i jeden rezystor szeregowo z LEDem. To rozwiązanie pobiera znacznie mniej energii jeśli LED rzadko świeci.
Tomek
-
- 625...1249 postów
Musze to przetrawić i chyba pogooglać;-)Tomasz Gumny pisze:Robisz dzielnik napięcia +5V na pół złożony np. z dwóch 330-omowych rezystorów. Do potencjału 2.5V podłączasz jeden koniec LEDa a do wyjścia PWM drugi (zakładam, że masz LEDa dwukolorowego złożonego z 2 LEDów połączonych antyrównolegle). Jeśli na PWM będzie +5V, to prąd popłynie przez jeden "kolor" a jeśli na PWM będzie 0V, to przez drugi. Stan wysokiej impedeancji wyłączy oba "kolory". Przebieg o wypełnieniu 50% da barwę zółtą (dla LEDa zielono-czerwonego). Zmiana wypełnienia spowoduje przesuwanie koloru w kierunku zielonego lub czerwonego.
Zamiast dwóch rezystorów można zastosować aktywny dzielnik napięcia zrealizowany na wzmacniaczu operacyjnym lub np. TLE2426 i jeden rezystor szeregowo z LEDem. To rozwiązanie pobiera znacznie mniej energii jeśli LED rzadko świeci.
Co do LED-a - nie wiem jaki jest. Jest to to wbudowane w microswitch-a i ma dwie nogi do LED-a:-) Tyle wiem;-)
Jak go testowałem, to zmiana koloru zależała od biegunowości. Microswitch jest dokładnie taki http://www.tme.eu/mikroprzelacznik-mono ... 49l-1.html .
-
- 625...1249 postów
Kawałek baterii, stabilizator, dwa rezystory i mały test i wiem o co chodzi:-) Jeszcze nie wiem tylko "dlaczego" :-/
A więc teraz zakładając, że zawsze świeci się tylko jeden z dwóch kolorów i zawsze któryś się świeci, wystarczy dzielnik i zwykły port:-)
A że ta dioda będzie od on/off, więc:
- czerwony - wzmacniacz wyłączony (a właściwie "czuwa"),
- zielony - wzmacniacz włączony.
Kusi ten żółty dla "grzeje się":-)
EDIT:
W załączniku poprawiony schemat. Pewno coś pominołem:/
Nie jestem tez pewien czy w ten sposób mogę przy przełącznikach załatwić:
A więc teraz zakładając, że zawsze świeci się tylko jeden z dwóch kolorów i zawsze któryś się świeci, wystarczy dzielnik i zwykły port:-)
A że ta dioda będzie od on/off, więc:
- czerwony - wzmacniacz wyłączony (a właściwie "czuwa"),
- zielony - wzmacniacz włączony.
Kusi ten żółty dla "grzeje się":-)
EDIT:
W załączniku poprawiony schemat. Pewno coś pominołem:/
Nie jestem tez pewien czy w ten sposób mogę przy przełącznikach załatwić:
- dzielnik dla diody dwukolorowej S5,
- rezystor dla diod jednokolorowych w S1-S4,
- jednocześnie dać zasilanie do przełącznika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dobry pomysł, a jak jeszcze ISP miało standardowy wtyk 6/10PIn to było by idealnie, wtedy płytkę przekaźników podłączysz do tego samego złącza.MStaniszczak pisze: W zasadzie K4 można wywalić i przewód do selektor pociągnąć ze złącza programatora:-)
Całość wygląda znacznie lepiej niż poprzednio.
Dodaj jeszcze kondensator 100nF do blokowania Aref, nigdy nie wiadomo czy się nie przyda, najwyżej nie wlutujesz, dobrze było by też odsprzęgnąć AVCC i VCC przy samym procesorze.
A C5 do nie do tej końcówki rezystora.
Ja ma zwyczaj podwieszania RESET do VCC przez rezystor 100k, czasami bez niego dzieją się dziwne rzeczy.
-
- 1875...2499 postów
1. Ok.MStaniszczak pisze:Nie jestem tez pewien czy w ten sposób mogę przy przełącznikach załatwić:
- dzielnik dla diody dwukolorowej S5,
- rezystor dla diod jednokolorowych w S1-S4,
- jednocześnie dać zasilanie do przełącznika.
2. Anody LEDów przy S1..S4 połącz razem i podciągnij do +5V jednym rezystorem.
3. Z zasady dusie (przełączniki monostabilne

Tomek
-
- 625...1249 postów
Chyba jednak z tego zrezygnuje. Do przekaźników zasilanie i tak teraz biorę sprzed stabilizatora, a zasilanie do ISP jest już stabilizowane. No i chciałbym osobne płytki do selektora i osobne do przekaźników od zasilania.traxman pisze:Dobry pomysł, a jak jeszcze ISP miało standardowy wtyk 6/10PIn to było by idealnie, wtedy płytkę przekaźników podłączysz do tego samego złącza.MStaniszczak pisze: W zasadzie K4 można wywalić i przewód do selektor pociągnąć ze złącza programatora:-)
+ kondensatora do portu uC, - do masy? Czy coś jeszcze?traxman pisze:Całość wygląda znacznie lepiej niż poprzednio.
Dodaj jeszcze kondensator 100nF do blokowania Aref, nigdy nie wiadomo czy się nie przyda, najwyżej nie wlutujesz, dobrze było by też odsprzęgnąć AVCC i VCC przy samym procesorze.
To chyba poprawionetraxman pisze:A C5 do nie do tej końcówki rezystora.
Ja ma zwyczaj podwieszania RESET do VCC przez rezystor 100k, czasami bez niego dzieją się dziwne rzeczy.

Mam nadzieję że dobrze poprawiłem:-)Tomasz Gumny pisze: 2. Anody LEDów przy S1..S4 połącz razem i podciągnij do +5V jednym rezystorem.
3. Z zasady dusie (przełączniki monostabilne) zwierają wejście procesora do masy. Można wtedy wykorzystać wewnętrzne podciągnięcie portu.
Kondensatory pomiędzy
AVREF a masą
VACC a masą
Nie używasz kwarcu?
AVREF a masą
VACC a masą
Nie używasz kwarcu?
-
- 625...1249 postów
Mogę dodać. Zastanawiałem się nad tym, ale nie wiem czy jest sens:-) Właściwie nie zaszkodzi...traxman pisze:Nie używasz kwarcu?
-
- 625...1249 postów
Kondensatory dodane, kwarc też, mimo ze myślałem żeby użyć wbudowany generator. Myślę też nad wywaleniem jednak trafa z PCB - w założeniu miało być tu trafo TEZ 2,5/D (Breve). Jednak płytka musiała by być dwustronna, bo trafo za bardzo odstaje w porównaniu do przycisków
A tak może uda się zrobić jednostronną 
Edit:
No i pozostałe schematy - selektor i przekaźniki zasilania.

Edit:
No i pozostałe schematy - selektor i przekaźniki zasilania.