Naprawa radioodbiornika Mazur - potrzebuje pomocy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- ...:::SQL:::...
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Dławik uszkodzony.Kwestia w jaki sposób.Jeżeli mechanicznie, szpulka zgnieciona itp. to nic prostszego jak jak odwzorować wymiary , czyli inaczej mówiąc zamówić u tokarza z bakelitu lub tekstolitu i zapełnić korpus takim samym DNE ... w takim stopniu jak w starej cewce. Jeżeli jest przerwa w uzwojeniu , co najczęściej zdarza się przy końcówkach lutowniczych , to sprawa prosta. Jeżeli jest inaczej , to odwinąć stare uzwojenie licząc zwoje i nawinąć ponownie. Trzeba dodać , że ścisłe odwzorowanie : dokładna ilość zwojów i ta sama średnica przewodu nawojowego nie mają wpływu na działanie radia, jedynie na barwę dżwięku, co prawdopodobnie tak na ucho nie da sie stwierdzić.
Lech S.
- komornik12_old
- 500...624 posty
- Kontakt:
Re: Naprawa radioodbiornika Mazur - potrzebuje pomocy
Cześć
Nabyłem niedawno takie radio:
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... N%26um%3D1
Niestety jego skrzynka wygląda dużo gorzej. Nie zauważyłem, aby fornir gdzieś odłaził, ale jest prawie cała poprzecierana. Teraz mam pytanie-czy po zeszlifowaniu starego lakieru mogę pomalować taki zeszlifowany fornir lakierobejcą, aby uzyskać jednolity kolor?
Pozdrawiam Maciej
Nabyłem niedawno takie radio:
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... N%26um%3D1
Niestety jego skrzynka wygląda dużo gorzej. Nie zauważyłem, aby fornir gdzieś odłaził, ale jest prawie cała poprzecierana. Teraz mam pytanie-czy po zeszlifowaniu starego lakieru mogę pomalować taki zeszlifowany fornir lakierobejcą, aby uzyskać jednolity kolor?
Pozdrawiam Maciej
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Zrób fote to się zobaczy. Zależy jakiej wielkości są przetarcia, i jaka jest różnica w kolorze.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- komornik12_old
- 500...624 posty
- Kontakt:
Cześć
Ponizsze fotki prezentują stan mojego radioodbiornika. Jak polecacie odnowić skrzynkę? Ramkę dookoła tkaniny głośnikowej odmaluję i dorobię brakujące detale, a co z fornirem? Prawidłowy kolor jest na fragmencie lewego, górnego rogu.
Pozdrawiam Maciej
Ponizsze fotki prezentują stan mojego radioodbiornika. Jak polecacie odnowić skrzynkę? Ramkę dookoła tkaniny głośnikowej odmaluję i dorobię brakujące detale, a co z fornirem? Prawidłowy kolor jest na fragmencie lewego, górnego rogu.
Pozdrawiam Maciej
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
- komornik12_old
- 500...624 posty
- Kontakt:
Cześć
Czy ktoś ma jakiś pomysł, co z tym fantem zrobić?
Pozdrawiam Maciej
Czy ktoś ma jakiś pomysł, co z tym fantem zrobić?
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
No kolego musisz potraktować całość Scanasolem i zdjąć starą powłokę lakierniczą albo zedrzeć zdzierakiem. Potem całość delikatnie zeszlifować np. gąbką ścierną, przeczyścić rozpuszczalnikiem i pomalować na nowo.
Żadna nowość.
Żadna nowość.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- komornik12_old
- 500...624 posty
- Kontakt:
Cześć
Czy będzie jakaś różnica, jeżeli wszystko papierem ściernym potraktuję do gołego forniru? Czym potem pomalować taką zdartą skrzynkę? Kolejne pytanie to jaki jest najlepszy środek na drewnojady? Domestos trochę śmierdzi i nie chcę go kolejny raz używać...
I ostatnie pytanie-czy ktoś na podstwie zamieszczonego zdjęcia jest w stanie powiedzieć z jakiego radia jest skala? Jutro zrobię lepsze zdjęcie samej skali jak nikt nie pozna. Pytam wyłącznie z ciekawości
Pozdrawiam Maciej
Czy będzie jakaś różnica, jeżeli wszystko papierem ściernym potraktuję do gołego forniru? Czym potem pomalować taką zdartą skrzynkę? Kolejne pytanie to jaki jest najlepszy środek na drewnojady? Domestos trochę śmierdzi i nie chcę go kolejny raz używać...
I ostatnie pytanie-czy ktoś na podstwie zamieszczonego zdjęcia jest w stanie powiedzieć z jakiego radia jest skala? Jutro zrobię lepsze zdjęcie samej skali jak nikt nie pozna. Pytam wyłącznie z ciekawości

Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Temat dotyczy Mazura, załóż nowy temat jak masz pytania dotyczące swojego odbiornika.
Papierem ściernym możesz zerwać starą powłokę ale czasami nawet lepiej jest użyć noża do zdarcia starego lakieru. Potem malujesz lakierem bezbarwnym czy czym tam chcesz.
Papierem ściernym możesz zerwać starą powłokę ale czasami nawet lepiej jest użyć noża do zdarcia starego lakieru. Potem malujesz lakierem bezbarwnym czy czym tam chcesz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- komornik12_old
- 500...624 posty
- Kontakt:
Cześć
Temat dotyczy odnowy skrzynki (fakt- Mazura), więc nie wiem po co dublować temat- tak będzie wszystko "cuzamen w kupen". Czy skrzynkę można smignąć lakierobejcą? I na koniec pytanie- czym wypełnić otwory wydrążone przez korniki?
Pozdrawiam Maciej
Temat dotyczy odnowy skrzynki (fakt- Mazura), więc nie wiem po co dublować temat- tak będzie wszystko "cuzamen w kupen". Czy skrzynkę można smignąć lakierobejcą? I na koniec pytanie- czym wypełnić otwory wydrążone przez korniki?
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
-
- 625...1249 postów
Witam.
Otwory po kornikach (podobno to nie po kornikach) wypełnić szpachlą do drewna.Trzeba dobrać kolor do okleiny, potem lakierować - ale czy lakierobejcą ? Kiedyś była wypowiedż na forum , że żle wychodzi.Osobiście tym nie próbowałem, ale polecam bejcę i lakier bezbarwny w aerozolu.Lepszy jest akrylowy.Trochę droższy , ale nie robi zlewów przy nieumiejętnym prowadzeniu aerozolu i lepiej wygląda powierzchnia.Wszystko to już było na forum .Trzeba trochę poszperać.
Otwory po kornikach (podobno to nie po kornikach) wypełnić szpachlą do drewna.Trzeba dobrać kolor do okleiny, potem lakierować - ale czy lakierobejcą ? Kiedyś była wypowiedż na forum , że żle wychodzi.Osobiście tym nie próbowałem, ale polecam bejcę i lakier bezbarwny w aerozolu.Lepszy jest akrylowy.Trochę droższy , ale nie robi zlewów przy nieumiejętnym prowadzeniu aerozolu i lepiej wygląda powierzchnia.Wszystko to już było na forum .Trzeba trochę poszperać.
Lech S.
- george6
- 1250...1874 posty
Z tym papierem byłbym bardzo ostrożny, fornir jest cienki i można go łatwo przetrzeć "na wylot"komornik12 pisze:Cześć
Czy będzie jakaś różnica, jeżeli wszystko papierem ściernym potraktuję do gołego forniru?
Ja bym radził stary lakier usunąć chemicznie np przy pomocy SCANSOLU lub PROFIT-u..lub TRIOLAK-u, i dopiero po wyschnięciu doszlifować wełną stalową....
Ubytki i dziurki po kołatku... uzupełniam przy pomocy szpachli.. np takiej:
http://www.allegro.pl/item638613953_mas ... _32zl.html
Dalej bejcowanie szlifowanie i lakierowanie...Do lakierowania stosuję bezbarwny lakier akrylowy MOTIP w aerozolu..
Ja po prostu miałem pecha , skrzynka była tak zjedzona przez kołatka, a fornir tak zniszczony , że musiałem położyć nowy.....
Efekt na załączonym zdjeciu..
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
- komornik12_old
- 500...624 posty
- Kontakt:
Cześć
A czym Kołatkę zabić? Tak się zastanawiam, czy coś jej tam nie zostało...
Pozdrawiam Maciej
A czym Kołatkę zabić? Tak się zastanawiam, czy coś jej tam nie zostało...
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej