Sterownik ALPS-a, opóźniacz zsil. anod/wył., selektor wejść

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Sterownik ALPS-a, opóźniacz zsil. anod/wył., selektor wejść

Post autor: traxman »

Tomasz Gumny pisze:
traxman pisze:Silnik z tego Alpsa pobiera 40mA podczas ruchu, 65mA przy zablokowaniu w skrajnej pozycji
Eeee, tyle to można pociągnąć z procesora bez żadnego drivera...
1 raz..
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

traxman pisze:
Tomasz Gumny pisze:
traxman pisze:Silnik z tego Alpsa pobiera 40mA podczas ruchu, 65mA przy zablokowaniu w skrajnej pozycji
Eeee, tyle to można pociągnąć z procesora bez żadnego drivera...
1 raz..
Tak źle nie powinno być, ale to faktycznie nie jest najlepszy pomysł.
Stosowanie L293 do jednego silniczka to rozpusta. Bufor w postaci pary komplementarnej BC548/558 byłby w sam raz... :D

Kod: Zaznacz cały

+---------o---+5V
    |         |
  |/   BC548   \| 
 +-|\E         E/|-+
 |   |         |   |
 |   o---(M)---o   |
 |   |         |   |
 | |/E         E\| |
o-|\   BC558   /|-o-
    |         | 
    +---------o---GND
Jeśli silnik ma wbudowane kondensatory przeciwzakłóceniowe, to nawet diód bym pożałował...
Tomek
traxman

Nie, ma diod trzeba dołożyć, wybrał bym BC337/327, ta sama cena, prąd większy - na dłużej starczy :D
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Nie, ma diod trzeba dołożyć, wybrał bym BC337/327, ta sama cena, prąd większy - na dłużej starczy :D
Można jeszcze dołożyć wykrywanie końca obrotu (wzrost prądu):

Kod: Zaznacz cały

+---------o---+5V
    |         |
  |/   BC548   \| 
 +-|\E         E/|-+
 |   |         |   |
 |   o---(M)---o   |
 |   |         |   |
 | |/E         E\| |
o-|\   BC558   /|-o-
    |         | 
    +----o----o---Isense (ADC)
         |
         \
         /
         \
         |
         +----------GND
Tomek
traxman

I prosto na bazę tranzystora NPN, przy okazji R (7.5-10R dla tego potencjometru) zwolni ochotę silnika na zbyt szybkie kręcenie. Chyba, że użyć zabudowanego w ATmega komparatora.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

Tomasz Gumny pisze: LED dwukolorowy można wpiąć z jednej strony do wyjścia PWM a z drugiej do punktu wspólnego dwóch rezystorów (jeden do GND, drugi do +5V). To wystarczy, żeby zapalać, gasić i płynnie ustawiać kolorek. :D
Hmmm:-) Tego nie łapę:-)

A co do mostka z tranzystorów - nie wiem czy warto. Może ułatwić sobie sprawę i dać jeden mostek scalony, jak BA6128? Zawsze to mniej miejsca na płytce i mniej lutowania. A cena w TME to "aż" 5 zł;-) A widziałem też taniej.
Tomasz Gumny pisze:Jeśli silnik ma wbudowane kondensatory przeciwzakłóceniowe, to nawet diód bym pożałował...
A tego niestety nie wiem.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

MStaniszczak pisze:
Tomasz Gumny pisze: LED dwukolorowy można wpiąć z jednej strony do wyjścia PWM a z drugiej do punktu wspólnego dwóch rezystorów (jeden do GND, drugi do +5V). To wystarczy, żeby zapalać, gasić i płynnie ustawiać kolorek. :D
Hmmm:-) Tego nie łapę:-)
Robisz dzielnik napięcia +5V na pół złożony np. z dwóch 330-omowych rezystorów. Do potencjału 2.5V podłączasz jeden koniec LEDa a do wyjścia PWM drugi (zakładam, że masz LEDa dwukolorowego złożonego z 2 LEDów połączonych antyrównolegle). Jeśli na PWM będzie +5V, to prąd popłynie przez jeden "kolor" a jeśli na PWM będzie 0V, to przez drugi. Stan wysokiej impedeancji wyłączy oba "kolory". Przebieg o wypełnieniu 50% da barwę zółtą (dla LEDa zielono-czerwonego). Zmiana wypełnienia spowoduje przesuwanie koloru w kierunku zielonego lub czerwonego.
Zamiast dwóch rezystorów można zastosować aktywny dzielnik napięcia zrealizowany na wzmacniaczu operacyjnym lub np. TLE2426 i jeden rezystor szeregowo z LEDem. To rozwiązanie pobiera znacznie mniej energii jeśli LED rzadko świeci.
Tomek
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Tomasz Gumny pisze:Robisz dzielnik napięcia +5V na pół złożony np. z dwóch 330-omowych rezystorów. Do potencjału 2.5V podłączasz jeden koniec LEDa a do wyjścia PWM drugi (zakładam, że masz LEDa dwukolorowego złożonego z 2 LEDów połączonych antyrównolegle). Jeśli na PWM będzie +5V, to prąd popłynie przez jeden "kolor" a jeśli na PWM będzie 0V, to przez drugi. Stan wysokiej impedeancji wyłączy oba "kolory". Przebieg o wypełnieniu 50% da barwę zółtą (dla LEDa zielono-czerwonego). Zmiana wypełnienia spowoduje przesuwanie koloru w kierunku zielonego lub czerwonego.
Zamiast dwóch rezystorów można zastosować aktywny dzielnik napięcia zrealizowany na wzmacniaczu operacyjnym lub np. TLE2426 i jeden rezystor szeregowo z LEDem. To rozwiązanie pobiera znacznie mniej energii jeśli LED rzadko świeci.
Musze to przetrawić i chyba pogooglać;-)
Co do LED-a - nie wiem jaki jest. Jest to to wbudowane w microswitch-a i ma dwie nogi do LED-a:-) Tyle wiem;-)
Jak go testowałem, to zmiana koloru zależała od biegunowości. Microswitch jest dokładnie taki http://www.tme.eu/mikroprzelacznik-mono ... 49l-1.html .
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Kawałek baterii, stabilizator, dwa rezystory i mały test i wiem o co chodzi:-) Jeszcze nie wiem tylko "dlaczego" :-/
A więc teraz zakładając, że zawsze świeci się tylko jeden z dwóch kolorów i zawsze któryś się świeci, wystarczy dzielnik i zwykły port:-)
A że ta dioda będzie od on/off, więc:
- czerwony - wzmacniacz wyłączony (a właściwie "czuwa"),
- zielony - wzmacniacz włączony.

Kusi ten żółty dla "grzeje się":-)

EDIT:
W załączniku poprawiony schemat. Pewno coś pominołem:/
Nie jestem tez pewien czy w ten sposób mogę przy przełącznikach załatwić:
  • dzielnik dla diody dwukolorowej S5,
  • rezystor dla diod jednokolorowych w S1-S4,
  • jednocześnie dać zasilanie do przełącznika.
W zasadzie K4 można wywalić i przewód do selektor pociągnąć ze złącza programatora:-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

MStaniszczak pisze: W zasadzie K4 można wywalić i przewód do selektor pociągnąć ze złącza programatora:-)
Dobry pomysł, a jak jeszcze ISP miało standardowy wtyk 6/10PIn to było by idealnie, wtedy płytkę przekaźników podłączysz do tego samego złącza.
Całość wygląda znacznie lepiej niż poprzednio.
Dodaj jeszcze kondensator 100nF do blokowania Aref, nigdy nie wiadomo czy się nie przyda, najwyżej nie wlutujesz, dobrze było by też odsprzęgnąć AVCC i VCC przy samym procesorze.
A C5 do nie do tej końcówki rezystora.
Ja ma zwyczaj podwieszania RESET do VCC przez rezystor 100k, czasami bez niego dzieją się dziwne rzeczy.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

MStaniszczak pisze:Nie jestem tez pewien czy w ten sposób mogę przy przełącznikach załatwić:
  • dzielnik dla diody dwukolorowej S5,
  • rezystor dla diod jednokolorowych w S1-S4,
  • jednocześnie dać zasilanie do przełącznika.
1. Ok.
2. Anody LEDów przy S1..S4 połącz razem i podciągnij do +5V jednym rezystorem.
3. Z zasady dusie (przełączniki monostabilne ;) ) zwierają wejście procesora do masy. Można wtedy wykorzystać wewnętrzne podciągnięcie portu.
Tomek
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

traxman pisze:
MStaniszczak pisze: W zasadzie K4 można wywalić i przewód do selektor pociągnąć ze złącza programatora:-)
Dobry pomysł, a jak jeszcze ISP miało standardowy wtyk 6/10PIn to było by idealnie, wtedy płytkę przekaźników podłączysz do tego samego złącza.
Chyba jednak z tego zrezygnuje. Do przekaźników zasilanie i tak teraz biorę sprzed stabilizatora, a zasilanie do ISP jest już stabilizowane. No i chciałbym osobne płytki do selektora i osobne do przekaźników od zasilania.
traxman pisze:Całość wygląda znacznie lepiej niż poprzednio.
Dodaj jeszcze kondensator 100nF do blokowania Aref, nigdy nie wiadomo czy się nie przyda, najwyżej nie wlutujesz, dobrze było by też odsprzęgnąć AVCC i VCC przy samym procesorze.
+ kondensatora do portu uC, - do masy? Czy coś jeszcze?
traxman pisze:A C5 do nie do tej końcówki rezystora.
Ja ma zwyczaj podwieszania RESET do VCC przez rezystor 100k, czasami bez niego dzieją się dziwne rzeczy.
To chyba poprawione :-)
Tomasz Gumny pisze: 2. Anody LEDów przy S1..S4 połącz razem i podciągnij do +5V jednym rezystorem.
3. Z zasady dusie (przełączniki monostabilne ;) ) zwierają wejście procesora do masy. Można wtedy wykorzystać wewnętrzne podciągnięcie portu.
Mam nadzieję że dobrze poprawiłem:-)
traxman

Kondensatory pomiędzy
AVREF a masą
VACC a masą

Nie używasz kwarcu?
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

traxman pisze:Nie używasz kwarcu?
Mogę dodać. Zastanawiałem się nad tym, ale nie wiem czy jest sens:-) Właściwie nie zaszkodzi...
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Kondensatory dodane, kwarc też, mimo ze myślałem żeby użyć wbudowany generator. Myślę też nad wywaleniem jednak trafa z PCB - w założeniu miało być tu trafo TEZ 2,5/D (Breve). Jednak płytka musiała by być dwustronna, bo trafo za bardzo odstaje w porównaniu do przycisków ;-) A tak może uda się zrobić jednostronną :-)

Edit:
No i pozostałe schematy - selektor i przekaźniki zasilania.