Co to za radio?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Co to za radio?

Post autor: _idu »

Tomek Janiszewski pisze: Nad faktem istnienia odbiornika "Podhale" przeszedłem do porządku dziennego z dwóch powodów. Pierwszy był czysto praktyczny: przystawka supereakcyjna miała szansę działać gdy na jedyny program na zakresie UKF emitowala "Trujka" (pisownia zamierzona, proszę nie poprawiac! :twisted: ). Przy takim zagęszczeniu stacji jak obecnie uzyskanie niezakłóconego odbioru przy pomocy takiego ersatzu cechującego się "selektywnością" mierzoną w MHz, i do tego jeszcze "dwuzboczowością" graniczyłoby z cudem.
Jakoś natłok obecny w eterze nie przeszkadza w odbiorze superreakcyjnym. Selektywność jest wystarczająco dobra. Dodam ze są ciurkiem stacje oodalone o 0,6MHz gdzie mieszkam. A do najsilniejszych nadajników mam przcietnie 2,5 - 4km. Jedyna co przeszkadza to interferencje samowygaszania z pilotem stereo i składowymi MPX.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

futrzaczek2 pisze:Można spróbować zastąpić ECH81 przez UCH21, ktoś nawet tego próbował.
Ja tam się dziwię że w "Podhalu" nie zastosowano jakiejś bardziej odpowiedniej do pracy w zakresie UKF lampy niż ECH81, choćby własnie ECF82 jak sam dalej proponujesz. W końcu telewizja wchodziła wówczas do użytku, a E/PCF82 jest prawie równie stara jak ona?
Nie potępiałbym w czambuł przystawek superreakcyjnych - nie są takie złe, jak je diabeł maluje ;) Tydzień ponad temu odpaliłem swojego pierwszego superreakcyjniaczka na lampce ECF82.
Dawno temu experymentowałem z odbiornikiem superreakcyjnym UKF FM ale na tranzystorach. Coś tam grało, ale budowałem go od początku z myślą aby detektor superreakcyjny uzupełnić obwodem dyskryminatora fazy na dwóch diodach germanowych i w ten sposób pozbyć się dwuzboczowości, pracując na wierzchołku a nie na zboczu krzywej rezonansu. Jednak dodanie dyskryminatora nie przyniosło oczekiwanego efektu, wręcz przeciwnie: nawet gdyby amplituda "paczek" w.cz. była dostatecznie duża dla potrzeb detekcji diodowej, to i tak układ superreakcyjny bardzo nie lubi w swoim sąsiedztwie jakichkolwiek obcych obwodów rezonansowych które kradną mu energię. Dalszych experymentów na UKF FM zaniechałem, konstrując jeszcze tylko Walkie-Talkie na 27,12MHz (oczywiście z modulacją AM), w odróżnieniu od fabrycznych zabawek które posłużyly za dawcę obudów i kwarców wyposażone nie w "uniwersalny" jednotranzystorowy generator kwarcowy przy nadawaniu/detektor superreakcyjny przy odbiorze (nijak nie udawało się zestroić jednego jedynego obwodu rezonansowego tak aby maxymalna moc przy nadawaniu pokrywala się z częstotliwością równą częstotliwości kwarcu przy odbiorze; najwyraźniej kwarc przyłaczany tylko podczas nadawania rozstrajał obwód) tylko w osobny dwutranzystorowy nadajnik (generator + wzmacniacz mocy w.cz)i osobny układ supereakcyjny ze wzmacniaczem separującym w.cz; ciekawostką, podobnie jak i w uruchomionym wcześniej bardziej rozbudowanym układzie superheterodynowym był brak jakichkolwiek styków przełączających w.cz: stopień mocy w.cz. w klasie C pozostawał na stałe dołaczony do zasilania i obwodu, przy odbiorze nie otrzymywał wysterowania, a dioda przełączająca w emiterze stopnia odbiorczego w.cz. dostarczała mu wtedy sygnał. Ponadto fabryczny dwutranzystorowy "wzmacniacz m.cz. SE" pracujący też przy nadawaniu jako modulator zastąpiłem wzmacniaczami z układami scalonymi (UL1482 lub LM386) zachowując tylko transformatorek glośnikowy/modulujący.
Przez pół godziny nie "odpłynął" ani trochę - efekt stosunkowo zwartej konstrukcji, radzieckiego trymera ceramicznego i sztywnych cewek ;)
Ale "przyzwoitych", dostosowanych do permanentnego przestrajania elementów strojeniowych nie miał, tylko ten trymer?
Moja rada - spróbuj sam :mrgreen:
Może się skuszę - kiedyś wszak normą był odbiór nawet fal krótkich na lampowych odbiornikach reakcyjnych. W wersji tranzystorowej one już nie to że gwizdały, ale wręcz wyły. Rozumiem że detektor superreakcyjny był na triodzie, pentoda służyła za separujący wzmacniacz w.cz?

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Ostatnio zmieniony czw, 9 kwietnia 2009, 12:19 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
_idu

Tomek Janiszewski pisze: Można spróbować zastąpić ECH81 przez UCH21, ktoś nawet tego próbował.
Niezbyt dobry pomysł. Problem sa długości doprowadzeń do systemów lampy wewnątrz bańki. Lampa by musiała mieć inną kosntrukcję (jak np. 12Ż1Ł aby zminimalizowac pasożytnicze indukcyjności.

Tomek Janiszewski pisze: Ja tam się dziwię że w "Podhalu" nie zastosowano jakiejś bardziej odpowiedniej do pracy w zakresie UKF lampy niż ECH81, choćby własnie ECF82 jak sam dalej proponujesz. W końcu telewizja wchodziła wówczas do użytku, a E/PCF82 jest prawie równie stara jak ona?
Znowu nie potrafisz pomyśleć ekonomicznie. Dodatkowy typ lampy to tylko zbędny koszt dla producenta. Zastosowoano jedna z używanych lamp produkcji. Jeszcze jeden typ, to dodatkowa kartoteka, papiery, miejsce w magazynie, logistyka powieśzonma o jeszcze jedną pozycję.... Zresztą popatrz na niektóre pierwsze polskie telewizory i zobacz jak zminimalizowano liczbę stosowanych typów. ECF80, ECL80, PL83 i EF80. Tych najwięcej.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

STUDI pisze:
Tomek Janiszewski pisze: Można spróbować zastąpić ECH81 przez UCH21, ktoś nawet tego próbował.
Niezbyt dobry pomysł. Problem sa długości doprowadzeń do systemów lampy wewnątrz bańki. Lampa by musiała mieć inną kosntrukcję (jak np. 12Ż1Ł aby zminimalizowac pasożytnicze indukcyjności.
Niezbyt dobre to było moje cytowanie :oops: - pomysł nie był mój. Już poprawiłem.
Tomek Janiszewski pisze: Ja tam się dziwię że w "Podhalu" nie zastosowano jakiejś bardziej odpowiedniej do pracy w zakresie UKF lampy niż ECH81, choćby własnie ECF82
Znowu nie potrafisz pomyśleć ekonomicznie. Dodatkowy typ lampy to tylko zbędny koszt dla producenta. Zastosowoano jedna z używanych lamp produkcji. Jeszcze jeden typ,
Tobie również brak tym momencie konsekwencji. Skoro już zastosowano w "Podhalu" ECH81 w roli przystawki superreakcyjnej, to logiczne byłoby użycie w tym odbiorniku w roli oscylatora/mieszacza AM oraz wzmacniacza p.cz. drugiej i trzeciej takiej samej lampy, a nie ECH21. Te ostatnie zachowano by dla odbiorników bez UKF, jak "Czardasz", "Preludium", itd.

Tomek Janiszewski
_idu

Tomek Janiszewski pisze: Tobie również brak tym momencie konsekwencji. Skoro już zastosowano w "Podhalu" ECH81 w roli przystawki superreakcyjnej, to logiczne byłoby użycie w tym odbiorniku w roli oscylatora/mieszacza AM oraz wzmacniacza p.cz. drugiej i trzeciej takiej samej lampy, a nie ECH21. Te ostatnie zachowano by dla odbiorników bez UKF, jak "Czardasz", "Preludium", itd.
Tomek Janiszewski
Niezbyt bowiem i tak produkowano nadal radia z lampami loctal.
Dopiero powoli wprowadzano lampy novalowe. To błokres przejściowy.
Zastosowanie lamp novalowych tylko by im wydłużyło czas wyzbywania się podzespołów porzedniej generacij.
Zważ zę był jakis tam obowiązek przez miniumm chyba 8 lat od zaprzestanie produkcji produkowania częsci zamiennych (nie to co dziś).

Sprawa prosta. Powoli zaczęto wprowadzać novale. A ECH81 była w każdym z odbiorników z lamapmi novalowymi (w Poslce bowiem Grundig potrafił ja wyrugować stosując w radiach AM/FM jedynie trzy lampy ECC85, EBF89 (EAF801) i ECL82 (ECL86)). Ponadto wykańczano zapsy produkcyjne podzespołów dla odbiorniką z lampami serii 21. Zważ że każde uruchomienie produkcji zakładało stosowny okres trwania jej by zamortyzować wyposażenie lini prdukcyjnych. Tu chodzi np. o podstawki, chassis itd....

Proste i logiczne. Zadnych zdzwień i niedomówień.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ale i tak pchać sygnał UKF w taką już nie pentodę ale pentaninę siatek jaką mamy w ECH81 - to było nadzwyczaj karkołomne przedsięwzięcie. Faktycznie sięgnąć po ECF82 było takie niedasie?
Tomek Janiszewski
_idu

Tomek Janiszewski pisze:Ale i tak pchać sygnał UKF w taką już nie pentodę ale pentaninę siatek jaką mamy w ECH81 - to było nadzwyczaj karkołomne przedsięwzięcie. Faktycznie sięgnąć po ECF82 było takie niedasie?
Tomek Janiszewski
Powtórzę raz jeszcze - nie widzisz ekonomii.
nie jest żadne krkołomne - ma odseparować antenę od detektoera. Dodatkowe siatki to nawet zaleta - w takim przypadku miejsza pojemność przejściowa. A wzmonienie nie jest TU istotne. Może nie być go wcale (czyli równe 1 lub jak kto woli 0dB).

A ECF82 to ciut poźniejsze lata niż projekt tejże przystawki. Jeśli już to ECF80.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ale mimo tych swoich pięciu siatek hepoda ECH81 ma zdecydowanie większą Ca-s1 niż większość pentod w.cz. Faktycznie na zakresie UKF nie spodziewałbym się po niej wzmocnienia dużo większego niż 0dB - no ale za to ile dB szumów dołoży! :lol:
Co do ECF80 zamiast ECF82 - czemu nie. Podobno nawet jest od niej minimalnie lepsza, przynajmniej widać że to pełnym tego słowa znaczeniu pentoda, ze wszystkimi siatkami pentanymi, nie z lichą ramką jak PCF82
sp7sqp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: sp7sqp »

Witam. Jeśli można do dołączę sie do tematu jakie to radio a w moim przypadku z jakiego radia to chassis. Zasilanie uniwersalne, lampy uch21 x 2, ubl21, uy1n, przełącznik zakresów w formie wajchy pod skalą z kolorową szybką od Pioniera, części francuskie , czeskie ale i rodzime...trochę zdekompletowane. Obudowa jakby ciosana, początkowo myslałem, ze samoróbka ale chyba jednak nie...ma jakąś sygnaturę niemiecką na papierowj wklejce - dahms mannheim k1.1 rep. nr 1311
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
sp7sqp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: sp7sqp »

Całkiem przez przypadek gdzieś na Chorwackiej stronie znalazłem podobne radyjko o nazwie - Ingelen 401GW. Poszukałem trochę w internecie i znalazłem inne bardzo podobne - Super Picolo 1038L. Wizualnie róznią się troche obudową. Może ktoś napisze coś bliższego na temat tych radyjek.
tompas21
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: tompas21 »

Witam,
Jeszcze nie zrobilem jednego radyjka a mam juz inne. W zalaczniku moj nowy nabytek. Co do wygladu mozna powiedziec - idealny, czesc elektroniczna niezadawalajaca, pali bezpiecznik. Ma ktos moze jakis schemat, jesli tak to bede bardzo wdzieczny. Na fonarze nie znalazlem
Pozdrawiam TP
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Cześć!

A sprawdzałeś, czy przypadkiem schemat nie jest przyklejony do dolnej ścianki radia?

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
tompas21
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: tompas21 »

Niestety ale nie ma, jest przyklejona tylko folia aluminiowa...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Na temat odbiorników Remy jest ciężko cokolwiek znaleźć. Ja miałem to szczęście że schemat był na spodniej płycie :roll: Jedynie na radiomuseum.org można sobie pooglądać zdjęcia. Zapytaj na forum Jogis o ten schemat, mnie pomogli :) Co prawda po niemiecku ale językiem łamanym też się dogadać można.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Tomek Janiszewski pisze:Ale mimo tych swoich pięciu siatek hepoda ECH81 ma zdecydowanie większą Ca-s1 niż większość pentod w.cz. Faktycznie na zakresie UKF nie spodziewałbym się po niej wzmocnienia dużo większego niż 0dB - no ale za to ile dB szumów dołoży! :lol:
Co do ECF80 zamiast ECF82 - czemu nie. Podobno nawet jest od niej minimalnie lepsza, przynajmniej widać że to pełnym tego słowa znaczeniu pentoda, ze wszystkimi siatkami pentanymi, nie z lichą ramką jak PCF82

Bo nie chodzi tutaj o wzmacnianie ale o odseparowanie detektora od anteny.