Jednolampowe radio reakcyjne na głośnik.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Jednolampowe radio reakcyjne na głośnik.

Post autor: OTLamp »

Celem zabawy było zrobienie maksymalnie prostego odbiorniczka do dobrego odbioru programu 1 P.R. z dostateczną głośnością. Postanowiłem przetestować popularną pentodę o bardzo dużym nachyleniu - 6Ж52П. Układ jest jak widać klasyczny, cewkę antenową (ok. 250 zw.) namotałem jednowarstwowo na rurce po papierze toaletowym, cewkę reakcyjną tuż obok antenowej, na wolnym miejscu karkasu (ok. 20-30 zw.). Napięcie zasilania należy dobrać tak, aby przy braku odbioru moc admisyjna lampy nie została przekroczona, będzie to około 100-150V. Radyjko przy podłączonym uziemieniu i antenie w postaci metrowego przewodu odbiera we Włocławku program pierwszy z bardzo dobrą głośnością i przede wszystkim bardzo dobrą jakością dźwięku (aż podłączyłem dwudrożną kolumnę :) ).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Jednolampowe radio reakcyjne na głośnik.

Post autor: zagore1 »

OTLamp pisze:Celem zabawy było zrobienie maksymalnie prostego odbiorniczka do dobrego odbioru programu 1 P.R. z dostateczną głośnością. Postanowiłem przetestować popularną pentodę o bardzo dużym nachyleniu - 6Ж52П. Układ jest jak widać klasyczny, cewkę antenową (ok. 250 zw.) namotałem jednowarstwowo na rurce po papierze toaletowym, cewkę reakcyjną tuż obok antenowej, na wolnym miejscu karkasu (ok. 20-30 zw.). Napięcie zasilania należy dobrać tak, aby przy braku odbioru moc admisyjna lampy nie została przekroczona, będzie to około 100-150V. Radyjko przy podłączonym uziemieniu i antenie w postaci metrowego przewodu odbiera we Włocławku program pierwszy z bardzo dobrą głośnością i przede wszystkim bardzo dobrą jakością dźwięku (aż podłączyłem dwudrożną kolumnę :) ).
A jakieś zdjęcie można zobaczyć :)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Czy jest jakiś polski odpowiednik tej lampy? Ciekawa konstrukcja...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
OTLamp

zagore1 pisze: A jakieś zdjęcie można zobaczyć :)
Można, choć na razie ma to postać "pająka" :)
marcin_oizo pisze:Czy jest jakiś polski odpowiednik tej lampy?
Nie ma bezpośredniego odpowiednika, ale ta lampa jest bardzo łatwa do zdobycia, to wręcz lampa śmieciowa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

marcin_oizo pisze:Czy jest jakiś polski odpowiednik tej lampy?
Nie ma bezpośredniego odpowiednika, ale ta lampa jest bardzo łatwa do zdobycia, to wręcz lampa śmieciowa.[/quote]

Spotkałem w zwłokach " Rubina" w zastępstwie tej lampy ( na przełomie lat 80 i 90 były poważne problemy z lampą 6ż52p) lampę EF180. Nosiła ślady użytkowania, więc musiało to działać.
I nie należy zapominać, że główny nadajnik I programu PR to dla Włocławka stacja lokalna.
OTLamp

marekb pisze: I nie należy zapominać, że główny nadajnik I programu PR to dla Włocławka stacja lokalna.
Owszem, do Solca Kujawskiego jest niedaleko, ale zrobiwszy odczep na 1/3 cewki antenowej odebrałem też kilka stacji na falach średnich. Myślę że z porządną anteną i uziemieniem da się dobrze odebrać 1 program i w dalszych rejonach kraju (może wypróbuję ten odbiorniczek w Łodzi). A jeśli będzie kiepsko, pokombinuję (i tak kombinuję) nad układem refleksowym na 6Ф12П lub PFL200 w konfiguracji: system pentodowy 6Ф12П (L w PFL200) na wzmacniacz w.cz. z wejściem aperiodycznym i wzmacniacz mocy m.cz., a system triodowy 6Ф12П (F w PFL200) na detektor siatkowy z reakcją.
marekb pisze: Spotkałem w zwłokach " Rubina" w zastępstwie tej lampy ( na przełomie lat 80 i 90 były poważne problemy z lampą 6ż52p) lampę EF180. Nosiła ślady użytkowania, więc musiało to działać.
Jakoś działało, choć E180F ma 3 razy mniejsze nachylenie. Z europejskich typów podobne do 6Ж52П nachylenie mają E810F, EL802, E55L.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Było kiedyś produkowane takie radio - na jednej lampie UEL51 - szczyt prostoty, ale jakie ciekawe :P

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=609556045

http://www.radiomuseum.org/r/stern_berl_dompfaff.html
Wołyń 1943. Pamiętamy!
OTLamp

Tak, ale lampa jest podwójna, więc w zasadzie to dwie lampy w klasycznym układzie. Były produkowane jeszcze prostsze: download/file.php?id=21853&mode=view Przetestowałem wczoraj 6Ж52П w podobnym układzie. Czułość jest wyraźnie lepsza niż w zwykłym układzie reakcyjnym choć czasami pojawiały się różne wzbudzenia.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

OTLamp pisze:Tak, ale lampa jest podwójna, więc w zasadzie to dwie lampy w klasycznym układzie. Były produkowane jeszcze prostsze: download/file.php?id=21853&mode=view Przetestowałem wczoraj 6Ж52П w podobnym układzie. Czułość jest wyraźnie lepsza niż w zwykłym układzie reakcyjnym choć czasami pojawiały się różne wzbudzenia.
Też ciekawe :)
http://www.radiomuseum.org/r/mikrofona_ ... mk102.html
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
fysiek
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: fysiek »

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Rozumiem, że kondensatory strojeniowe to dwa osobne o pojemności 500pF każdy. jeden do nastrojenia na stację a drugi do strojenia reakcji. Zgadza się?
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Pozwolę sobię odpisać za autora.

Tak, jeden kondensator jest od strojenia, drugi od regulacji reakcji.
Można użyć dwóch popularnych kondensatorów 320+380 (można, ale nie trzeba łączyć sekcji równolegle), czasami mają również dwie sekcje po 15pF.

Ja użyłem kondensatorów od VE301.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

A ja zrobiłem to radio i nie działa. Nic a nic. Ani piśnie nawet... Z tym, że ja użyłem anteny ferrytowej. Może to dlatego? :roll:
Musiałem coś pomylić. A antenkę ferrytową zastosowałem bo łudziłem się może że na takiej zadziała. To by dopiero było! Wtedy można by go nazwać śmiało "Turystyczny" :)
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Antena ferrytowa daje małe napięcie wyjściowe, wymaga więc odbiornika o dużo większym wzmocnieniu. Odbiornik z pierwszego postu tego tematu nie posiada niestety ARW.
Ratujmy stare tranzystory!
OTLamp

frycz pisze:A ja zrobiłem to radio i nie działa. Nic a nic. Ani piśnie nawet... Z tym, że ja użyłem anteny ferrytowej. Może to dlatego? :roll:
Musiałem coś pomylić. A antenkę ferrytową zastosowałem bo łudziłem się może że na takiej zadziała. To by dopiero było! Wtedy można by go nazwać śmiało "Turystyczny" :)
A lampę masz sprawną? Ja wsadziłem pierwszą z brzegu i okazała się niesprawna:) Jaki masz prąd anodowy? Zamieniałeś końcówki cewki reakcyjnej?
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Przełączałem wszystko co mogłem. Może to faktycznie ta antena ferrytowa?
Nawinę cewkę powietrzną tak jak w oryginale, i zmontuję to na podstawce z deseczki.
Lampy nie mierzyłem :| no bo wziąłem nową z opakowania, aaale - mam dwie :)
Robert SP5RF