Wzmacniacze, wzmacniacze, wzmacniacze...

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Wzmacniacze, wzmacniacze, wzmacniacze...

Post autor: taboret1 »

Witam!
Ile można mówić o wzmacniaczach?? Istnieją napewno jeszcze jakieś inne ciekawe układy własnej roboty oprócz wzmacniaczy. No, czasem zdarzy się jakiś odbiornik radiowy, albo zegar na lampach Nixie. Ale czy nikt nie zrobił czegoś ciekawszego?? Wydaje mi się, że tak, dlatego zachęcam wszystkich do wymienienia w tym wątku swoich układów, opartych na lampach elektronowych, których nie stanowią właśnie wzmacniaczy, radii, zegarów z lapami Nixie.
BTW. nie wiem czy dla kogoś będzie miało to sens, ale i tak wierzę, że ktoś odpowie :)
Alek

Post autor: Alek »

Cieszę się, że poruszyłeś tą kwestię.
Ja złożyłem jakiś czas temu potencjometr na EF183. Zworką wybiera się charakterystykę regulacji (liniowa, logarytmiczna, wykładnicza). Niektórzy forumowicze będąc u mnie widzieli ten układ. Załączam zdjęcie, niestety niezbyt super jakości.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Ja tam skleciłem ducker (wyciszacz muzyki) na ECC85 i EL84, zblokowany w jednej obudowie z ulepszonym (tzn dałem na wyjściu stopień wzmacniacza napięciowego by wzmocnienie było wystarczające bez ryzyka powstawania zniekształceń nieliniowych z lampy EF89, a także załoiżyłem dość rozbudowany układ kontrolno- pomiarowy na wskaźnikach wychyłowych) kompresorem proj. Alka. W planach mam opublikowanie tego wyciszacza w EdW.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Dawno temu, jeszcze jako nastolatek, zbudowalem lampowy nadajnik i odbiornik do zdalnego sterowania modelem samolotu. Loty nie byly pomyslne , odbiornik poszedl na zlom a nadajnik przez jakis czas byl uzywany jako lokalna piracka radiostacja na 27MHz o zasiegu kilkuset metrow. Nadawalem na okraglo album Dylana "Blond on Blond". Wesolo zrobilo sie gdy na ulicy pojawil sie pojazd pelengacyjny. Nadajnik zniszczylem i na tym sie moja piracka kariera zakonczyla.
Aleksander Niemand

Post autor: kk84 »

Witam.

No potencjometr znany mi tylko z zewnątrz :). Sądziłem Alku, że w środku jest ładny i przyzwoity "pającek", a tu taka niespodzianka :). Kultura montażu na przyzwoitym poziomi :).
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Kiedyś bawiłem się w konstruowanie przyrządów pomiarowych itp. Budowałem różnego rodzaju generatory, oscyloskopy, woltomierze lampowe. Pamiętam mój pierwszy oscyloskop z lampą DP18-14. Otrzymanie dobrze skupionej plamki to był nie lada wyczyn bo konstrukcja elektrod skupiających tej lampy wymagała niskooporowego dzielnika. Problem rozwiązałem iście desperacką metodą. Podałem na anodę przyspieszajacą (po odchylaniu) potencjał +15kV (wartość katalogowa 6kV). Plamka była ostra, ale czułość znacznie spadła. Ciekawy był też sposób otrzymywania napięcia 15kV. To był układ odchylania poziomego wymontowany z jakiegoś telewizora. Do prawidłowej pracy potrzebował więc cewek odchylających. Wszystko to było bardzo prymitywne. Czasów dzisiejszych doczekał jedynie generator impulsów prostokątnych (2xPCC88), który nadal działa i trzymam go w takiej postaci z powodów sentymentalnych (chyba nigdy go nie rozmontuję). Jak widać na fotografii, generator zmontowany jest metodą powierzchniową na płytce drukowanej. Nie miałem wtedy możliwości wykonania otworów.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... żona kazała mi zrobić lampową ,,parowarkę,, do skarpet.

Lisor.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Alek pisze:Cieszę się, że poruszyłeś tą kwestię.
Ja złożyłem jakiś czas temu potencjometr na EF183. Zworką wybiera się charakterystykę regulacji (liniowa, logarytmiczna, wykładnicza).
Witam..

A może by tak schemacik do zdjecia.Byłbym rad.

Lech[/quote]
Alek

Post autor: Alek »

Za jakiś czas całość będzie dostępna na stronie Wojtka.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Przepraszam ,nie jestem zorientowany.Kto to jest Wojtek?

Lech
szalony

Post autor: szalony »

Ja właśnie montuję sobie "dla sztuki" generator lampowy na ECC88 (w międzyczasie przymierzając się do wzmacniacza na 6P3S).
Awatar użytkownika
tomix
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: tomix »

Wojtka nie znam, ale znam jego stronkę:
http://www.elektronika.qs.pl/strglow.html

Stronka poświęcona przede wszystkim elektronice analogowej, jednak można tam znaleźć i bardziej współczesne informacje dotyczące np. mikrokontrolerów.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Ok,ok.Doskonale znam tę strone. Tylko nie wiedziałem , że to strona Wojtka. :oops:
Lech