OK. Po prostu się pytałem bo skoro mam bebechy na wierzchu..
Za kilka dni napisze jeszcze raz. A dokładniej po robie foty już gotowego radia.
Dzisiaj ostatnie szczegóły fornirowałem, jutro szlifowanie i malowanie.
Pozdrawiam
Dziwne radio firmy RFT
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Dziwne radio firmy RFT
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1875...2499 postów
Dzisiaj konserwowałem radio (ustawianie symetrii końcówki mocy, symetrii żarzenia, czyszczenie potencjometrów). Ciekawą rzeczą jest, że to radio ma dławik filtrujący zasilanie, oraz potencjometr 100Ohm do symetryzacji żarzenia EABC80.
Jeszcze ciekawszą rzeczą jest brak tabliczki z numerem seryjnym. W tylej ściance jest typowe wycięcie, ale na chassis nie ma żadnych śladów po tabliczce. Natomiast w tym miejscu jest przyklejona karteczka (coś ala plaster) i na tym napis 02 przerwa, i potem jakiś znaczek. Napis ten jest robiony pieczątką, z czcionką typową dla RFT.
Czy to możliwe że to radio ma numer seryjny 02? Jest to rzadkie radio, i na internecie nie ma żadnych opisów (oprócz radiomuseum). Jedyne co jest napisane, to to że radio wyprodukowane na jakąś rocznice.
Pozdrawiam
Jeszcze ciekawszą rzeczą jest brak tabliczki z numerem seryjnym. W tylej ściance jest typowe wycięcie, ale na chassis nie ma żadnych śladów po tabliczce. Natomiast w tym miejscu jest przyklejona karteczka (coś ala plaster) i na tym napis 02 przerwa, i potem jakiś znaczek. Napis ten jest robiony pieczątką, z czcionką typową dla RFT.
Czy to możliwe że to radio ma numer seryjny 02? Jest to rzadkie radio, i na internecie nie ma żadnych opisów (oprócz radiomuseum). Jedyne co jest napisane, to to że radio wyprodukowane na jakąś rocznice.
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 3125...6249 postów
Dławik ma dlatego, że w tamtych czasach kondensatory o pojemności nawet tylko 50uF uchodziły za bardzo duże i byly kosztowne. O 100 a co dopiero 220uF nikt nawet nie śmiał marzyć.Bobekmaster pisze:Ciekawą rzeczą jest, że to radio ma dławik filtrujący zasilanie, oraz potencjometr 100Ohm do symetryzacji żarzenia EABC80.
Symetryzacja żarzenia EABC80 wzięła się stąd że lampa ta pracuje w nadzwyczaj krytycznym miejscu. O ile dwie spośród trzech jej katod (dioda demodulacyjna AM korzysta z katody jednej z diod FM) połączone są z masą, to na trzeciej katodzie (jednej z dwóch diod demodulacyjnych FM) "wisi" sygnał wyjściowy detektora, a tym samym wejście całego toru m.cz. Przy tym ZTCP żarzenia poszczególnych katod tej lampy są połączone w szereg, a newralgiczna katoda znajduje się na skraju, toteż wymagana jest w istocie nie tyle symetryzacja, co kontrolowana desymetryzacja - stąd użycie potencjometru.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
-
- 1875...2499 postów
Wiem, ze dodanie tych "bajerów" znacznie polepsza standard radia. Dziwie się tylko , że tak mało seryjne radio jest wykonane nadzwyczaj porządnie. Rzadko można znaleźć tak porządne radio, nawet inne przeciwsobne RFT sie umywają.