Philips 6-39A

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kraz

Philips 6-39A

Post autor: kraz »

Witam właśnie nabyłem Philipsa 6-39 A i potrzebny mi jest schemat, z więszych usterek to przeróbka mechaniczna ośki przełącznika zakresów, być może był wykonany jak w Achen D-60, ale nie jestem pewien brak jest dźwigni napędu linki wskazówki na przełączniku zakresów, może ktoś ma takie radyjko mile widziane jest zdjęcie danego elementu, pozdrawiam Hieronim.
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Re: Philips 6-39A

Post autor: Marconi »

Mam schemat D-60 oraz radio, niestety już zmontowane.
kraz

Witam, D-60 to ja też mam i cały zestaw 11 tomów schematów, chciałem tylko się dowiedzieć czy dźwignia linki wskaźnika zmiany zakresów jest taka sama czy inna bo u mojego był "wynalazek" domorosłego mechanika, w 6-39 jest inny sposób naciągu wskazówki skali stacji radiowych wolałem nie ruszać :mrgreen: żeby uratować kilka godzin z mojego życia krótko mówiąc jest inaczej niż w D-60, samo radyjko już uruchomiłem ładnie gra, może jednak znajdzie się ktoś kto ma polskiego philipsa 6-39 :( pozdrawiam Hieronim.
kraz

Witam, no trudno widzę że radyjko występuje w jednym egzemplarzu właśnie u mnie :wink: zrobiłem dźwignie jak w D-60,tylko z mosiądzu bo bardziej plastyczne, pozdrawiam Hieronim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

kraz pisze:Witam, no trudno widzę że radyjko występuje w jednym egzemplarzu właśnie u mnie :wink: zrobiłem dźwignie jak w D-60,tylko z mosiądzu bo bardziej plastyczne, pozdrawiam Hieronim.

Bez przesady, też mam takie, ale niestety zdewastowane.
kraz

Witam, no to jest nas dwóch :mrgreen: jak poskładam to zrobię fotkę i wstawię, jest nawet w niezłym stanie, nawet znaczek jest :shock: , ale skrzynkę to zostawię sobie na zimowe wieczory, pozdrawiam Hieronim.
Ostatnio zmieniony czw, 21 maja 2009, 08:27 przez kraz, łącznie zmieniany 1 raz.
kraz

Witam zrobiłem fotkę przed zmontowaniem na razie ma wygląd taki...
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

kraz pisze:Witam, no to jest nas dwoje :mrgreen: jak poskładam /..../
Nie Hieronim, jest Was dwóch :D

A co do naciągu linki to jeśli opiera się o gwint śrubki to w tym miejscu linka szybko ulegnie zmęczeniu i się przerwie.
Gwint jest ostry. Kawałeczek igielitu lub tekstolitowa podkładka załatwią sprawę.

Pozdro!
Robert SP5RF
kraz

Witam i przepraszam już poprawiłem, co do izolacji na śrubkę to dobry pomysł, nie pomyślałem o tym w tej chwili radyjko wygląda o tak...