Załączanie kontrolki stand-by
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Re: Załączanie kontrolki stand-by
U mnie w pracy w szafach rozdzielczych stosuje się LEDy 24V zasilane 230V wpinając warystor. Małe to i działa 

A cóż tom uczynił? Ten transformator sam się ugotował...
-
- 375...499 postów
A musi to być na takie napięcie? Zwykła neonówka nie wystarczy?
Dzięki kolego, ale układ mimo, że funkcjonalny jest bardziej skomplikowany niż cały wzmacniacztosca pisze:A proszę bardzo, zgrabnym pismem klinowym: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/images/safe2.gif
oraz:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/5150c.zip (dolna lewa część rysunku)

-
- 625...1249 postów
Podziel się efektami tego doświadczenia, bo mam ten sam problem.
pozdrawiam
witam
Wyżej w poscie była mowa o neonówkach na 230volt na prąd zmienny
Są róznokolorowe w oprawkach koszt jednej 2zł nabyłem ostatnio kilka
Ale do jednopozycyjnego przełącznika się nie nadają bo puszczone równolegle w układ (prądowy +styk włączający, lekko się żarzą z przyczyn oczywistych
Jak masz miejsce na przełącznik czteropinowy to zainwestuj pare zeta bo w twoje konstrukcje warto.
Srednica tej neonówki z oprawką 5mm
Pozdrawiam
Wyżej w poscie była mowa o neonówkach na 230volt na prąd zmienny
Są róznokolorowe w oprawkach koszt jednej 2zł nabyłem ostatnio kilka
Ale do jednopozycyjnego przełącznika się nie nadają bo puszczone równolegle w układ (prądowy +styk włączający, lekko się żarzą z przyczyn oczywistych
Jak masz miejsce na przełącznik czteropinowy to zainwestuj pare zeta bo w twoje konstrukcje warto.
Srednica tej neonówki z oprawką 5mm
Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
Zastosowałem po dwie takie w dwóch wzmacniaczach i pasują wyglądem. Są przeznaczone do montażu na panelach kontrolnych, więc mają dobrą izolację. Mnie po roku użytkowania jeszcze nie zabiły 

Proszę bardzo:
- Załączniki
-
- przylaczenie led do 220v.pdf
- (52.47 KiB) Pobrany 512 razy
Dziękuję Brencik, że chciałeś pomóc..., ale mnie się to wogóle nie przyda.
Dlaczego?
Bo to przydatny materiał dotyczący podłączania diody LED do źródła napięcia przemiennego o stosunkowo dużej wartości bez wytracania nadmiernej mocy na elemencie o charakterze rezystancyjnym... 

-
- 375...499 postów
Ale nikt nie powiedział, że się przyda, bo niekoniecznie będzie przełączane napięcie zmienne.
Jak znajdziesz schemat zasilania diody LED z powiedzmy 450VDC to wtedy z chęcią się przyjrzę.Brencik pisze:Bo to przydatny materiał dotyczący podłączania diody LED do źródła napięcia przemiennego o stosunkowo dużej wartości bez wytracania nadmiernej mocy na elemencie o charakterze rezystancyjnym...
- METALOWIEC
- 375...499 postów
Witam.
Ja u siebie we wzmacniaczu mam taki patent: przełączniczek, który załącza HT w rzeczywistości załącza przekaźnik DPDT zasilany z osobnego odczepu trafa. Jedna sekcja przekaźnika załącza HT a druga zmienia kolor kotrolki zasilania
Ja u siebie we wzmacniaczu mam taki patent: przełączniczek, który załącza HT w rzeczywistości załącza przekaźnik DPDT zasilany z osobnego odczepu trafa. Jedna sekcja przekaźnika załącza HT a druga zmienia kolor kotrolki zasilania

Pozdrawiam, Jarek 

Akurat przekaźników chciałbym w tej konstrukcji uniknąć.