We wzmacniaczu brak 6AU6 (EF94/6Ż4P) od tremola. Głośniki są wymienione na nowiutkie Jenseny. Do oryginalnych elektrolitów w filtrze zostały dodane nowe 150uF. Nie wiem, czy lampa prostownicza jest z tego powodu szczęśliwa.
Właściciel nie chce wymieniać szmatki ani tolexu. Miejsca, gdzie prześwituje drewno zamaluję tylko na czarno i tyle, jeśli chodzi o kosmetykę.
Zdjęcia flaczków będą trochę później.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Piec jest u mnie, bo brak mu mocy. Pomierzę napięcia i wszystko będzie jasne.
Poniżej zdjęcia.
Wzmacniacz ma dwa chassis, oba aluminiowe. Górne, tzw. "control panel" z potencjometrami, gniazdami wejściowymi, gniazdem nożnego włącznika tremola i jedną lampą 12AX7, na której są zrealizowane pierwsze stopnie obu kanałów. Ciekawie wygląda bakelitowa płytka grubości 4,5mm, do której przynitowane jest gniazdo lampy a przez otwory w płytce poprzewlekane są elementy.
Drugie chassis to reszta wzmacniacza. Wymieniane było gniazdo lampy prostowniczej. Właściciel chciałby też wymienić trafo zasilające na europejskie. Bardzo ciekawe są trafa głośnikowe. Razem z obejmą mają 58x48x22mm. Każde współpracuje z 2x6L6 i przenosi 25W. TG2,5 przy nich to kolos
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Dziwne, że w ogóle się jakieś dźwięki wydobywały z tego pieca. Oba rezystory anodowe odwracacza miały przerwy. Jeden z rezystorów w filtrze zasilacza zamiast 68k miał 148k. Oczywiście wszystkie rezystory węglowe. Po wymianie sprzęt gra jak trzeba i chyba na tym się moja rola zakończy Należałoby jeszcze wymienić lampę odwracacza, ale to 6CG7 i poszukiwania dopiero trwają. Jest to lampa identyczna elektrycznie z 6SN7, ale nowalowa.
kiepura47-51 pisze:Ciekawostka.W pozniejszym Silvertone Model 1474,czesc pradu katod lamp mocy 6L6 G,sluzy do zasilania zarzenia jednej lampy 12AX7napieciem 12,6V.
Tutaj jest ta samo! Tylko dwie lampy żarzone szeregowo. Wielkie dzięki Jan za zwrócenie uwagi, bo sprawdzałem napięcie żarzenia z miernikiem ustawionym na napięcie zmienne oczywiście i się mocno przestraszyłem. Ale patent jest niesamowity. Można żarzyć pierwsze lampy preampu napięciem zmiennym nie tylko nie mając prostownika żarzenia, ale nawet nie mając uzwojenia 6,3V
Tak to wygląda: