Napięcie przewodzenia gazotronu rtęciowego to z reguły kilkanaście woltów, natomiast jak wygląda sprawa napięcia zapłonu? Czy jest ono takie same czy też inne? Czy w/w modele lamp będą działać przy ok 250V? Obiło mi się o oczy również stwierdzenie iż gazotrony rtęciowe emitują sporą dawkę promieni UV - ile w tym prawdy i czy są szkodliwe np dla wzroku? Kolejna sprawa to konstrukcja samego zasilacza - w dokumentacji lampy DCG4/1000G jest podany przykładowy schemat - tylko wejście dławikowe i to na ujemnej szynie - OCB? Chodzi o to aby dławik nie zasponsorował lampie za dużego napięcia wstecznego i nie powstało przewodzenie zwrotne? Czy jest możliwa realizacja zasilacza z wejściem pojemnościowym? Czy są jakieś ograniczenia co do pojemności kondensatorów za i jeżeli możliwe przed dławikiem?
Gazotron
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Beier
- 625...1249 postów

Gazotron
Wpadł mi pomysł aby zmieć projekt zasilacza do planowanego wzmacniacza SE na diabłach. Wcześniej miał być zwykły mostek na krzemie a teraz myślę nad gazotronami rtęciowymi. Chodzi oczywiście o zabawę, satysfakcję no i co najważniejsze efekt wizualny
Interesuje mnie najbardziej lampa 866A lub DCG4/1000G. W necie coś bardzo skromnie o gazotronach - przeczytałem opis działania na stronie Tomka Szcześniaka ale nie wyjaśniłem wszystkich wątpliwości.
Napięcie przewodzenia gazotronu rtęciowego to z reguły kilkanaście woltów, natomiast jak wygląda sprawa napięcia zapłonu? Czy jest ono takie same czy też inne? Czy w/w modele lamp będą działać przy ok 250V? Obiło mi się o oczy również stwierdzenie iż gazotrony rtęciowe emitują sporą dawkę promieni UV - ile w tym prawdy i czy są szkodliwe np dla wzroku? Kolejna sprawa to konstrukcja samego zasilacza - w dokumentacji lampy DCG4/1000G jest podany przykładowy schemat - tylko wejście dławikowe i to na ujemnej szynie - OCB? Chodzi o to aby dławik nie zasponsorował lampie za dużego napięcia wstecznego i nie powstało przewodzenie zwrotne? Czy jest możliwa realizacja zasilacza z wejściem pojemnościowym? Czy są jakieś ograniczenia co do pojemności kondensatorów za i jeżeli możliwe przed dławikiem?
-
gachu13
- 1250...1874 posty

Re: Gazotron
Prostownik na gazotronach w takim układzie będzie miał same wady - raz że na żarzenie pójdzie sporo mocy, dwa - gazotrony nie mogą mieć podanego napięcia anodowego od razu a dopiero po nagrzaniu, trzy - lampy rtęciowe mają krótką żywotność (zwłaszcza przy dużych prądach), cztery - w układzie na diabłach masz pewnie spore elektrolity, które wymuszą stosowanie wielkiego dławika itp.
Ja bym odradzał. A co do promieniowania to z tego co się orientuję to jakieś znaczące wartości osiąga przy napięciach rzędu >10kV.
Pozdrawiam
Ja bym odradzał. A co do promieniowania to z tego co się orientuję to jakieś znaczące wartości osiąga przy napięciach rzędu >10kV.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
Beier
- 625...1249 postów

Co do mocy to już amp na diabłach SE to raczej oszczędny nie jest. Kondziory mam 1000uF i 1500uF. Dławik mogę sobie nawinąć to nie problem. Prąd średni to 500mA - po 250mA na diabła. Kwestie ekonomiczne nie są istotne - gdyby były to bym nie robił w ogóle tego wzmacniacza. Czyli rozwiązałeś moje wątpliwości co do UV. Jak się sprawa ma z resztą?
-
tszczesn
- moderator
Zapalają się przy niewiele wyższym, po to mają żarzoną katodę. Ale mogą ci siać dodatkowymi zakłóceniami, bo włączają się impulsowo nie w zerze napięcia sieci.Beier pisze:Wpadł mi pomysł aby zmieć projekt zasilacza do planowanego wzmacniacza SE na diabłach. Wcześniej miał być zwykły mostek na krzemie a teraz myślę nad gazotronami rtęciowymi. Chodzi oczywiście o zabawę, satysfakcję no i co najważniejsze efekt wizualnyInteresuje mnie najbardziej lampa 866A lub DCG4/1000G. W necie coś bardzo skromnie o gazotronach - przeczytałem opis działania na stronie Tomka Szcześniaka ale nie wyjaśniłem wszystkich wątpliwości.
-
Beier
- 625...1249 postów

Niewiele wyższym od 250V? Może macie jakieś namiary na informacje o gazotronach bo jakoś tak skromnie się o nich wypowiadacie a ciągnąć za język nie chcę?
-
tszczesn
- moderator
Niewiele wyższym od napięcia przewodzenia.Beier pisze:Niewiele wyższym od 250V? Może macie jakieś namiary na informacje o gazotronach bo jakoś tak skromnie się o nich wypowiadacie a ciągnąć za język nie chcę?
-
Beier
- 625...1249 postów

Ok a jak z filtrem? W Katalogach 866A przy prostowaniu prądu przemiennego jednofazowego dwupołówkowo są kreski - czy to znaczy, że jest dowolność? Czy pojemności rzędu 1000-3000uF na wejściu są dopuszczalne? Czy jest jakiś sposób na ewentulane pozbycie się zakłóceń wynikających z impulsowej pracy?
-
tszczesn
- moderator
Gazotrony z reguły (w tych aplikacjach co widziałem) pracowały na filtry z wejściem dławikowym. kilka tysięcy mikrofaradów zaraz za lampą to nie jest dobry pomysł, , zwłaszcza w połączeniu z impulsowym jego zasilaniem związanym z późniejszym włączaniem lampy. Na zakłócenia impulsowe pomoże właśnie filtracja LC a nie CLC, bo impulsy prądu będą narastać łagodniej.Beier pisze:Ok a jak z filtrem? W Katalogach 866A przy prostowaniu prądu przemiennego jednofazowego dwupołówkowo są kreski - czy to znaczy, że jest dowolność? Czy pojemności rzędu 1000-3000uF na wejściu są dopuszczalne? Czy jest jakiś sposób na ewentulane pozbycie się zakłóceń wynikających z impulsowej pracy?
-
Beier
- 625...1249 postów

Ok czyli wejście indukcyjne - trzeba będzie trafo dać z wyższym napięciem ale trudno. Pozostała teraz tylko kwestia czy dławik podpiąć do + czy - gdyż widziałem takie i takie rozwiązania podczas kopania w internecie?
-
Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów

Nie, to znaczy że takiego rodzaju pracy się nie przewiduje. Gazotrony rtęciowe w jeszcze większym stopniu niż diody próżniowe nie znoszą impulsowego przeciążania katody. Rośnie wówczas spadek napięcia na lampie, normalnie nie przekraczający 15V, a jeśli przekroczy 22V, następuje natychmiastowe zniszczenie tlenkowej katody wskutek bombardowania ciężkimi jonami rtęci o nadmiernej energii. Gdyby chcieć uniknąć stosowania dławika na wejściu filtru, należałoby zastosować odpowiednio duże rezystory w obwodzie prostownika, a spadek napięcia na nim zniwelowałby podstawową zaletę gazotronu w porównaniu z diodą próżniową. Nic zatem dziwnego że tak się nie robi.Beier pisze:Ok a jak z filtrem? W Katalogach 866A przy prostowaniu prądu przemiennego jednofazowego dwupołówkowo są kreski - czy to znaczy, że jest dowolność?
Tomek Janiszewski
-
Michal_Blady
- 250...374 postów

A jakby zamiast gazotronu zastosować rtęciowy tyratron impulsowy? Tylko musiałby być cały czas "otwarty" w kierunku przewodzenia. Wtedy duża pojemność filtrująca by nie przeszkadzała. Przynajmniej tka mi się wydaje... 
-
Alek
Dość tych bredni i wymysłów
. Postawcie od razu prostownik z ciekłą katodą rtęciową ("gruszkę")
.
-
Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów

Masz rację, wydaje Ci się.Michal_Blady pisze:A jakby zamiast gazotronu zastosować rtęciowy tyratron impulsowy? Tylko musiałby być cały czas "otwarty" w kierunku przewodzenia. Wtedy duża pojemność filtrująca by nie przeszkadzała. Przynajmniej tka mi się wydaje...
Tyratron = gazotron z dodatkową elektrodą blokującą zapłon.
Nie mówiać już o tym że tyratrony rtęciowe zdecydowanie nie zaliczały się do "impulsowych"; w tej roli stosowało się tyratrony xenonowe i wodorowe.
Tomek Janiszewski
-
Beier
- 625...1249 postów

Alku nie denerwuj sięAlek pisze:Dość tych bredni i wymysłów. Postawcie od razu prostownik z ciekłą katodą rtęciową ("gruszkę")
.
-
efekt02
- 500...624 posty

http://allegro.pl/item633135929_antyczn ... ilips.html
rano poszedl za 30zl, ten jak sie domyslam jest z zestawu kolejnych 5szt
rano poszedl za 30zl, ten jak sie domyslam jest z zestawu kolejnych 5szt