Dioda stabilna temperaturowo - jaki typ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Dioda stabilna temperaturowo - jaki typ?
Potrzebuję prostego źródła referencyjnego 0.5..0.7V. Pamiętam, że niektóre typy diod są dość stabilne, chyba w "Oscyloskopie..." Rydzewskiego było jakieś zestawienie. Może ktoś kojarzy jakieś typy?
Tomek
Re: Dioda stabilna temperaturowo - jaki typ?
A coś z LM385-1,25/2.5 i dzielnik - się nie nada. Maxim robił chyba 0,96V, ale pewnie sprzedają je po 10gr na każdym rogu.
-
- 1875...2499 postów
Chcę w jak najprostszy sposób przesunąć poziom sygnału, nie musi być elegancko. Scalaki raczej odpadają, bo napięcie musi być mniejsze niż 0.8V i musi się szybko (<50ns) stabilizować po "przebiegunowaniu". Idealna byłaby szybka dioda, ale zmiana Uf w zakresie temperatur -20"..60"C nie powinna przekroczyć 10% (przy 500mV).traxman pisze:A coś z LM385-1,25/2.5 i dzielnik - się nie nada. Maxim robił chyba 0,96V, ale pewnie sprzedają je po 10gr na każdym rogu.
Tomek
Jak na złość, prawie wszystkie diody lepiej nadają się na termometr. Trzeba by popatrzeć i połączyć dwa materiały SI/Ge, może uda się skompensować częściowo dryft. Zenerki są, ale powyżej 6V.
Najniższe jakie znalazłem to: 1.0V
http://www.analog.com/en/references/vol ... oduct.html
Najniższe jakie znalazłem to: 1.0V
http://www.analog.com/en/references/vol ... oduct.html
-
- 250...374 postów
Kiedyś CEMI robiło BZP687-0v75 do stabilizatorów silników w magnetofonach ale nie pamietam jak się temperaturowo zachowywała.
W kalekiej obudowie chyba TO18 bo bez jednej nóżki.
W kalekiej obudowie chyba TO18 bo bez jednej nóżki.
Mietek
-
- 1875...2499 postów
Przypuszczam, że to był tranzystor z uciętym kolektorem.traxman pisze:Chyba gdzieś kilka takich znajdę.

Poniżej szkic - może wymyślicie coś prostszego.
Komparator jest zasilany z +5V (wewnętrzny komparator mikrokontrolera). Na wejście A podawane jest napięcie "odniesienia" wynoszące 10..15V. Na wejście B wchodzą impulsy o napięciu 0..+300V o krótkim czasie narastania i opadania.
Chcę wykryć komparatorem stan B > A + 0.7V(*).
(*) różnica nie musi wynosić dokładnie 0.7V, ale musi być stabilne czasowo, temperaturowo i niezależna od napięcia zasilania.
Pierwsze co mi się nasunęło, to włączenie szeregowo do wejścia B diody - stąd powstał ten wątek.
Wobec problemów ze znalezieniem odpowiedniej diody zamiast obniżać sygnał wejściowy B, który w dodatku mocno skacze, wymyśliłem że podciągnę sygnał referencyjnego A. Wstępnie posłużyło mi do tego znalezione w szufladzie źródełko prądowe LM234, które przy Rset=3k daje 22.5uA. Reszta na rysunku poniżej:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
Daj może na zewnątrz LM393 jeden z progiem U, drugi Ug+0,7, wyjścia komparatorów można połączyć tak, aby zrobić logikę dopasowaną do pinu procesora (Chyba !INT?). Vref możesz wystawić z procesora na zewnątrz, można wtydu dokładnie ustawić tę różnicę na 0,5-1V jednym rezystorem? I nic nie zależy od temperatury. Analogicznie robi się we włamaniówce wejście z detekcją uszkodzenia.