Czesc,
Skoro ciagne juz temat radia, to nie bede zakladal nowego watku, Radio Rema TENOR II zostalo uruchomione, przepalajacy sie bezpiecznik na uzwojeniu pierwotnym spowodowany byl zwarciem kondensatora wlaczonego rownolegle do uzwojenia zasilania anodowego oraz luzna podstawka w/w bezpiecznika, slaby kontakt lub jego brak jest rowniez na wlaczniku zasilania wiec wymaga wymiany. Napiecia na poszczegolnych nozkach zgadzaja sie, jednak problem jest teraz nie w czesci zasilajacej, lecz dostrojenia, a w tym jestem nieco "zielony".
Podczas szukania stacji radiowej, zblizajac sie do czestotliwosci odbieranej stacji okazuje sie, ze jest najpierw slaby odbior danej stacji i przy dalszym przesuwaniu suwaka, zaczyna odbierac dana stacje znacznie glosniej, ale lekko zaszumiona. Nie mozna stacji dostroic, zeby odbior byl czysty. Tak wiec mam praktycznie po 2 zaszumione stacje. Czy wskazuje to na slabe tlumienie czestotliwosci lustrzanych? czy slaba selektywnosc?, jak regulowac selektywnosc - obwodami w.cz. przy ECC81, czyli filtrem BF1???
Malo tego, odbior danej stacji odbiega od czestotliwosci wskazanej na skali i tak np. dla stacji 88,3 MHz odbierany sygnal jest w okolicy 89MHz. Wiem, tylko ze do tego reguluje sie obwodami heterodyny, tylko ktore to sa? Oznaczone jako BF2?? bo ECH81 stanowi mieszacz sygnalu w.cz. oraz sygnalu heterodyny.
W zalaczniku zamieszczam schemat.
Pozdrawiam TP