Zasilanie wzmacniacza gitarowego z powielacza
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zasilanie wzmacniacza gitarowego z powielacza
Co o tym myślicie? Wiadomo, że można tak robić z preampami. Chyba Marvel spotkał się też z takim wzmacniaczem seryjnie produkowanym, albo coś mi się pokiełbasiło. O istnieniu traf z Rubinów i Elektronów przypomiał mi nasz nowy kolega w dziale dla początkujących. Trafa te dają niewystarczające napięcia aby napędzić wzmacniacz, ale uzwojenia anodowe tych transformatorów są bardzo wydajne prądowo a same trafa napędziły by i 100W potwora. Mam dwa takie trafa. Oczywiście miedziane. Zawsze sie zastanawiałem co z nimi zrobić...
Re: Zasilanie wzmacniacza gitarowego z powielacza
Pionier SM83 ma na parze 7189A(6p14p vel EL84 turbo
) zasilanie z podwajacza napięcia, mnie się to nie podoba, bo przy mocniejszym odkręceniu po prostu pierdzi. Ale do gitarowca, gdzie niskiego basu nie ma, będzie chyba dobre, bo to dodatkowe zniekształcenia związane z przysiadaniem napięcia, coś na kształt prostownika lampowego. Dodatkowym atutem, może być możliwość wykorzystania elektrolitów na niższe napięcia np. z zasilaczy PC na 200V/250V.

- jethrotull
- 3125...6249 postów
A np Meloman 25 też miał takie kłopoty?traxman pisze:Pionier SM83 ma na parze 7189A(6p14p vel EL84 turbo) zasilanie z podwajacza napięcia, mnie się to nie podoba, bo przy mocniejszym odkręceniu po prostu pierdzi.
O to toDodatkowym atutem, może być możliwość wykorzystania elektrolitów na niższe napięcia np. z zasilaczy PC na 200V/250V.

-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Hohner Champion- końcówka 4xPL508, 700V z podwajacza. Kumpel mówi, ze jak działał, to była piękna szklanka.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
Może nie jest często spotykane, ale jednak. Ale dlaczego ma coś nie działać? Jak pierdzi to znaczy że jest coś nie tak we wzmaku, dlaczego od razu powodem ma być powielacz? Jeżeli ma małą wydajność to może być coś nie tak na tych "czystych szklankowych brzmieniach" (sag). Prawidłowo zaprojektowany i wykonany radzi sobie bardzo dobrze w wielu konstrukcjach, np Graphic Orange, b.dobry, kultowy piec.
Kilka dni temu skończyłem Top Fuela - tu właśnie zastosowałem podwajacz, miałem takie trafo, nie przewijałem.Chodzi
, końcówka 2 x EL 34.
Kilka dni temu skończyłem Top Fuela - tu właśnie zastosowałem podwajacz, miałem takie trafo, nie przewijałem.Chodzi

Nie tak - to w tym wzmacniaczu jest cały wzmacniacz. 460V anodowego po powieleniu zasila odpowiedniki EL84 podobno produkując 35W mocy, ale powyżej 15W nie da się tego słuchać. Do gitarowego mogą się te przysiady zasilania nawet przydać do audio raczej odpadają.
[quote]Nie tak to w tym wzmacniaczu jest cały wzmacniacz. 460V anodowego po powieleniu zasila odpowiedniki EL84 podobno produkując 35W mocy, ale powyżej 15W nie da się tego słuchać. Do gitarowego mogą się te przysiady zasilania nawet przydać do audio raczej odpadają.
O czym, czy o jakim wzmacniaczu mówisz?
O czym, czy o jakim wzmacniaczu mówisz?
SM83 Pioniera tym o którym wspominałem na początku.
Rivera stosuje w swych wzmacniaczach układ podwajacza napięcia w zasilaczu anodowym.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Fender w swoim Super Sonicu też zastosował:
"http://www.fender.com/support/amp_schem ... dated).pdf"
z 180V na 478V
swoją drogą ciekawy wzmacniacz
"http://www.fender.com/support/amp_schem ... dated).pdf"
z 180V na 478V
swoją drogą ciekawy wzmacniacz
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Ale to chyba nie jest podwajacz? ze 180VAC prawie 500VDC da się zrobić na podwajaczu?
Bo tak po prawdzie podwajacz prawie potraja napięcie
.
180Vsk x 2,82= 507,6V napięcia stałego. Sinusoidalne napięcie uzwojenia wtórnego "przylega" dolnym wierzchołkiem do masy

180Vsk x 2,82= 507,6V napięcia stałego. Sinusoidalne napięcie uzwojenia wtórnego "przylega" dolnym wierzchołkiem do masy

Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
A jak z siadaniem tego napięcia? Z tego co wiem powielacze nie zapewniają dużej wydajności prądowej. Co z tego że napięcie będzie 500V przy nieobciążonym wzmacniaczu jak potem być może siądzie do 250V przy pełnym obciążeniu. Nie mam niestety doświadczenia z powielaczami.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Wydajność prądowa mocno zależy od pojemności kondensatorów w filtrze zasilacza. Jak dasz takie 330u z zasilacza komputerowego to mocno siadać nie będzie.
Rivera stosuje właśnie 2 kondensatory 330 mikroF/250V połączone szeregowo. Środkowy odczep trafa podpięty jest między kondensatory.
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡